QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4109|回復: 5

[粵語拼音] 我想学英式粤拼谁能教给我-desmond移-

Re:我想学英式粤拼谁能教给我

香港現時嘅中文地名、人名嘅英文音譯,都比較貼近英文發音慣例,算係你話嘅「英式粵拼」啦!「英式粵拼」︰ http://en.wikipedia.org/wiki/hong_kong_government_cantonese_romanisation 表面上,呢個拼音對英語人士嚟講,可能會容易啲估到近似嘅發音, 但係睇深一層,呢啲拼音冇乜規律,而且切合唔到粵語嘅發音特性。

Re:我想学英式粤拼谁能教给我-desmond移-

香港离英国统治嘅日子越嚟越远,英式粤拼肯定有一日变成历史。所以与其研究英式粤拼,不如学我哋而家嘅粤拼方案,并将佢推广成全球规范化嘅一套方案。

個人唔希望見到香港英式粵拼成爲歷史,因爲成爲歷史嘅同時,亦係香港地名同人名轉用漢語拼音嘅日子。

聽我講個故事喇。 從前於地球上某個湖,裡面有好多好靚嘅魚,而且係屬於世上獨一無二嘅品種。 有一日,人類從外地引入一個新品種魚,放到呢個湖裡面。 結果,湖裡面所有原生嘅魚,都被新黎嘅魚食曬。 從此呢個世界上,又有百幾種生物永遠消失咗喇。 知道嗎?演化出一種新生物,需要千萬年;但係要佢消失就好簡單。 ---------------- 香港用普通話,就唔係叫做 hongkong 喇。

点都好啦,希望更多人講粤语o既人了解更多o既粤语,呢个网俾我了解多咗粤语~~~