QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2413|回復: 6

[詞彙及翻譯] 回归后,「省港」渐变「粤港」

回归前就开始举办嘅省港杯足球赛、省港杯歌唱大赛等等体育、文化交流活动,名称都系冠以「省港」二字,再早啲,「省港大罢工」系何等声震中外。

回归后,两地嘅活动,渐渐变成「粤港」,例如年初嘅雪灾,亚洲电视与广东电视台联合举办名为《粤港同心暖华南》嘅大型送暖行动晚会,就系用「粤港」嘅名称。

但系间中亦会回光返照,用返「省港」,例如2003年TVB节目《省港红伶大汇演》。

省城、香港,以前係兩個城市嘅對比,而家係一個省同一個市嘅對比

原帖由 Lucciora 於 2008-6-15 17:39 發表 省城、香港,以前係兩個城市嘅對比,而家係一個省同一個市嘅對比
非也!省港杯足球赛系以广东省队出赛,省港杯歌唱比赛全省歌手均可参加,以上两项活动,都系省级单位出面与香港合办。
粤港并称其实很早已经有啦,譬如一句好熟悉的广告语:粤港澳湛周生生。
原帖由 嶺南散人 於 2008-6-16 10:49 發表 粤港并称其实很早已经有啦,譬如一句好熟悉的广告语:粤港澳湛周生生。
好早?早到几时?早得过97回归前?
省港同粵港意思上有微細差別。省港嘅重可以指大陸其它地方。如80年代有齣電影叫《省港雙龍》,其中代表省嗰位公安係來自北方省份嘅。

曾经睇过一个节目,记者喺香港闹市访问路人,问佢哋「你边度人啊」?相当部分人讲自己系广东人,同自称香港人嘅不相上下。