李四 發表於 2007-8-17 20:38:38

中國人首先要尊重自己的母語

教育部王鐵錕八月十六日講:<br><font><font id="Zoom">們現在認為,中國人首先要尊重自己的母語,要學好母語,一個人能夠創造的最高點——建立創新型國家,是要靠母語的訓練,
沒有母語的訓練,一個人是不能達到素質的提高的。愛因斯坦如果不是用母語——德語來思考,是達不到它的高度的。中國要發展、要建設,必須要有一大批掌握母
語的人才。<br><br><br>換句話講:廣東要發展、要建設,首要尊重自己嘅母語-</font></font><font><font id="Zoom">粵語,廣東人要學好廣東話。</font></font>

余OK 發表於 2007-8-18 08:17:29

學好母語對於學習其他外來語都有非常重要嘅作用。

卢总 發表於 2007-8-18 18:51:22

我要大声呼吁各位:

<P><FONT size=6>以后但凡有反对我哋母语嘅行为,尤其是开推普机嗰班人,我哋就用王副司长呢番说话打残佢!</FONT></P>
<P><FONT size=6>断估开推普机嘅部门都大唔得过“教育部”啩!</FONT></P>

李四 發表於 2007-8-18 20:41:58

推普唔係話唔好,但係唔好打壓方言,唔應該要大家忘本,連自己祖宗語言都唔要!!<br>大家睇下滿州人,現時滿州人人口唔少,但係能夠識滿州話已經冇幾個,只得五、六個八十幾歲老人而已,呢幾位老人不在人世後,滿州語就會成為歷史。相信廣東人唔希望廣東話會變成歷史語言!!!唔單止要對得住自己,亦要對得住祖宗、後代!!!<br>

ZSSLL 發表於 2007-8-19 15:53:46

爱我国家,爱我民族,爱我国粹,爱我大汉文化___最具体系爱我粤母语.须知呢个母语系古华夏正音遗珍.唔尊重粤语,即系睇唔得起我大中华国粹!

leon_jeng 發表於 2007-8-20 05:54:55

<P><FONT color=#dd2248 size=5>支持我廣東話母語,抵制推廣北撈話.</FONT></P>
<P><FONT color=#dd2248 size=5>廣東話先至係我哋廣東人嘅母語.</FONT></P>

芬1012 發表於 2007-8-20 06:28:51

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>卢总</I>在2007-8-18 10:51:22的發言:</B><BR>
<P><FONT size=6>以后但凡有反对我哋母语嘅行为,尤其是开推普机嗰班人,我哋就用王副司长呢番说话打残佢!</FONT></P>
<P><FONT size=6>断估开推普机嘅部门都大唔得过“教育部”啩!</FONT></P></DIV>
<P></P>你又發夢嘞。乜你唔知人哋可以釋法嘅咩?甚至人哋講都懶得同你講啊。

卢总 發表於 2007-8-20 20:45:45

<P>你就发梦!家阵有咩“法”要释啊?</P>
<P>作为教育部语音文字信息管理司副司长嘅王铁锟,佢讲嘅说话要“释法”?</P>

紫凤凰 發表於 2007-8-20 21:28:29

<P>唯一要釋嘅係“發”爛渣嘅嗰種“發”(法)囉。</P>

卢总 發表於 2007-8-20 22:42:54

<P>好牵强下噃!</P>
<P>要发难嘅人,又点会同你讲道理?!</P>

紫凤凰 發表於 2007-8-21 03:10:26

我都係求其噏,你又唔駛當秘笈嘅。

卢总 發表於 2007-8-21 03:19:07

<P>系“唔使”,唔系“唔驶”。</P>
<P>我自己都大把秘笈!</P>

芬1012 發表於 2007-8-21 05:37:16

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>卢总</I>在2007-8-20 12:45:45的發言:</B><BR>
<P>你就发梦!家阵有咩“法”要释啊?</P>
<P>作为教育部语音文字信息管理司副司长嘅王铁锟,佢讲嘅说话要“释法”?</P></DIV>
<P></P>唔好喺呢度講呢啲話題嘞,免得版主難做啊。

卢总 發表於 2007-8-21 05:55:03

我同版主都颇熟,而且会唔会令佢难做,我好清楚,你唔使担心。

芬1012 發表於 2007-8-21 21:54:40

<P>問題係我哋已經扯咗去時事話題,會搞串呢個欄目嘅party 咖。</P>
<P>熟還熟,程序同埋規則都係要尊敬同埋遵守咖。</P>

粵嚟粵掂 發表於 2007-8-22 03:30:47

<P>呢個撈國嘅乜差部長所講嘅“母語”,係佢哋撈族自己嘅母語!亦即係撈話!妳班友咪以為執到寶表錯情先得咖!</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>撈國永遠都只係維護佢哋撈族自己利益嘅,要呢個撈政權保護我哋粵人嘅語言?保護我哋粵人嘅文化?想愴妳吖!!!</P>
<P>撈國現時監硬“全撈化”嘅政策遇到越嚟越多嘅阻力同掣肘,唯有以退為進,曲線噉將撈話包裝成所謂嘅“中國人嘅母語”嚟向非撈語地域推廣囉!</P>
<P>我哋粵人千祈咪上佢當!假如撈國將所謂嘅“中國人嘅母語”喺兩廣推銷成功,噉我哋粵人就弊家伙喇!</P>
<P>記著!撈國永遠係撈國!撈國絕對唔會做出任何有利於我哋粵人嘅所有事!!!</P>
<P><BR>&nbsp;</P>

羊城惜花人 發表於 2007-8-24 20:50:42

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>卢总</I>在2007-8-18 10:51:22的發言:</B><BR>
<P><FONT size=6>断估开推普机嘅部门都大唔得过“教育部”啩!</FONT></P></DIV>
<P></P>問題係~啲推普機普遍認為中國人嘅母語就係煲冬瓜~

卢总 發表於 2007-8-24 21:18:31

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>羊城惜花人</I>在2007-8-24 12:50:42的發言:</B><BR><BR>
<P></P>問題係~啲推普機普遍認為中國人嘅母語就係煲冬瓜~</DIV>
<P>两个字可以讲晒:傻閪!</P>

羊城惜花人 發表於 2007-8-24 21:54:47

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>卢总</I>在2007-8-24 13:18:31的發言:</B><BR><BR>
<P>两个字可以讲晒:傻閪!</P></DIV>
<P>你話邊個先?</P>

卢总 發表於 2007-8-24 22:12:38

<P>你唔系呀嘛,当然唔系话你啦!</P>
<P>梗系话嗰啲连“何谓‘母语’”都搞唔清楚嘅废柴啦!</P>
<P><A href="http://general-lo.blogcn.com/diary,2611258.shtml">http://general-lo.blogcn.com/diary,2611258.shtml</A></P>
頁: [1] 2
查看完整版本: 中國人首先要尊重自己的母語