QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9923|回復: 21

[語義解譯] “愿气”是什么意思

看秀才遇着兵,十二妹说万小姐喊水东流“东流,东流”咁“愿气”我听得音大概是这样, 用这两个字代替,大概是亲切,娇滴滴的意思吧,“愿气”到底是什么意思,哪位高手可以教给我

Re:“愿气”是什么意思

發音應該係「jyun1氣」,冤氣?鴛氣?

应该系冤气,大概有“亲昵”嘅意思。 如果讲话者系第三者,如: 成日叫人东东哥,真系叫得冤气。——说话人带有少少不满情绪,有“起鸡皮”嘅感觉。 如果说话者系第二者,如: 我嚟紧喇,冤气!——意思系:”我来了,darling“

冤气 应该算是嗲... 冤鬼先等于darling em2:

itxu2k在2005-06-18 21:28:11說道:[br]冤气 应该算是嗲... 冤鬼先等于darling em2:
冤气 系可以替代 “衰鬼”“衰人”呢啲意思架,呢啲反语相当于系讲“darling”

我觉得『冤气』系『咪噉冤气』的略语 比如,我会经常对妈子讲『知喇,长气!』这个『长气』的用法比较接近『冤气』 (讨论而已讨论而已,i mean no offence ) em10:

係一個有關情情塔塔嘅詞語嚟。

btw,问下应该系写作"情情塔塔"定"埕埕塔塔"

情情沓沓 有亲“情爱”嘅电影必定“拖沓”

怨气应该还有贬义的解释

highyun在2005-06-21 01:20:02說道:[br]情情沓沓 有亲“情爱”嘅电影必定“拖沓”
愿闻其详!有出处典故之类冇?

itxu2k在2005-06-21 12:34:36說道:[br][quote]highyun在2005-06-21 01:20:02說道:[br]情情沓沓 有亲“情爱”嘅电影必定“拖沓”
愿闻其详!有出处典故之类冇?[/quote] 冇,纯粹系我自己嘅分析。

噉就不敢苟同囉 肇庆人钟意将瓦罐一类制品叫『埕』或『甖』,个盖就叫『塔』.(btw,有时成个都叫塔,比较『金塔』,指装先人用嘅.....) 所以,讲『埕埕塔塔』个时,就差唔多系讲『砂煲甖罉』嘅意思,经常两个词可以连用 取其散落一地,有少少乱,纠缠不清之意来形容『情情沓沓』嘅爱情片,既谐音又形象. 至于呢个词系咪咁来就不得而知囉

讲从字面意思嚟意会,绝对系“情情沓沓”更好表达呢个词应该有嘅意思。根据itxu2k嘅分析,“埕埕塔塔”有可能系本字。

情情沓沓好似詩意d喎... 「說文」日部: 『沓, 語多沓沓也。』 「詩篇」「大雅.蕩」箋:『其笑語沓沓, 又如湯之沸,羹之方熟』 (亦以沓沓屬笑語) 「楚辭」「天問」:『天何所沓』(沓, 合也。)

嗯,重有一个问题... 『沓』同『塔』根本就唔同音 『沓』读『daap6』(其实我已经基本分唔出同『daap3』o既分别) 『塔』读『taap3』,声母差别重系相当明显 老实讲,我唔敢肯定冇人读『daap6』,不过我由细到大周围听得到o既都系『taap3』

我由細到大聽到嘅都係cing6 cing6 taap8 taap8,《廣州話詞典》寫:埕埕塔塔,唔經itxu2k解釋我都唔知點解要用“埕埕塔塔”表示愛情。

我而家谂紧"掟煲"系咪同呢zaa4缸瓦有关

itxu2k在2005-06-23 11:16:29說道:[br]嗯,重有一个问题... 『沓』同『塔』根本就唔同音 『沓』读『daap6』(其实我已经基本分唔出同『daap3』o既分别) 『塔』读『taap3』,声母差别重系相当明显 老实讲,我唔敢肯定冇人读『daap6』,不过我由细到大周围听得到o既都系『taap3』
“沓”有冇daap6音我唔清楚,我净系知道“沓”肯定有taap3呢个音。我净系知道“拖沓”我读“拖taap3”,冇可能读“拖踏”

<粤审>度查到"沓"嘅读音系得『daap6』,同音嘅有----踏, 蹋, 沓, 遝, 嚃, 鞜, 鞳, 疊, 涾, 誻, 錔, 佮, 龘, 濌, 禢 查到发『taap3』音字有----塔, 拓, 塌, 榻, 嗒, 漯, 遢, 涾, 傝, 搨, 毾, 誻, 褟, 錔, 鎉, 闒, 鰨, 荅, 鞳, 鑉, 鎑, 蹋 『taap3』音冇收录"沓"字,不过,睇其他同音字,漏收录嘅可能性都几大下 手头冇其他字典,冇得查喽