QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3774|回復: 5

[飲飲食食] 搞唔明,究竟白斬雞係唔係粵菜?

搞唔明,究竟白斬雞係唔係粵菜?

http://baike.baidu.com/view/50996.html

一時話:
〖说明〗:白切鸡是粤菜鸡肴中最普通的一种,属于浸鸡类。以其制作简易,刚熟不烂,不加配料且保持原味为特点。白切鸡皮爽肉滑,清淡鲜美。

一時又話:
历史文化

1. 白斩鸡又称三黄油鸡,是上海地区传统名菜,多作为宴席冷盘,供佐酒之用。因鸡在烹煮时不加调味,故称白斩鸡。上海白斩鸡始于清朝末年,先在酒店出现,用本地饲养的浦东三黄鸡制成,将做好的鸡悬挂在熟食橱窗里,根据顾客需要,随点随斩。后来,上海各饭店也普遍供应,不仅用料更加考究,而且还用熬熟的虾子酱油,随白斩鸡一起上桌,供顾客蘸食,其味更为鲜美;
2. 坐落在上海云南南路、宁海东路附近的小绍兴鸡粥店,是一家中外闻名的鸡味店。它烹制的白斩鸡,形状美观,皮黄肉白,肥嫩鲜美,十分可口。1958 年小绍兴白斩鸡被商业部评为全国优质产品。

究竟係點?

唔通真係上海傳入嚟嘅?

白斬雞喺清代己經有記載,的確係由吴地傳入。然而,歷時二、三百年後,粵籍(包括海南島)人士,因擅長製作,手法推陳出新,滋味層出不窮,因而食林稱尊!雖由吴地傳入,但翻開書簿一般以粵菜為記。

其實,幾百年前傳入粵地嘅「白斬雞」相信同而家嘅做法,用料,味道都唔同。留下嘅,或者就只有呢個名字。一如東南亞嘅「海南雞飯」同我地嘅「白切雞」。到而家,粵人所做嘅「白斬雞」己不及新加坡,馬來西亞等地做得咁好,手法同技術感覺己向東南亞轉移。「海南雞飯」更成為新加坡嘅飲食代表之一。

不過講時講,由邊到傳入與否貌似同佢係邊個菜系無相干,最主要嘅都係睇佢烹調手法同用料。一如「揚州抄飯」非來自揚州而為粵菜,「海南雞飯」非源於海南;「漢堡包」非出自德國漢堡,French Fries(炸薯條)都唔係源自法國。粵菜餐館名揚天下嘅「福建炒飯」、「星州炒米」、「廈門炒米」都一樣。

海南雞飯

海南雞飯

白切雞

白切雞

粤人梗系返嚟自己嘅地头啦!同上海人嘈咩白斩鸡、白切鸡啫?

我阿妈都系上海传入,唔通唔系粤人咩?无论乜乜勿勿,入亲岭南,就要转晒水土,为我大粤所用。

原來如此,唔賅嗮!

我怕細節搞唔清楚,日後同人爭拗好易輸蝕。

原帖由 鋮日笑 於 2008-6-17 16:18 發表 原來如此,唔賅嗮!     我怕細節搞唔清楚,日後同人爭拗好易輸蝕。

话知佢边度出吖!总之我哋整得好食过人哋咪得啰!拗颈无谓,好食最实际!

白斬「本地雞」~~~一定係粵菜~~~!!