QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 27999|回復: 30

[族群溯源] 点解广东人同越南人个样甘似?

有一样野总系困绕住我,唔知点解广东人个样同越南人太似,以至唔系甘容易分出边个系广东人,边个系越南人,我地同佢地究竟系唔系同族?有人话越南话同广东话好近似,不过,越南话听起上黎又好难听得明佢地讲乜野。但系,地名的拼音又好似我地嘅广东话发音。有无边位兄台可以解释一下。多谢!
如果黑龙江系最深蓝色,咁我情愿娶个「老亚洲」女。。。

事关橙色「新亚洲」地区盛产丑女。。。

我觉得baiyueren有乱标嫌疑。实情图中橙色几垯,根本唔系咩「新亚洲」,真正系mt-B/mt-F下底某个分支。

e度好多資深會員,學問非常淵博,令人敬佩。
不過學術研究總唔可以困嚮書房裡做嘅,始終要出去睇下嘢。
呂良偉、尹光國籍上從前都係越南人!
血裔上佢地係越南華僑,即係中國人!至如佢地祖先係幾時去安南生活定居?可能佢地自己都唔知。
越南北部以前係明朝屬地,如果有去過胡志明市旅行,你大有可能見到北越華人行婚禮如何張燈結彩,新郎新娘衣著十足十「帝女花」一樣,直頭係明朝文化!!!!!
去到華僑家居,正門門扁會寫上「桃安」園、「德順」園、「安慧」園......「重陽」莊、「正居」莊。全部由正體中文右至左毛筆刻字。乜乜園其實係佢地畀自己屋企一個名嘅習慣,乜乜莊都係一樣,不過莊係豪小小咁解。鄙人先父從前用「德生園」做門匾以命立於香港鄉間嘅小小家園,左右隔離嘅鄰居都無e個做法,因為鄰居都係疍家人。
同越南華僑溝通有小小難度,廣東話都可以,不過好重潮州音。(本人係唔悉講潮州話嘅潮州香港人)
當然北越有大量越南人(又瘦又短又黑),不過華人越南人好易分。
回覆  KinNg

佢自稱係華僑,實際係唔係,佢自己先知。或者佢驚畀香港人歧視,先至自稱華僑。

所謂 ...
mbingkwan 發表於 17/11/2012 09:36

使君子話兵馬俑係假,你又話人哋假,陰謀論者都唔小,哈!
你所举的 反骨耳 例子,梁启超 不正是么?
回覆  使君子

说实在,以前不知道吕良伟是越南人的时候,我就觉得这个人有点特别,后来知道是越南人 ...
huishanese 發表於 15/11/2012 21:54

吳生,呂良偉係華僑,唔係越南本地人!

回覆 25# 使君子

说实在,以前不知道吕良伟是越南人的时候,我就觉得这个人有点特别,后来知道是越南人后,才恍然大悟。
    那种眼神,是我在别的广东人脸上看不见的。
    吕良伟眼珠很大,很黑,眉毛和眼睛长得很近。 广东人不是这样的。

至于梁启超靓吾靓仔是另一回事。但梁启超绝对不像东南亚。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

外省人司机拉客,看见我就直接用白语和我说话。

在地铁里面我用普通话问那些服务员,别人扫我一眼就用白话回答
huishanese 發表於 2012-11-14 21:15

我同你啱啱调转。

我以前单位系国企,本地人为主,我一开口讲白话,对方尤其系女同事,如果拉我唔熟,通常都一路讲住普通话(我就一路答白话),当正我系捞西。直到同我讲嘢超过卅句话,熟络之後先转翻白话。

现在单位系科研基地,绝大多数北佬,驻马店、张家口、天水,捞到唔捞个挺,佢地话我生得似兵马俑,方脸口,细长眼,神态凶悍,身材横,完全唔似岭南人,甚至唔似长江流域的人。
就像上次我在柬埔寨玩,遇见几个说粤语的,原来是新会过去的。长得白白嫩嫩。确实一眼就觉得熟口熟面。
huishanese 發表於 2012-11-13 14:42

新会佬 梁启超 我觉得佢似柬埔寨人多。

另外 吕良伟 根本就唔似北佬,眼眶深,眉眼距好近,鼻阔短,须根浓密,似某类南亚印巴人种就真。

回覆 20# KinNg

我皮肤很白,眼睛单眼皮,我不知道我像不像广东人,但在广州坐车,外省人司机拉客,看见我就直接用白语和我说话,看见别人就用普通话说。

在地铁里面我用普通话问那些服务员,别人扫我一眼就用白话回答,搞得我莫名其妙。 经过几次之后,我也不好意思开口闭口普通话了。

你说那种长得像广东人的越南人我还没见过,除去上次碰见的那一家新会过去的。
可能还没碰到你说的那种越南北部的人。

越南人民风反骨,我甚为鄙视。
越南嘅南方,特別係西貢以南,以前係柬浦寨領土,所以,佢哋係似柬浦寨人多啲;
而北部,特別係靠近廣西,雲南,基本上係來自中國嘅人種,皮膚較白!
越南人南北膚色差別明顯嗎?
越南人像广东人?
我看了几集 香港制作的 越南姑娘的纪录片, 里面有大量越南人脸孔。 嫁去韩国的越南姑娘 ...
huishanese 發表於 13/11/2012 14:42

你睇到嘅係越南南方人,越北人無論膚色,外貌都和兩廣人相似,我公司有位越南仔係越北人種,佢唔講你唔知佢係越南人。
(我懷疑你唔似廣東人)

越南人像广东人?
我看了几集 香港制作的 越南姑娘的纪录片, 里面有大量越南人脸孔。 嫁去韩国的越南姑娘。

我怎么觉得一点都不像。

和上面这个 某君子 贴出来的更是一点都不像。在越南很少有张这种脸孔的。

估计某几个长得端正点的也是广东过去的,就像上次我在柬埔寨玩,遇见几个说粤语的,原来是新会过去的。
长得白白嫩嫩。确实一眼就觉得熟口熟面。

除此以外,大部分的越南人都不像广东人。  

大部分越南人的样子都和东南亚一带的比较像,我见过很多越南和柬埔寨的,马来西亚本土人也见过不少。

他们的共同特征是眼珠比较黑,眼神里面有一种「野性」的气息。
肤色比较深。

反正和广东人差别很远。

再者,广东范围也很大。 你说越南人如果和湛江人有相似应该还是可以理解的,
凡是交界处的必然是人血混杂的地方。

但是这样来代表整个广东人口群,就实在笑掉大牙了!

根本就不像!

语言更是无法沟通,民风相差甚远!
大家唔好淨睇電視裏面果d越南人形像就話越南人似廣東人!
上得大眾媒體就多數係靚仔靚女,靚嘅標準大家都差唔 ...
kenbondwong 發表於 2011-9-18 15:53

似乎無咩人回應我。
無相干,當我自話自說;
我覺得越南人同廣東人唔同,我覺得廣東人比越南人平均高3-6吋,
越南人臉較長,眼窩無咁凸。
我係廣東人,我亦去過越南!
越南北方人睇起來係似廣東人。
特別係外國人好難辨認。
KinNg 發表於 2012-7-26 05:50

十分正常。廣東越南係五嶺以南。同北方有阻隔。
越南人和廣東人沒有什麼相似,唯一相似是越和粵兩個字。
HKCantonese 發表於 2012-7-25 23:56

越粵本來就係一字兩寫
越南北方人睇起來係似廣東人。
特別係外國人好難辨認。
越南人和廣東人沒有什麼相似,唯一相似是越和粵兩個字。
我想知現在越南話是否難。
現在越南話係用拼音,但拼音有好多同音字,係咪好難辨認!