QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10542|回復: 32

輕鬆粵語輸入法

輕鬆粵語輸入法1.0(免費繁體單字測試版)現已出爐! 安裝程式http://www.cantonese.asia/downloads/easycanto_1_0.exe

Re:輕鬆粵語輸入法

試用中。 點解排序唔係先䌓(正)後簡嘅?又係你話簡體冇咁好表達廣東話嘅!:p 另外,我仲以為你會改咗一啲粵拼嘅設計,用番y同oey嚟代替yu同oei! 淺見一點,見笑見笑。

係,排返先繁後簡會好啲。我重諗緊好唔好另做一個簡體版《輕鬆粵語輸入法》。 粵拼就跟足《香港語言學學會粵語拼音方案》,費事另起爐灶,製造混亂,打擊學習者信心。遲吓嘅目標係做詞庫版,再加簡碼字詞,標點符號等等……

原来系用全拼嚟做嘅,又几过癮喎.如果加埋造词联想功能就正喇,我用呢个輸入法打呢段话用咗幾分钟.

我平時唔用輸入法。安裝咗呢個之後﹐唔見有新輸入法出嚟。究竟應該點用呢﹖我用法文xp。

dada在2005-06-12 23:18:45說道:[br]我平時唔用輸入法。安裝咗呢個之後﹐唔見有新輸入法出嚟。究竟應該點用呢﹖我用法文xp。
目前嘅輕鬆粵語輸入法1.0會自動安裝到中文(中国)。將嚟希望繁體輕鬆粵語會裝到中文(台灣),簡體輕鬆粵語會裝到中文(中国)。

highyun在2005-06-12 21:43:58說道:[br]原来系用全拼嚟做嘅,又几过癮喎.如果加埋造词联想功能就正喇,我用呢个輸入法打呢段话用咗幾分钟.
要輕鬆,唔使用家學咁多,做全拼就啱晒。打單字慢到嘔茄,所以一定要整詞庫版,大家等2.0、3.0、4.0出爐啦。嘻嘻!

想幫輕鬆粵語輸入法加標點符號, 所以想問吓廣東人點樣叫下面嘅標點符號,有冇唔同, 務求整到個輸入法粵港澳三地都用得happy。 ,逗號 。句號 、頓號 ︰冒號 ;分號 ?問號 !感嘆號 「開引號 」閂引號 『開雙引號 』閂雙引號 《開書名號 》閂書名號 (開括號 )閂括號 【開中括號 】閂中括號 …省略號 ○零 “ ” ‘ ’

desmond兄,輕鬆粵語輸入法係咪用簡體xp輸入法生成器(imegen.exe)做㗎?

乜我有話過簡體冇咁好表達廣東話咩?唔記得咗喺邊度講過添。喺邊呀? 我係用簡體xp輸入法生成器(imegen.exe)做輕鬆粵語輸入法嘅。

desmond在2005-06-14 01:53:07說道:[br]乜我有話過簡體冇咁好表達廣東話咩?唔記得咗喺邊度講過添。喺邊呀? 我係用簡體xp輸入法生成器(imegen.exe)做輕鬆粵語輸入法嘅。
華通囉! 你個imegen係唔係5.0,同埋係喺䌓體定簡體xp度gen㗎?我係用4.0喺䌓體度gen嘅,唔知4.0同5.0有咩唔同呢?同埋唔知點解我個wildcard "x"用唔到!

desmond在2005-06-13 00:00:12說道:[br]想幫輕鬆粵語輸入法加標點符號, 所以想問吓廣東人點樣叫下面嘅標點符號,有冇唔同, 務求整到個輸入法粵港澳三地都用得happy。 ,逗號 。句號 、頓號 ︰冒號 ;分號 ?問號 !感嘆號 「開引號 」閂引號 『開雙引號 』閂雙引號 《開書名號 》閂書名號 (開括號 )閂括號 【開中括號 】閂中括號 …省略號 ○零 “雙引號” ‘單引號 ’
將筆畫輸入法加入拼音裡面會更好。 只知讀音時就用拼音輸入,只知道筆畫時就用筆畫。 我現時就係用呢種混合輸入法。 拼音係唯一唔使識繁/簡字,就可以通用嘅輸入法。

ovo在2005-06-14 03:19:13說道:[br][quote]desmond在2005-06-14 01:53:07說道:[br]乜我有話過簡體冇咁好表達廣東話咩?唔記得咗喺邊度講過添。喺邊呀? 我係用簡體xp輸入法生成器(imegen.exe)做輕鬆粵語輸入法嘅。
華通囉! 你個imegen係唔係5.0,同埋係喺䌓體定簡體xp度gen㗎?我係用4.0喺䌓體度gen嘅,唔知4.0同5.0有咩唔同呢?同埋唔知點解我個wildcard "x"用唔到![/quote] 哦~原嚟係滄海一聲笑,歡迎歡迎!我個imegen係粵音輸入法嘅作者畀嘅。係喺簡體xp度gen出嚟咖。我自己都係最近先至玩輸入法生成器(imegen.exe),所以都係問吓啲前輩先至得。你話你個wildcard "x"用唔到,會唔會係輸入法生成器唔畀用字母做wildcard?我就多數用"?",自然啲。

cactus,拼音加形碼,好提議!或者考慮加入基本筆形嘅五筆,因為我諗如果啲人識打五筆或者倉頡,都唔使用輕鬆粵語輸入法啦,所以,基本筆形嘅五筆可以畀人打啲唔識讀嘅字。

咁又未必,外國人編漢字軟體,都係只加注音。 唯一個英國人編嘅筆畫查漢字係“康熙部首”加筆畫數。 http://www.babelstone.co.uk/software/babelmap.html

cactus在2005-06-14 20:41:15說道:[br]咁又未必,外國人編漢字軟體,都係只加注音。 唯一個英國人編嘅筆畫查漢字係“康熙部首”加筆畫數。 http://www.babelstone.co.uk/software/babelmap.html
噉外國人查漢字,可以用粵語拼音查。

desmond在2005-06-13 00:00:12說道:[br]想幫輕鬆粵語輸入法加標點符號, 所以想問吓廣東人點樣叫下面嘅標點符號,有冇唔同, 務求整到個輸入法粵港澳三地都用得happy。 ,逗號 。句號 、頓號 ︰冒號 ;分號 ?問號 !感嘆號 「開引號 」閂引號 『開雙引號 』閂雙引號 《開書名號 》閂書名號 (開括號 )閂括號 【開中括號 】閂中括號 …省略號 ○零
我哋叫下面呢两个 “ ”双引号 ‘ ’单引号 另外有 ——破折号

原来系用全拼嚟做嘅,又几过癮喎.如果加埋造词联想功能就正喇,我用呢个輸入法打呢段话用咗幾分钟.
受到紫光拼音嘅啟發,《輕鬆粵語》打算提供聲母簡拼詞語輸入,例如︰ 「協會」一詞嘅全拼係hipwui,簡拼詞語輸入容許用家打 hw / hipw / hwui。

吖,話時話嘞,輸入法生成器嘅編碼行數有冇上限?係幾多?

desmond在2005-06-15 01:25:12說道:[br] 受到紫光拼音嘅啟發,《輕鬆粵語》打算提供聲母簡拼詞語輸入,例如︰ 「協會」一詞嘅全拼係hipwui,簡拼詞語輸入容許用家打 hw / hipw / hwui。
我觉得简拼唔系最重要,重要嘅系紫光嘅根据字嘅使用频率而调整字嘅先后次序嘅功能,以及紫光嘅联想功能。我最希望系可以攞到紫光嘅壳,摆我哋嘅字码入去,噉就perfect喇。