QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: desmond

輕鬆粵語輸入法

Re:輕鬆粵語輸入法

desmond在2005-06-15 09:08:51說道:[br]吖,話時話嘞,輸入法生成器嘅編碼行數有冇上限?係幾多?
win98 裡面個輸入法,編碼上限係 65,536 行。 unicode 2000 版本裡面《中港台》共通符號共 16,085 個。 其中 big5 占 13,498 個,hkscs 占 2587 個。 平均每個字可以加上四種編碼。 普通話、粵語、五筆、筆畫。

desmond在2005-06-14 19:29:10說道:[br][quote]ovo在2005-06-14 03:19:13說道:[br][quote]desmond在2005-06-14 01:53:07說道:[br]乜我有話過簡體冇咁好表達廣東話咩?唔記得咗喺邊度講過添。喺邊呀? 我係用簡體xp輸入法生成器(imegen.exe)做輕鬆粵語輸入法嘅。
華通囉! 你個imegen係唔係5.0,同埋係喺䌓體定簡體xp度gen㗎?我係用4.0喺䌓體度gen嘅,唔知4.0同5.0有咩唔同呢?同埋唔知點解我個wildcard "x"用唔到![/quote] 哦~原嚟係滄海一聲笑,歡迎歡迎!我個imegen係粵音輸入法嘅作者畀嘅。係喺簡體xp度gen出嚟咖。我自己都係最近先至玩輸入法生成器(imegen.exe),所以都係問吓啲前輩先至得。你話你個wildcard "x"用唔到,會唔會係輸入法生成器唔畀用字母做wildcard?我就多數用"?",自然啲。[/quote] 唔好誤會我唔係滄海,我係ovo!^_^

輕鬆粵語輸入法1.1(免費繁體單字測試版) 安裝程式 http://www.cantonese.asia/downloads/ec11_9xme.exe (windows 95/98/me) http://www.cantonese.asia/downloads/ec11_nt2kxp.exe (windows nt/2000/xp)

desmond在2005-06-16 23:52:49說道:[br]輕鬆粵語輸入法1.1(免費繁體單字測試版) 安裝程式 http://www.cantonese.asia/downloads/ec11_9xme.exe (windows 95/98/me) http://www.cantonese.asia/downloads/ec11_nt2kxp.exe (windows nt/2000/xp)
點解好多都仲係先簡後䌓嘅? 例如:mun们們...,ce车車...,can亲陈...

遲啲我會再推出1.2版,加入常用簡碼字同埋執返啲繁簡重碼字次序。

輕鬆粵語輸入法1.2(免費繁體單字穩定版) 同1.1版比較,多咗170個單碼簡碼字,加快打字速度。 安裝程式 http://www.cantonese.asia/downloads/ec12_9xme.exe (windows 95/98/me) http://www.cantonese.asia/downloads/ec12_nt2kxp.exe (windows nt/2000/xp)

點樣单码简码字法?可唔可以举例?

highyun在2005-06-18 18:30:32說道:[br]點樣单码简码字法?可唔可以举例?
例如想打「係噉咖囉」,普通打法係hai1gam1gaa8lo1,單碼簡碼字就係h1g1g2l0。 數字係選字鍵。詞庫版要等2.0版嘞。

desmond,我而家用緊個輕鬆粵語輸入法有啲字打唔出嚟呀. 有啲字喺個輸入法裡面顯示唔出嚟,淨係顯示䰊 呢個係我部電腦系統睇唔到啲字,定係個輸入法詞庫裡面未收錄到嗰啲字呀? 好似bok7,呢個字顯示唔到呀.

wai在2005-07-31 15:11:50說道:[br]desmond,我而家用緊個輕鬆粵語輸入法有啲字打唔出嚟呀. 有啲字喺個輸入法裡面顯示唔出嚟,淨係顯示? 呢個係我部電腦系統睇唔到啲字,定係個輸入法詞庫裡面未收錄到嗰啲字呀? 好似bok7,呢個字顯示唔到呀.
唔知你用咩系統?簡體中文?繁體中文? 記得微軟出咗個 gb18030 簡體版修補程式,支持更多中文字型。 http://msdn.microsoft.com/downloads/ 若果係繁體版,咁香港政府網站上有個 iso10646 字型下載。 http://www.info.gov.hk/digital21/chi/structure/cli_tools.html 确係有部分香港字睇唔到,呢個問題可能要等下一代電腦系统,因為全部漢字有幾萬個,但係 windows 98 只能容納兩萬幾個中文字元。

wai在2005-07-31 15:11:50說道:[br]desmond,我而家用緊個輕鬆粵語輸入法有啲字打唔出嚟呀. 有啲字喺個輸入法裡面顯示唔出嚟,淨係顯示䰊 呢個係我部電腦系統睇唔到啲字,定係個輸入法詞庫裡面未收錄到嗰啲字呀? 好似bok7,呢個字顯示唔到呀.
我係用 windows 內置嘅「輸入法生成器」製作《輕鬆粵語輸入法》嘅。 我諗係因為「輸入法生成器」生成嘅輸入法喺選字框嗰度嘅預設字型係宋體 simsun, 而呢種字型佢冇收錄到漢字擴充區b,所以如果嗰個字係漢字擴充區b 嘅漢字, 就會顯示䰊。我估就算裝咗 dfsong 字型,都係無補於事,因為一定要先將 選字框嗰度嘅預設字型改做 dfsong 字型先至得。 目前雖然喺選字框嗰度顯示唔到漢字擴充區b 嘅漢字,但係仍然打到出嚟嘅, 只要裝返 dfsong 字型就可以喺 notepad, words, excel呀個啲軟件度睇到。 我要去問吓其他嘅輸入法高手,睇吓有冇得解決先。

desmond在2005-08-01 10:04:17說道: 我係用 windows 內置嘅「輸入法生成器」製作《輕鬆粵語輸入法》嘅。 我諗係因為「輸入法生成器」生成嘅輸入法喺選字框嗰度嘅預設字型係宋體 simsun, 而呢種字型佢冇收錄到漢字擴充區b,所以如果嗰個字係漢字擴充區b 嘅漢字, 就會顯示䰊。我估就算裝咗 dfsong 字型,都係無補於事,因為一定要先將 選字框嗰度嘅預設字型改做 dfsong 字型先至得。 目前雖然喺選字框嗰度顯示唔到漢字擴充區b 嘅漢字,但係仍然打到出嚟嘅, 只要裝返 dfsong 字型就可以喺 notepad, words, excel呀個啲軟件度睇到。 我要去問吓其他嘅輸入法高手,睇吓有冇得解決先。
原來係咁嘅. 我裝咗dfsong,而家喺 notepad, words, excel裡面可以打得出嚟啦.不過就係喺選字框嗰度顯示唔到漢字擴充區b 嘅漢字.

desmond在2005-06-18 18:42:50說道:[br][quote]highyun在2005-06-18 18:30:32說道:[br]點樣单码简码字法?可唔可以举例?
例如想打「係噉咖囉」,普通打法係hai1gam1gaa8lo1,單碼簡碼字就係h1g1g2l0。 數字係選字鍵。詞庫版要等2.0版嘞。[/quote] 個人覺得咁樣會有反效果;拼音己經出咗名重碼字多,再加上簡碼單字? 但係如果詞庫版上用聲母單碼就可以縮短編碼;不過,應該同單字版分開另做一個版本。 己經有人發表過文章,用 excel 自動為詞庫加上聲母(原文就搵唔返喇)。 原理就係將詞組中各個單字從編碼庫中,取開頭兩個字母,分析是否雙字母聲母或單字母聲母,然后組合成詞編碼。零聲母應該點樣,個篇文就冇提到。 本來詞庫自動編碼技術并非好難。但係各個输入法作者一直都停留於落後嘅手工編碼上,點解呢?