QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4648|回復: 8

10年前的仍有的少數粵語口語歌

10年前的仍有的少數粵語口語歌

http://hk.youtube.com/watch?v=BgGsUIKO88c&feature=related

黎彼得力作,我記得當時受到「樂評人」批評話佢刻意堆砌口頭俗語,冇乜實際意思。
不過佢近年除咗同黃子華合作呢次,似乎都冇乜動作啦。
黎彼得?我中意啊~~

[media=ra,400,300,0] [/media]

原帖由 外外星人 於 2008-6-15 14:37 發表

黃子華似乎好多懶音...

关老三

作词:黎彼得  作曲:takao saeki tadashi yoshida

关公撑住我亦姓关  人称关老三
哎也手足一两万  拜天拜地拜恤衫
知己有限你莫再拣  埋堆转眼间
君子之交水咁淡  你耍太极我松(肘)
我怕你披肝沥胆  我怕你夹硬死撑
我怕你拍心口要共患难
我怕你笑得凄惨  我怕你喊得璀璨
我与你冇乜瓜葛是是但但
饮黑啤我地发烂只蛋  围内猜两板
今晚张单分四瓣  咪搏懵褪入化装间

因乜企硬各自有charm  唔啱讲到啱
冲出生死的界限  有乜嘢事咁交关
我怕你拍心口要共患难
我怕你笑得凄惨我怕你喊得璀璨
我与你冇乜瓜葛是是但但
一生际遇有直有弯  潜水跑下山
好比天边一只雁冇啦就最

知己有限你莫再拣  埋堆转眼间
君子之交水咁淡  你耍太极我松(肘)

我怕你拍心口要共患难
我怕你笑得凄惨  我怕你喊得璀璨
我与你冇乜瓜葛是是但但
一生际遇有直有弯潜水跑下山
好比天边一只雁  冇啦就最襟玩
冇啦就最襟玩
冇啦就最襟玩
冇啦就最襟玩

Peter Lai與阿Sam係1+1=3,兩人分開之後,都再難寫出如以往般精警的口語歌。