canote 發表於 2007-8-16 11:10:25

粵漢之爭

<FONT size=6>而家中國嘅粵漢之爭早係孫中山時代開始,如果唔係一票之差輸畀中原人,咁控制中國係廣東人官方話係廣東話,而首都唔係中原嘅北京係嶺南嘅廣州,唔係孫中山一面嘅仁慈歷史就會改變,真係令懷念孫中山時代起碼係廣東人執政。孫中山係廣東地位好重要除左係國父之外,仲係廣東嘅革命之父。而家係各層面都有中原優勝嘅方面,不過近排香港同埋廣東電影字幕都用左漢語,簡直係一種侵略性慢慢伸延,我哋廣東真係粵漢之爭失敗者。</FONT>

H3 發表於 2007-8-16 18:23:37

粤语係汉语一部份. 唔好乱噏.&nbsp; <br><br>你估你係生草药啊.<br>

嶺南散人 發表於 2007-8-16 21:04:08

革命之父應該係洪秀全,連 國父都稱自己為“洪秀全第二”。

紫凤凰 發表於 2007-8-17 01:00:23

頂多叫“粵普之爭”。“粵漢之爭”?想說廣東人不是漢人否?!

嶺南散人 發表於 2007-8-17 04:40:02

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>紫凤凰</I>在2007-8-16 17:00:23的發言:</B><BR>頂多叫“粵普之爭”。“粵漢之爭”?想說廣東人不是漢人否?!</DIV>
<P></P>嗯,有道理,不過“粵普之爭”也不太對,因爲這涉及某種人跟某種人的關係,這樣就會變成“粵人”與“普通人”之爭了,所以應該叫“粵撈之爭”。

粵嚟粵掂 發表於 2007-8-17 07:36:09

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>紫凤凰</I>在2007-8-16 17:00:23的發言:</B><br>頂多叫“粵普之爭”。“粵漢之爭”?想說廣東人不是漢人否?!</DIV>
<P>
<P>廣東人係粵民族嘅主體組成部分!所謂“當代漢人”其實就係撈族!</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>廣東人當然唔係撈族人!亦即係話:廣東人唔係所謂“當代漢人”嘅一部分!</P>
<P>至於廣東人係唔係“古代漢人”?正確嘅講法係:粵民族係古華人後裔裡頭嘅一支。</P>
<P>其實我哋粵人真係唔應該對漢代有好感!因為佢滅亡咗我哋粵民族歷史上第一個獨立嘅民族國家---南越帝國!!!</P>
<P>我哋粵人真正應該緬懷嘅係大秦帝國!!!大秦帝國五十萬入粵雄師奠定咗我哋粵民族喺大粵嘅根!!!</P>
[此帖子已經被作者於2007-8-16 23:39:23編輯過]

嶺南散人 發表於 2007-8-17 21:15:14

<P><FONT color=#ff0000 size=7><STRONG>粵人是皇漢民族粵民系,是皇漢民族不可分割的一部分!</STRONG></FONT></P>
<P><STRONG><FONT color=#ff0000 size=7>反對任何形式的“粵族”“粵獨”等分裂行徑!</FONT></STRONG></P>

芬1012 發表於 2007-8-18 06:44:18

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>紫凤凰</I>在2007-8-16 17:00:23的發言:</B><BR>頂多叫“粵普之爭”。“粵漢之爭”?想說廣東人不是漢人否?!</DIV>
<P></P>即使唔係又如何啊?

芬1012 發表於 2007-8-18 06:56:52

<P>有啲人到而家重係執迷不悟,甚至以“漢人屠殺過越人”為榮。</P>
<P>呢度本嚟就係越人嘅地方,假如你嘅祖先唔係新移民嘅話,你嘅祖先里邊好可能就有越人。</P>
<P>越人喺呢度開天闢地,佢哋先至係呢度嘅主人。越人嘅山山水水養育咗你嘅祖先,亦希望你尊重越人。</P>

粵嚟粵掂 發表於 2007-8-18 06:58:50

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>嶺南之南</I>在2007-8-17 13:15:14的發言:</B><br>
<P><FONT color=#ff0000 size=7><STRONG>粵人是皇漢民族粵民系,是皇漢民族不可分割的一部分!</STRONG></FONT></P>
<P><STRONG><FONT color=#ff0000 size=7>反對任何形式的“粵族”“粵獨”等分裂行徑!</FONT></STRONG></P></DIV>
<P><FONT color=#6600ff size=7><STRONG>妳以為字大兼血紅就窒得到我咩?</STRONG></FONT>
<P><STRONG><FONT color=#6600ff size=7></FONT></STRONG>&nbsp;
<P><FONT color=#6600ff size=7><STRONG>而咖係自由平等嘅新世道!仲「皇」「皇」「皇」乜叱吖!!!</STRONG></FONT>
<P><STRONG><FONT color=#6600ff size=7></FONT></STRONG>&nbsp;
<P><FONT color=#6600ff size=7><STRONG>妳喺咪睇得啲撈嘅豬尾戲多得滯!畀撈洗晒腦吖???</STRONG></FONT>
<P><FONT color=#6600ff size=7><STRONG>正一係豬撈嘅豬奴才!!!</STRONG></FONT>
<P><FONT color=#6600ff size=7><STRONG>再喺度重申一次:我哋粵民族係一個獨立嘅民族!!!而唔係咩「漢民族粵民系」!!!</STRONG></FONT>
<P><FONT color=#6600ff size=7><STRONG>我哋粵民族唔應該對漢代有好感!因為佢滅亡咗我哋粵民族歷史上第一個獨立嘅民族國家---南越帝國!!!</STRONG></FONT>
<P><FONT color=#6600ff size=7><STRONG>我哋粵民族真正應該緬懷嘅係大秦帝國!!!大秦帝國五十萬入粵雄師奠定咗我哋粵民族喺大粵嘅根!!!</STRONG></FONT></P>
<P><br>&nbsp;</P>
[此帖子已經被作者於2007-8-17 23:06:40編輯過]

粵嚟粵掂 發表於 2007-8-18 07:02:46

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>芬1012</I>在2007-8-17 22:56:52的發言:</B><br>
<P>有啲人到而家重係執迷不悟,甚至以“漢人屠殺過越人”為榮。</P>
<P>呢度本嚟就係越人嘅地方,假如你嘅祖先唔係新移民嘅話,你嘅祖先里邊好可能就有越人。</P>
<P>越人喺呢度開天闢地,佢哋先至係呢度嘅主人。越人嘅山山水水養育咗你嘅祖先,亦希望你尊重越人。</P><FONT color=#3300ff size=7><STRONG></STRONG></FONT></DIV>
<P><FONT color=#3300ff size=7><STRONG>其實最初嘅粵民族係秦朝人同古南越人嘅混血種族!</STRONG></FONT>
<P><STRONG><FONT color=#3300ff size=7></FONT></STRONG>&nbsp;
<P><FONT color=#3300ff size=7><STRONG>中國戰國時期嘅古華夏人係我哋粵民族嘅父系先祖!而古南越人則係我哋粵民族嘅母系先祖!</STRONG></FONT>
<P>&nbsp;
<P><FONT color=#3300ff size=7><STRONG>任何否定粵民族古南越血統嘅做法都係欺宗忘祖!唔尊重我哋粵民族嘅另一半祖宗!<br></STRONG></FONT></P>
[此帖子已經被作者於2007-8-17 23:05:58編輯過]

bruceasu 發表於 2007-8-18 07:24:47

<P>I&nbsp;don't think we call them LàU, but Hū.</P>
<P>We're a independent nation, different from them HU fucker.&nbsp;</P>

barryshawn 發表於 2007-8-18 07:42:41

<FONT size=7>點解要粵獨?點解廣東人大家唔想領導全國?粵獨份子冇大志!!!</FONT>
[此帖子已經被作者於2007-8-18 0:02:59編輯過]

canote 發表於 2007-8-18 08:47:25

<FONT size=5>啲人成日都想粵獨唔係佢哋冇大志,而係啲漢人處處相逼攪咩去粵化,首先係南寧難保第二個係廣州,啲人想粵獨係啲漢人逼成,啲漢人根本容唔倒我哋,係佢哋眼裹面一國只能有一種語,再逼落去我哋唔知做出咩事。</FONT>

紫凤凰 發表於 2007-8-18 09:44:40

<FONT size=7>點講都好,即使獨立,亦莫以粵為名,要用就用秦、漢、唐、宋,畢竟我哋係漢人。</FONT>

barryshawn 發表於 2007-8-18 09:50:47

<P><FONT size=7>香港幼稚園老師已經教我地係漢人,我唔明點解香港人有自我漢人認同,但廣東人會冇呢?</FONT></P>
<P><FONT size=7></FONT>&nbsp;</P>
<P><FONT size=7>點講都好,我係漢人!!!</FONT></P>
[此帖子已經被作者於2007-8-18 11:53:18編輯過]

barryshawn 發表於 2007-8-18 10:00:45

<STRONG><FONT color=#6600ff size=7>豬撈係五胡亂華的衍生物,佢地先唔係漢人!!!</FONT></STRONG>

bruceasu 發表於 2007-8-18 10:02:12

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>canote</I>在2007-8-18 0:47:25的發言:</B><BR><FONT size=5>啲人成日都想粵獨唔係佢哋冇大志,而係啲漢人處處相逼攪咩去粵化,首先係南寧難保第二個係廣州,啲人想粵獨係啲漢人逼成,啲漢人根本容唔倒我哋,係佢哋眼裹面一國只能有一種語,再逼落去我哋唔知做出咩事。</FONT></DIV>
<P>有一点需要指出的是他们不是汉人,他们是胡人。现在有点了解新加坡人当年无奈独立的心情了。当年新加坡精英千方百计想成为马来西亚公民(有选举权),由于不以马来语为国语,马来西亚连新加坡做国民(没有选举权,但有自治权)的资格都剥夺,导致了新加坡被迫独立。</P>

紫凤凰 發表於 2007-8-18 10:15:18

<P><FONT size=7>四個字:入夏即夏</FONT></P>
[此帖子已經被作者於2007-8-18 2:16:39編輯過]

bruceasu 發表於 2007-8-18 10:43:51

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>紫凤凰</I>在2007-8-18 2:15:18的發言:</B><BR>
<P><FONT size=7>四個字:入夏即夏</FONT></P><BR></DIV>
<P></P>夏非夏,何以为夏?说句不好听的话,这种说法只是当年那些汉奸为自己的叛国行为掩饰,而对圣贤之说断章取义。圣贤说(我)入狄夷则狄夷之,(彼)入华夏则华夏之。圣贤之意是进攻到狄夷的地方就用狄夷的作战方式;被狄夷进攻,在本土防守的时候就使用本土的作战方式。用现代的话就是对付狄夷要因地制宜。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 粵漢之爭