QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5325|回復: 8

[百家爭鳴] 捞患预测與防治报告

正所謂。地震沒情,人有情。四川地震灾難頭7已經過佐。我哋應該以無比噶同情心來悼念。但繫啵,地震帶來噶問題會慢慢凸顯出來。人不為己,天誅地滅。本人大膽預測報告,接落來~~廣東都會有幾大噶問題咖。 四川當地人已經講到明了,短時間內唔會再住係自己家鄉度,認真悲哀。咁佢哋會「飛去」邊度咧?唔洗審,唔洗問,珠3角佢哋實來緊。而珠3角最尖噶過一角-廣東咧,未來幾年肯定會出現大量噶四川撈。咁睇來,我哋都好凄凉噶啵~~~宜傢粵人本身就已經系自己家鄉受盡撈患。現時E种情况,可以話更加嚴峻,更加考驗我哋粵人噶時候。而新一批撈人入侵廣東,會帶來咩問題?? 本人今日為大家從人,衣,食,住,行E幾個問題來預測幷且提供少少解决方法。

1,佢哋來度廣東呢樹,肯定會先聚集自己噶同鄉。壯大佢哋噶同鄉會,咁我哋本來噶力量不變噶情况之下。就會相對被削弱。 解决方法:團結大粵子民,通過系現實生活同埋網上齊齊打撈來增加大家噶凝聚力。用以抵抗邪惡四川撈力量噶壯大。

2.佢地地震走佬噶時候,屋企么都沒晒咯~~~。衫褲肯定淨系得噃過幾條喇,來到肯定會響E度解决「衣」噶問題嘅。 解决方法:E個問題其實唔大,我哋可以捐一D咸豐年前噶衫褲。甘樣佢地着呢D衫褲,既環保,又可以分出自己人同埋撈頭。1舉兩得。仲有,希望廣東服裝商家抓住機會。用超低質布料整衫褲。控制底耑市場。

3,人都系要喫野噶喇,E班蝗蟲來度呢度。肯定會帶來唔多唔少噶糧食危機。 解决方法:比較頭痛,不過都系有計噶。首先源頭噶糧食商家,要提高一下某D食物噶價錢。尤其系辣椒同埋洋葱頭。本地人一定要撐自己本土噶粵菜閩菜潮菜客家菜。千祈唔好去川菜湘菜,么你真係想吃到眼泪唔飆變撈頭??

4,佢地肯定會想盡辦法解决住宿問題,住系度,沒問題~~就怕你住上癮咯~~~ 解决方法:懇請各位響廣東噶本地人,有地,有樓噶地主。大大咁提高自己物業噶房租,你咪話啊,人多屋少噶時候。唔撈一筆對得住自己??幷且準時斷水斷電,另佢哋沒歸屬感。等四川起噃好,準時GET OUT!

5,撈頭通處有,廣東裏頭走。宜傢無端端有多一批撈頭(好多係死剩一個噶,MY GOD)肯定會對廣東噶街道造成衛生環境,治安問題,可能仲會促進某D服務性事業噶。。。。。。 解决方法:最最最大噶一連串問題,所以要寫多D。因爲由于撈頭已經污糟成精,要佢哋改??IMPOSSIBLE!!唯有做好自己千祈唔好群佢地,惹到自己都中意亂拋垃圾喇~~~自己街度見到撈頭直接無視,撈頭如果搭讪就斜視。見到「一支公」撈頭(危險人物),就企埋一邊。女仔出街最好有男仔陪(懂性之人應該明白噶道理)。而有某些需要噶朋友,記得要壓佢地價。太多撈頭噶地區?? 我建議你做宅男宅女。

6,其他,詳情閱讀两轮开蓬噶《撈人特徵》。

你咪話我話啊~~ 該同情噶時候同情,該捐錢噶時候就捐錢,該打撈噶時候就打撈!!堅持兩手打撈,一手來真噶(詳情參考汕頭澂海打撈視頻),一手用軟噶(多D閱讀盧總,两轮开蓬噶文章並傳播開去)。軟硬兼施。我哋大粵子民,一定要團結一致,共同抵制撈頭撈話撈貨。為和諧廣東出一分微力。 珏之作品,歡迎轉載~~~

E篇文章頭先係群度激嫐佐一個潮州NANG

如果啲人睇完《不可不防》,然后「嗒」真啲里面讲乜嘢,睇怕呕都似!

http://general-lo.blogcn.com/diary,15943858.shtml

真系《不可不防》啊!
唔該樓主執吓字粒再發出嚟~睇咗兩行已經睇唔落去~
正苦會唔會撐佢哋吖?幫佢哋解決晒衣食住行……接收難民!!所以我情願…正苦畀一百幾下億佢哋起新屋好過,千祈咪湧過嚟…
起完屋先涌过嚟,死未?

原帖由 小承 於 2008-5-19 17:33 發表     E篇文章頭先係群度激嫐佐一個潮州NANG

佢地打死都要同广人讲「不懂话」。。。