QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4138|回復: 3

[資料收集] [轉帖]广州话搞笑歇后语

>铁木真打仔-----大汗耷细汗 >阿茂整饼----无果样整果样 >水瓜打狗----唔见紧桷 >年三十晚谢灶──好做唔做 >灶头抹布──咸湿 >灶君上天──有果句讲果句 >寿星公吊颈──嫌命长 >陈年中草药──发烂渣 >灶君跌落镬──精(蒸)神 >阿崩叫狗──越叫越走 >阿崩养猫──转性 >卖鱼佬──有声(腥)气 >卖鲩鱼尾──搭嘴 >细佬哥剃头──就快就快 >肥佬着笠衫──几大就几大 >神台猫屎──神憎鬼厌 >南无佬跌落粪坑──无晒符 >屎忽窟生疮──无眼睇 >咸蛋滚汤──心都实晒 >瓦檐狮子──叻到满 >跪地喂猪母──睇钱份上 >床底破柴──撞晒大板 >老婆担遮──阴功(公) >投石落屎坑──激起公愤(恭粪) >火烧猪头──熟口熟面 >天堂尿壶──全神贯注 >老公泼扇──凄(妻)凉 >撒路溪钱──吸引死人 >黄皮树了哥──唔熟唔食 >亚聋送殡──唔听你支死人笛 >湿水棉花──无得弹 >狗上瓦桁──有条路 >十月芥菜──起晒心 >肥婆坐屎塔──tup tup 撼 >纸扎下巴──口轻轻 >屎坑关刀──文(闻)又唔得,武(舞)又唔得 >鼎湖上素──好斋 >火烧旗杆──长叹(炭) >飞机打交──高斗 >海底石斑──好瘀(鱼) >鸡食放光虫──心知肚明 >山草药──up得就up >番鬼佬月饼──闷极(moon cake) >非洲和尚──乞(黑)人憎(僧) >潮州二胡──自己顾自己(gegegugege) >断柄锄头──无揸拿 >猫儿洗面──系甘意 >棺材铺拜神──想人死 >蒸生瓜──神神地 >阿兰嫁阿瑞---类斗类 >无耳藤o急---靠托 >屎坑关刀---无张利 >神仙放屁——不同凡响 >生虫拐杖——靠唔住 >番薯跌落灶——该煨 >老公泼扇——凄(妻)凉 >和尚担遮——无法(发)无天 >单眼仔睇老婆---一眼睇哂 >水兵对水手----水斗水 >阿兰嫁啊瑞----大家累斗累 >周身刀---冇张利 >隔年通胜----唔值钱 >幡杆灯笼-----照远唔照近 >三元宫土地------锡(爱惜)身 >陆文庭睇相----唔衰螺黎衰 >白云山一担泥-----眼阔肚窄 >年晚煎堆-----人有我有 >厨房阶砖-----咸湿 >秀才手巾----包书(输) >十月蔗头-----甜到尾 >风吹皇帝裤浪--孤鸠寒 >倒挂腊鸭-油嘴滑舌 >抬棺材甩裤-失礼死人 >雷公劈豆腐-稳软的来虾 >鱼片粥-岩岩熟 >火麒麟-周身瘾 >生虫拐杖-靠吴住 >阿超着裤-谷住来

Re:[轉帖]广州话搞笑歇后语

都几生鬼,可惜错字百出,睇来要等“h管”帮你改下囉

>阿茂整饼----无果样整果样 冇嗰样整嗰样 >水瓜打狗----唔见紧桷 唔见紧角 灶君上天──有果句讲果句 有嗰句讲嗰句 跪地饩猪母 山草药──噏(罯)得就噏(罯) 改住咁多先

我有宋韶光“妙语连珠”嗰一套书,帖上有好多响套书都有,我以前好中意睇咖(包括电视)。