QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4376|回復: 14

翻唱<柔情淚>----by Samkong

發一首於2007年底嘅翻唱上嚟~~

《柔情淚》

曲: Wise Weisman Lloyd

詞: 許冠傑、黎彼得

原唱: 許冠傑

翻唱: Samkong

舊愛消失風雨間 萬里阻隔再會難
款曲空寄柔情淚滿眼 低聲嘆隻影單
自怨當初空作繭 夜半枕冷碎夢殘
惋惜春去柔情淚滿眼 恐相見已恨晚
人生悲歡 世間滄桑 感慨有千萬
如今追憶 昔日歡聚 緣何別一旦
夢散煙消恩愛減 舊燕不會再復還
每當佳節柔情淚滿眼 痴心永遠莫挽

發揮得幾好啊!聽落幾舒服。

多謝SAMKONG!終於等到你P呢首歌上嚟啦。。。。

輕笑之中蘊涵悲愴。。。。。。

聽多幾遍,喊多幾遍都冇所謂。。。。。

听了几首SK兄的翻唱,这首最好.

原帖由 楚申读 於 2008-5-19 09:59 發表 听了几首SK兄的翻唱,这首最好.

我都係!!~~~至鍾意就係呢一首!!。。。第一遍聽就畀深深吸引咗!!!特別可以引發起共鳴!

可唔可以点唱?。。。。《风里微尘》

唱得不错!

希望能听到翻唱《风里微尘》、《我有一个梦》

我都好鍾意呢首歌,歌詞古雅,中式選律用彈撥樂器帶出,有一種沉穩而帶哀傷嘅感覺。至於Samkong嘅唱功,更係絕對冇問題啦。
聆听Samkong兄唱歌係一种享受。非常佩服Samkong兄抽咁多烟,声线仍然保养得咁好,唔似我越嚟越沙声。仲有就係制作方面杂音比较大,下次录音交畀我帮你制作,保证可以让更多人回味你嘅歌声。
 不错不错!!唱得好好!!

Sam,

一 play...我以為是原唱...^_^!!

我也希望這首歌的.

多謝!

你唱d丫...

你可以唱出有滄桑感的歌曲.

我揭发,Samkong偏心,畀咗Jean先(2008-05-13 15:16:58),不过我都听咗先!

Samkong唱得好,到而家,我都重系怀疑紧系咪阿Sam嘅原版。

外星仔:完全唔關我事咖,「罪魁禍首」係匯X兄,當初佢同我口頭簽定一個「核不擴散條約」我先至發首歌比佢,點知佢一個屈尾十就將首歌「擴散」到其他人嗰處~~
哇,乜你咁過獎啊,原唱?如果我可以唱到Sam嘅十分之一水準都不得了啦。你有冇聽過阿Sam嘅原唱版本啊?Sam用嗰個伴奏音樂版本都完全唔同啦,我用嗰個VCD嘅KALAOK伴奏版本比原曲版本都差好遠啦,錄音環境及器材就根本冇得比添啦。

汇乜兄系边位呀?你嗰个《核不扩散条约》都冇落墨,分明系怂恿人泄露机密啦!

你估我只耳仔坏咗咩? 音乐同人声都分唔清? 你把喉底似吖嘛! 我响JEAN个胸度真系听唔出唔系原唱咖!呃你有饭开咩?!

甘车多恩恩怨怨甘既?