QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3730|回復: 9

共勉. 做狗都要有"狗生目标"

之前睇过一篇文章,讲外国人关于售卖狗只嘅事,当买家向宠物店提出要买狗只返屋企嘅时候,间宠物店嘅主人就问买家,你买呢只狗,想佢为你做乜。个买家当堂谔然:「乜买狗都有目的嘅咩」,个宠物店主讲畀佢听,狗,一样有「狗生目标」,有D狗专门帮人带路,有D狗专门陪细路哥玩,有D狗专门陪老人家帮老人家解除寂寞。。。。个买家顿悟:狗都有「狗生目标」,何况人!

頂~~~

讲得好!
 我嘅鱼生目标就系「唔做鱼生」。

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2008-5-8 10:36 發表 我有反北抗北咩?
唔好以为个个都好似颅肿咁逢北必反先至得咖!
珠江水潋滟,长江水浩瀚,黄河水澎湃,试问边处嘅水唔养得鱼咖?

(先保全你说没有反北抗北的言论)

你既然指控卢总逢北必反,那么请问,以你阁下的智力,你认为卢总"分裂广东族群",这样做,对他的逢北必反有什么好处?能说说吗?

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2008-5-8 10:36 發表 讲得好! 我嘅鱼生目标就系「唔做鱼生」。

讲畀我听,卢总大力倡导广州话,而你不但不支持,还在背后打冷枪,请问,卢总是否可以指控你立心跟广州话人对抗、有意分裂广东族群?

广东人有句老话:先撩者贱,打死无怨。

原帖由 柳寻风 於 2008-5-8 12:54 PM 發表 [quote]原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2008-5-7 05:09 PM 發表 我有反北抗北咩?唔好以为个个都好似颅肿咁逢北必反先至得咖!珠江水潋滟,长江水浩瀚,黄河水澎湃,试问边处嘅水唔养得鱼咖?
   (先保全你说没有反北抗北的言论)   你既然指控卢总逢北必反,那么请问,以你阁下的智力,你认为卢总"分裂广东族群",这样做,对他的逢北必反有什么好处?能说说吗? ... [/quote]

柳大侠,你似乎忽略咗一点,佢系话「颅肿」之嘛,又唔系话我,我既唔系「颅肿」,又冇「颅肿」,得饶人处且饶人,所以唔使同佢计较咁多!

使用侮辱人的下流手段来攻击异见对手,人格真低!

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2008-5-8 10:36 發表 讲得好! 我嘅鱼生目标就系「唔做鱼生」。

告诉我,蠢鱼,你不反北,但反对卢总倡导广州话,是不是这个意思?能明确说一说吗?

原帖由 柳寻风 於 2008-5-8 12:58 PM 發表 广东人有句老话:先撩者贱,打死无怨。

你都识得话「先撩者贱」啦!

啲鱼都上咗网咯,迟早唔系做鱼蛋就系做鱼生,一系做咸鱼……总之就系「屎」路一条。

上天有好生之德,你不如行个方便,放佢一条生路,畀个改过机会佢啦!

嗱嗱嗱,盧總開始講佛偈啦~~~

ED米就係至高境界咯~~~~上天有好生之德,大家亦都應該好似盧總咁有寬容之心。

正所謂放下屠刀,立地成佛,就俾個機會佢立地成佛魚啦~~~