QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4138|回復: 13

[媒體錯字] 2008年5月6号《南方都市报》

9·25 匹夫不可夺志

□子野专栏

【原文】子曰:「三军可夺帅也,匹夫不可夺志也。」

【译文】孔子话:「一支部队,有可能畀人夺去主帅;一个人立咗志,边个都夺唔走。」

【栋笃】话说有一日,两公婆嗌交。老公惊畀老婆打,匿埋喺床下底。老婆踎低身笃住佢闹:「你够胆同我躝出嚟(滚出来)!」老公就话:「三军可夺帅也,匹夫不可夺志也!我话我唔出去就唔出去!」

讲下笑啫。不过「匹夫」呢个词,原先确实系同「老公」有关口架。夫妇互相匹配吖嘛,分开嚟讲就系「匹夫」同埋「匹妇」。而家「匹夫」嘅意思,理解为「一个人」就得喇,男女都得口架,比如「国家兴亡,匹夫有责」,就唔单止系男人嘅事嚟口架。

孔Sir呢句话,犀利,又系千古名言喇。以前都唔知有几多人抄埋佢,贴喺书柜度当座右铭啊。

三军,一支部队,有千军万马。但系,就系因为人多,所以人心好难齐——军心一涣散,主帅就好容易畀人捉走喇。匹夫立志,呢个「志」唔会唔畀夺走,完全由自己一个人决定口架。所以,只要自己志够坚,就边个都夺唔走喇。

梁漱溟,中国现代著名嘅思想家、哲学家、教育家……亦都有「中国最后一位儒家」之称。佢一生致力于「中国新农村」嘅建设,军阀统治时期,就做出咗唔少成绩。佢同毛泽东同龄,两人交情亦都算唔错。但系,1953年,喺政协会议上边,梁漱溟为农民嘅疾苦,就同毛吵咗起嚟,一啲都唔畀面。毛话佢「反对总路线」,从此之后就开始大力批判梁漱溟。梁漱溟就噉样做咗廿年嘅「反动分子」。到咗1973年,「批林批孔」运动又搞起嚟。因为梁漱溟系「新儒家」嘅代表,上边又要佢表态批孔子。喺一次大会上边,梁漱溟有咗讲嘢嘅机会,佢就话,孔子有功有过,唔可以全盘否定;重有,林彪同孔子冇咩关系,唔可以捞埋一齐讲。梁漱溟嘅发言,引嚟更多对佢嘅批判。直到隔年底,喺一次批斗佢嘅大会上边,主持人逼佢表态,佢就话:三军可夺帅也,匹夫不可夺志也!

咩叫知识分子嘅操守,睇下梁漱溟嘅表现就知喇。可惜,喺过去嘅呢半个世纪,能够似梁漱溟噉「匹夫不可夺志」嘅知识分子,系少之又少。大部分知识分子,喺政治高压之下,擦鞋都嚟唔切,点可能有「志」?

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080506/ArticelB12002FM.htm

【原文】子曰:「三军可夺帅也,匹夫不可夺志也。」

【译文】孔子话:「一支部队,有可能畀人夺去主帅;一个人立咗志,边个都夺唔走。」

【栋笃】话说有一日,两公婆嗌交。老公惊畀老婆打,匿埋喺床下底。老婆踎低身住佢闹:「你够胆同我躝出嚟(滚出来)!」老公就话:「三军可夺帅也,匹夫不可夺志也!我话我唔出去就唔出去!」

讲下笑啫。不过「匹夫」呢个词,原先确实系同「老公」有关口架。夫妇互相匹配吖嘛,分开嚟讲就系「匹夫」同埋「匹妇」。而家「匹夫」嘅意思,理解为「一个人」就得,男女都得口架,比如「国家兴亡,匹夫有责」,就唔单止系男人嘅事嚟口架。

孔Sir呢句话,犀利,又系千古名言。以前都唔知有几多人抄埋佢,贴喺书柜度当座右铭啊。

三军,一支部队,有千军万马。但系,就系因为人多,所以人心好难齐——军心一涣散,主帅就好容易畀人捉走喇。匹夫立志,呢个「志」唔会唔畀夺走,完全由自己一个人决定口架。所以,只要自己志够坚,就边个都夺唔走

梁漱溟,中国现代著名嘅思想家、哲学家、教育家……亦都有「中国最后一位儒家」之称。佢一生致力于「中国新农村」嘅建设,军阀统治时期,就做出咗唔少成绩。佢同毛泽东同龄,两人交情亦都算唔错。但系,1953年,喺政协会议上边,梁漱溟为农民嘅疾苦,就同毛嘈起上嚟,一啲都唔畀面。毛话佢「反对总路线」,从此之后就开始大力批判梁漱溟。梁漱溟就噉样做咗廿年嘅「反动分子」。到咗1973年,「批林批孔」运动又搞起嚟。因为梁漱溟系「新儒家」嘅代表,上边又要佢表态批孔子。喺一次大会上边,梁漱溟有咗讲嘢嘅机会,佢就话,孔子有功有过,唔可以全盘否定;重有,林彪同孔子冇咩关系,唔可以捞埋一齐讲。梁漱溟嘅发言,引嚟更多对佢嘅批判。直到隔年底,喺一次批斗佢嘅大会上边,主持人逼佢表态,佢就话:三军可夺帅也,匹夫不可夺志也!

咩叫知识分子嘅操守,睇下梁漱溟嘅表现就知。可惜,喺过去嘅呢半个世纪,能够似梁漱溟噉「匹夫不可夺志」嘅知识分子,系少之又少。大部分知识分子,喺政治高压之下,擦鞋都嚟唔切,点可能有「志」?

栋笃笑,是但噏

论尽母语

□何颖珊

「栋笃笑首先就系要笑,傻笑嘅笑,然后要拍手……」五一期间,张达明到广州举行香港艺人在内地的首个栋笃笑,开场时首先戏言何为栋笃笑。这个解释无非是提醒观众记得要笑,记得要鼓掌,「买票入嚟,唔笑就笨了。」

栋笃笑源于英文的「stand-up comedy」,中文译名可以追溯到1990年,黄子华首先将这种表演形式从西方引进华人社会,并取名为栋笃笑。意译大概是一个人站着讲笑话。而林海峰在表演「stand-up comedy」的时候称之为「是但噏」,广州话的「是但」即是随便、求其,在这里它也是「stand-up」的音译,翻译得十分有意思;噏,则是乱说。合起来概括了这种表演的范畴,海阔天空地说一通。

有人简单地解释,栋笃笑即是「单口相声」。两者有相似之处,但前者加入了肢体语言、舞台剧、和观众互动等元素,表达手法略有不同。

栋笃笑的内容涉及很广,可以调侃国家政治也可以揶揄身边发生的每件事。这次张达明就讲了徐子淇嫁入豪门的事,说香港所有女孩子都妒忌徐子淇,不忿地说:「佢连讲嘢都唔正。」张达明纠正:「讲嘢唔使正,最紧要条命生得正。」

要人发笑,少不免玩谐音,玩文字游戏。张达明形容女孩子结婚后惨过做民工,而男人回家后总爱用肺音讲:「我系出面做嘢好辛苦口架。」女孩子心想:「好似我哋做嘢唔辛苦,真系顶你个肺——音啊!」

这些场合,方言俗语自然要登场。张达明列举广州话中形容男性生殖器官的称呼之多的时候说道:「我十岁以前都唔知道我下半身系叫咩嘢,有时叫咕咕,又叫di di,bird bird,啫啫。搞到我一直都唔敢食啫啫鸡煲……」

栋笃笑影射最多的是社会风气。张达明总结以前谈恋爱大家喜欢讲:「你爱唔爱我?」现在最常讲的是:「你屋企定我屋企?」

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080506/ArticelB12003FM.htm

「栋笃笑首先就系要笑,傻笑嘅笑,然后要拍手……」五一期间,张达明到广州举行香港艺人在内地的首个栋笃笑,开场时首先戏言何为栋笃笑。这个解释无非是提醒观众记得要笑,记得要鼓掌,「买票入嚟,唔笑就笨。」

栋笃笑源于英文的「stand-up comedy」,中文译名可以追溯到1990年,黄子华首先将这种表演形式从西方引进华人社会,并取名为栋笃笑。意译大概是一个人站着讲笑话。而林海峰在表演「stand-up comedy」的时候称之为「是但噏」,广州话的「是但」即是随便、求,在这里它也是「stand-up」的音译,翻译得十分有意思;噏,则是乱说(X)。合起来概括了这种表演的范畴,海阔天空地说一通。[「噏」唔系「乱说」——噉讲法,真系唔慌唔「乱说」嘞!]

有人简单地解释,栋笃笑即是「单口相声」。两者有相似之处,但前者加入了肢体语言、舞台剧、和观众互动等元素,表达手法略有不同。

栋笃笑的内容涉及很广,可以调侃国家政治也可以揶揄身边发生的每件事。这次张达明就讲了徐子淇嫁入豪门的事,说香港所有女孩子都妒忌徐子淇,不忿地说:「佢连讲嘢都唔正。」张达明纠正:「讲嘢唔使正,最紧要条命生得正。」

要人发笑,少不免玩谐音,玩文字游戏。张达明形容女孩子结婚后惨过做民工,而男人回家后总爱用肺音讲:「我出面做嘢好辛苦口架。」女孩子心想:「好似我哋做嘢唔辛苦,真系顶你个肺——音啊!」

这些场合,方言俗语自然要登场。张达明列举广州话中形容男性生殖器官的称呼之多的时候说道:「我十岁以前都唔知道我下半身系叫咩嘢,有时叫咕咕,又叫di di,bird bird,啫啫。搞到我一直都唔敢食啫啫鸡煲……」

栋笃笑影射最多的是社会风气。张达明总结以前谈恋爱大家喜欢讲:「你爱唔爱我?」现在最常讲的是:「你屋企定我屋企?」

07.最高级疑问(一)

□粤语协会专栏

【情景】对应于两者选择比较,三个以上的最高级比较也有疑问句式。

【例句】1.A:今日边只股票升幅最大?(今天哪只股票升幅最大?)B:中××喇。

2.A:乜(嘢)水果你最钟意食?(哪种水果你最爱吃?)B:鸡屎果。

【解释】「边+量词/乜(嘢)+名词+最×」这种句式,把提问对象放在最前面,「最」后面是要提问的属性。珠三角一带的人喜欢称番石榴为「鸡屎果」。

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080506/ArticelB12004FM.htm

【情景】对应于两者选择比较,三个以上的最高级比较也有疑问句式。

【例句】1.A:今日边只股票升幅最大?(今天哪只股票升幅最大?)B:中××喇。

2.A:(嘢)水果你最钟意食?(哪种水果你最爱吃?)B:鸡屎果。[冇人会话「乜水果你最钟意食?」嘅!]

【解释】「边+量词/乜(嘢)+名词+最×」这种句式,把提问对象放在最前面,「最」后面是要提问的属性。珠三角一带的人喜欢称番石榴为「鸡屎果」。

[「边+量词/乜(嘢)+名词+最×」呢种表述方式好有问题!因为冇人会话「边乜XX最X」!]

广州播客第267期

同声同气

□阿展专栏

1.圣人教落:「民可使由之,不可使知之。」意思就系话对于老百姓,你叫佢点就点就系嘞,无谓畀老百姓知咁多。可见,将老百姓蒙在鼓里,亦系一门统治艺术。

——陈Sir金句 5月3日《七点点一点》

2.乞痴!好嘅,两个老婆,三个妾侍。

——茶楼里,一个老茶客打了个喷嚏,习惯地马上接上一句吉利的话。

3.屎坑条龙仲长过卜位条龙。(厕所排的那条队比等叫号的那条队还长。)

——五一假期,各茶楼饭馆人声鼎沸,一位难求,江南大道某酒楼,一个师奶从厕所出来对相熟的茶客这样说。

4.有嗰句讲嗰句,呢单嘢好湿滞,唔系话托你手踭,真系唔止破财挡灾咁简单。(实话实说,这件事很棘手,不是说不帮你忙,实在不是破财挡灾那么简单。)

——酒楼里,有三个食客叫了一桌酒菜,好像在谈紧要的事。

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080506/ArticelB12005FM.htm

1.圣人教落:「民可使由之,不可使知之。」意思就系话对于老百姓,你叫佢点就点就系嘞,无谓畀老百姓知咁多。可见,将老百姓蒙在鼓里,亦系一门统治艺术。

——陈Sir金句 5月3日《七点点一点》

2.乞痴!好嘅,两个老婆,三个妾侍。

——茶楼里,一个老茶客打了个喷嚏,习惯地马上接上一句吉利的话。

3.屎坑条龙长过卜位条龙。(厕所排的那条队比等叫号的那条队还长。)

——五一假期,各茶楼饭馆人声鼎沸,一位难求,江南大道某酒楼,一个师奶从厕所出来对相熟的茶客这样说。

4.有嗰句讲嗰句,呢单嘢好湿滞,唔系话托你手踭,真系唔止破财挡灾咁简单。(实话实说,这件事很棘手,不是说不帮你忙,实在不是破财挡灾那么简单。)

——酒楼里,有三个食客叫了一桌酒菜,好像在谈紧要的事。

再度体检

街坊话事

□胡立

女儿:妈咪,我手指度有个窿。

母亲:咦?点解会噉啫?

女儿:今日体检啊。

母亲:哦,系针窿嚟口架。

女儿:系呀,今日拮手指呀,阿李毅重喊添啵。

母亲:系?佢系男仔嚟啵。有冇女仔喊啊?

女儿:冇。

母亲:噉有冇人晕低啊?

女儿:都冇。就系阿陈婷拮左五下。

母亲:五下?!惨啰,冇血出啊?

女儿:系呀,医生猛噉劣佢手指都冇血出。

母亲:哦,佢系惊过头。如果人受惊就会血管收缩,手冻脚冻口架啦……咪住,开学冇几耐你哋唔系体检咗咩?点解又体检啊?

女儿:唔知噃。老师话为咗我哋嘅健康,咪拮多次啰。

母亲:系噉啊……

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080506/ArticelB12006FM.htm

女儿:妈咪,我手指度有个

母亲:咦?点解会噉啫?

女儿:今日体检啊。

母亲:哦,系针嚟口架。

女儿:系呀,今日拮手指呀,阿李毅重喊添

母亲:系?佢系男仔嚟。有冇女仔喊啊?

女儿:冇。

母亲:噉有冇人晕低啊?

女儿:都冇。就系阿陈婷拮五下。

母亲:五下?!惨啰,冇血出?

女儿:系呀,医生猛噉佢手指都冇血出。

母亲:哦,佢系惊过头。如果人受惊就会血管收缩,手冻脚冻口架……咪住,开学冇几耐你哋唔系体检咗咩?点解又体检啊?

女儿:唔知噃。老师话为咗我哋嘅健康,咪拮多次啰。

母亲:系噉……

师徒似母女

□荆方专栏

自梳女为了养老,往往会收徒,所收徒弟也是自梳女。收徒要举行隆重仪式,一旦收徒,双方均不得反悔。徒弟该尽女儿的孝道,师傅年老或生病,徒弟要在床前伺候、照料,为师傅送终。师傅也会将自己的遗产留给徒弟。

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080506/ArticelB12008FM.htm

自梳女为了养老,往往会收徒,所收徒弟也是自梳女。收徒要举行隆重仪式,一旦收徒,双方均不得反悔。徒弟该尽女儿的孝道,师年老或生病,徒弟要在床前伺候、照料,为师送终。师也会将自己的遗产留给徒弟。

[既然做咗「师徒」,就肯定系「师父」,而唔系「师傅」。]

原帖由 卢总 於 2008-5-7 21:48 發表   【原文】子曰:「三军可夺帅也,匹夫不可夺志也。」  【译文】孔子话:「一支部队,有可能畀人夺去主帅;一个人立咗志,边个都夺唔走。」  【栋笃】话说有一日,两公婆嗌交。老公惊畀老婆打,匿埋喺床下底。老婆踎低 ...

唔系用咩?

用指头、棍棒等轻击轻点:~点(指画家随意点染)。~一个点儿。

原帖由 卢总 於 2008-5-7 22:40 發表   女儿:妈咪,我手指度有个竉。  母亲:咦?点解会噉啫?  女儿:今日体检啊。  母亲:哦,系针竉嚟口架。  女儿:系呀,今日拮手指呀,阿李毅重喊添噃。  母亲:系?佢系男仔嚟噃。有冇女仔喊啊?  女儿:冇。   ...

孔穴。

窿

[方]∶煤矿坑道 [pit]。如:窿工;清理废窿