粵嚟粵掂 發表於 2007-9-2 07:04:22

我對“粵”嘅睇法

<P>我對“粵”嘅睇法</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>翻查番以前同啲網友嘅吹水紀錄,裡頭有唔少關乎“粵”嘅內容同討論,思維激越,鬥志昂揚。</P>
<P>現時嘅中_國_共_産_黨一早經已唔係咩信奉共産主義嘅組織,而係掛羊頭賣狗肉嘅“偽共”政黨。不過噉,現時呢個偽共政權同先前毛時代嘅撈共係一脈相承,佢哋本嚟就係一家。現時嘅偽共同毛時代嘅撈共一樣都係咁獨裁,咁腐敗,咁冇人性。鑑於當前撈孽同偽共渾然一體,反撈同反偽共,對於我哋南粵嚟講,係不可割嘅!</P>
<P>至於共産主義嗰套理論,確實容易滋生專製獨裁,更易於畀一啲習慣奴性化嘅種族,比如撈孽,俄虜所接受。現時喺撈孽裡頭,開明嘅人群比例遠較我哋南粵少,所以有啲歐美觀察家睇到偽共喺一啲撈國中部內陸省份搞基層村民自治選舉,就大嗌撈國民主有進步,呢啲其實係好膚淺無知嘅惗法,撈共根本冇膽喺開明嘅南粵搞噉嘅嘢,而只會喺佢認為安全嘅地方點下火,呃鳩啲鬼佬人權人士。</P>
<P>喺廣州,粵式嘅民國時期紀念建築仲有好多,如黃花崗陵園,中山紀念堂,河南濱江東嘅中華民國廣州國民革命政府大總統府(孫中山大總統府),水蔭路嘅中華民國國民革命軍第十九路軍將士墳園,喺十九路軍墳園裡頭嘅廣東陸軍庚戌首義諸烈士墓,沙河牛眠崗嘅粵軍第一師諸先烈紀念碑……</P>
<P>其中氣勢最宏偉嘅我覺得就係十九路軍墳園,喺佢十幾年前啱啱重修嘅時候,我經常入到去墳園玩,嗰時佢仲叫做十九路軍墳場,喺動物園後面,爛絨絨噉,不過而咖就唔同晒喇。</P>
<P>中華民國國立中山大學石牌校區,佢嘅標誌性建築:校門石砌牌樓,一早經已畀撈共做過手腳,現牌樓正中寫有“為人民服務”,而民國嘅時候則係“國立中山大學”。</P>
<P>粵式建築最有自我個性之處就係佢華洋合一,散佈喺四邑廣大地域嘅碉樓就係其中傑出嘅典範,四邑嘅碉樓唔凈止開平有名,其實作為四邑之首嘅臺山,佢嘅碉樓群一樣好架勢咖。</P>
<P>至於“新三民主義”係咪撈共夾硬迄畀孫中山嘅,我冇考究過,不過陳炯明嘅反水對孫中山嘅打擊真係好大,撈共就係喺呢個時候乘虛而入咖喇,噉正正點明咗一樣嘢:假如我哋粵人內部唔真誠統一一致反撈獨裁嘅話,就好容易畀啲撈分化瓦解,逐個擊破。而南粵一破,則中國永冇真正民主嘅一日。近世以嚟,我哋南粵就一直係中國反暴政革鼎舉義嘅核心策源地,呢種地位直至今時今日仍無可替代!</P>
<P>我一直提倡要買粵貨,要用粵貨,噉將會為我哋粵地企業帶嚟更多嘅生意!不過我更加希望有更多嘅粵人老闆喺攢錢嘅同時可以畀到更多嘅就業機會更高嘅薪醻水位我哋廣大嘅粵人打工仔!以達至粵民人人有飯食,叻就揾多啲,唔叻就揾少啲,大家都揾到食嘅理想境界!</P>
<P>其實而咖有好多輸入法都可以直接喺電腦度輸入正體字,毌須轉碼,識粵拼嘅話就用紅蜻蜓粵語拼音詞語輸入法,輕鬆粵語輸入法,快易準粵語拼音輸入法。用唔慣我哋粵拼,要用構字式輸入法打正體字最好就用倉頡輸入法,用慣五筆嘅話推介用風清揚五筆,佢喺我哋粵人嘅創作,唔單止可以直接輸入正體字,仲有輸入粵字嘅功能,簡直係為我哋粵人貼身訂造!</P>
<P><br>&nbsp;</P>
[此帖子已經被monfan於2007-9-2 19:08:10編輯過]

芬1012 發表於 2007-9-2 10:29:14

<P>支持你。</P>

羊城惜花人 發表於 2007-9-2 22:44:08

<P>你噉講嘢想死定喇你~</P>
<P>我係一向反對刪帖嘅,建議呢篇嘢要限制積分瀏覽~</P>

tea 發表於 2007-9-2 22:58:59

<P>使唔使噉讲嘢啊???!!!。。。</P>
<P>想闹人都闹得有技巧啲啦,畀人捉到“反XX”,盏大镬嗰啫。</P>
[此帖子已經被作者於2007-9-4 13:28:52編輯過]

粵嚟粵掂 發表於 2007-9-2 23:44:38

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>tea</I>在2007-9-2 14:58:59的發言:</B><BR>
<P>使唔是噉讲嘢啊???!!!。。。</P>
<P>想闹人都闹得有技巧啲啦,畀人捉到“反XX”,盏大镬嗰啫。</P>
<P>&nbsp;</P></DIV>
<P>
<P>奶都未戒就學人話「講技巧」喇?</P>
<P>等妳喺學校出嚟社會轆番兩年先嚟同我講嘢喇!</P>

monfan 發表於 2007-9-3 03:10:33

<P>tea姐使乜同佢嘈啊 ,佢本来就系如此,从入嚟开始都系呢个样,几时变过?</P>
<P>冥顽不灵嘅人,讲多嘥气,只能话你不识时务,真系第时有咩行差踏错你就知。</P>
<P>唔系边个边个,系我话嘅&nbsp; ,你听过,知我讲过就系喇</P>

weiwei80421 發表於 2007-9-3 09:06:51

唉。。。。做为老百姓,可以点
頁: [1]
查看完整版本: 我對“粵”嘅睇法