海幢闲人 發表於 2007-8-14 01:16:13

[建議]

<P>闲人闲得滞,提个闲意见,请贵站试考虑增设一个栏目,既可以比有兴趣的网友,用广东话吟诗作对,又可以多些特色,多凸出另一些文化氛围。咪比果D外省佬成日当广东人无文化。兹举例,如广东话诗:廖凤舒(民国时期廖仲恺大佬)写嘅</P>
<P>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 咏司马相如</P>
<P>十月天时芥菜心,突然挑起为弹琴。</P>
<P>姑爷卖赋钱难揾,小姐当垆酒要斟。</P>
<P>穷到牛头赊裤着,踫啱狮鼻打锣寻,</P>
<P>茂李仲想装埋艇,头白吟成无晒音。</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>又例:白话对联。 何淡如(同治元年举人)擅长用白话写谐联。</P>
<P>(无情对)</P>
<P>友吟唐诗:四面云山谁作主</P>
<P>何 接 对:<FONT color=#dd4822>一头雾水</FONT>不知宗</P>
<P>又:有酒不妨邀月饮</P>
<P>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;无钱那得食云吞</P>
<P>其嫁女自撰谐联:</P>
<P>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 打鼓打锣,不过戥人高兴</P>
<P>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 搬埕搬塔,总之自己破财</P>
<P>若建议唔啱,就当闲人发噏风时嘅闲言闲语。(讲单揼心嘢,十多年前在某书局看到十数种用白话写的小说,其中"我是山人"著的"佛山赞先生"套装书等,唔知乜原因,终归无买。依家揾极都唔见。揼、揼、揼、、因为书里面好多白话字呀!)</P>

07-07-07 發表於 2007-8-14 03:47:53

此建议非常好!非常好!

UngooChan 發表於 2007-8-14 04:37:17

<P>論壇更換在即,到時定會新設好多版塊。樓主保留住呢啲有益嘅建議,到時喺新論壇會專門提供空間收集新版建設方面嘅建議。</P>

卢总 發表於 2007-8-14 16:08:22

善哉!善哉!幸甚!幸甚!

卢总 發表於 2007-8-14 16:16:28

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>07-07-07</I>在2007-8-13 19:47:53的發言:</B><BR>此建议非常好!非常好!</DIV>
<P>直头好到加零一添啦!</P>

余OK 發表於 2007-8-14 17:28:13

我講返句少少「撥冷水」亦係經常講嘅說話,開設新版一定要考慮能唔能夠保證到人氣。譬如睇睇最新設嘅外語版,有時重算有啲嘢睇,而好多時就門堪羅雀;同時得力的版主能夠坐鎮亦好重要,能夠發揮撐旺自己地頭嘅作用。

卢总 發表於 2007-8-14 17:31:05

乜解究你要“拨冷水”?

余OK 發表於 2007-8-14 17:58:29

「撥」咗「冷水」,可以令大家更好從其他角度睇問題,何樂而不為?從心底上我當然「十扑」有建設性嘅意見。

卢总 發表於 2007-8-14 18:04:29

顶!我系话你点解唔系“泼”,而系“拨”啊!
頁: [1]
查看完整版本: [建議]