芬1012 發表於 2007-8-12 20:36:46

[原創]“粵語文庫”啲文章都唔係粵文

呢度叫“粵語文庫”,點解唔見有粵語文嘅?

殺人王 發表於 2007-8-12 21:08:07

<P>版規都話呢個版用來發其他文章</P>
<P>況且,你都唔係第一個提出呢個意見架喇.D高官始終都係唔會聽,你咪由佢發囉</P>

highyun 發表於 2007-8-12 21:15:53

早就有人解釋過呢個問題,請睇<A href="http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardID=119&amp;ID=7219&amp;page=1">http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardID=119&amp;ID=7219&amp;page=1</A>。

余OK 發表於 2007-8-14 17:21:39

<P>  希望唔好再提呢個問題,因為經已答咗一次又一次,唔想再解釋咁多;亦都希望對此有異議者唔好譠譠打打,因為聽落好心悒,有本事嘅就嚟撐旺個場佢,而唔係一味喺處奚落人哋做得點點點唔好。</P>

卢总 發表於 2007-8-14 17:29:05

寡人再次力撑余OK!

highyun 發表於 2007-8-14 23:16:13

送句話畀余ok:Do what you feel in your heart to be right-for you'll be criticized anyway. You'll be damned if you do, and damned if you don't.<BR>再整多句中文版:自信滿心裏休理會諷刺與質問,笑駡由人灑脫地做人。

殺人王 發表於 2007-8-15 01:20:42

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>余OK</I>在2007-8-14 9:21:39的發言:</B><BR>
<P>  希望唔好再提呢個問題,因為經已答咗一次又一次,唔想再解釋咁多;亦都希望對此有異議者唔好譠譠打打,因為聽落好心悒,有本事嘅就嚟撐旺個場佢,而唔係一味喺處奚落人哋做得點點點唔好。</P></DIV>
<P>如果有異議就係譠譠打打,咁你同我檔都無咩分別!你話"答咗一次又次",咁點會有人"一次又一次"咁問呢??係咪問你嘅都"譠譠打打"?對於粵協嘅"撑場"我自認都唔算少,係咪真係你認為用呢個方式亂放埋D唔同嘅文章喺呢個"大雜燴"版塊就可以撑旺個場???</P>
<P>你係超版,你可以決定好多嘢.</P>
<P>你唔聽人意見無所謂,但係你無咁嘅空襟同氣量接受人地意見嘅時候唔使下下都話人"譠打"你嘅.</P>
<P>你有本事嘅就使有異議嘅人由衷咁"無異議"如果唔係就唔好話人地"奚落".<BR>以前我都話"刷版"無异"屠版",睇來你蒲嘅論壇太少喇,連最簡單嘅道理都唔明.</P>

冬至 發表於 2007-8-15 02:15:29

直接加係版规度唔得咩

余OK 發表於 2007-8-15 05:03:38

<P>  欲加之罪何患無辭。應該講嘅我經已喺嗰張帖講晒,近年嚟自身養成嘅處世哲學已令我與他人爭辯嘅機會極少。而諸如「漢奸」陶傑、「千古罪人」彭定康「之流」淡然but充滿自信、話中有骨噉去面對各種責難嘅風範尤為我所欣賞佩服。試問有幾位眞係睇過啲專欄文然之後再發表高見呢?諗到呢點我就冇晒同人辯駁嘅慾望嘞。<BR>  其實幾日嚟一直冇出聲回應係有原因嘅,因為我深知祇要一出聲必定引來更多磚頭,今日果不其然,所以我承認我又衰多鑊,唔應該再去回應。廣東人內部虛耗喺啲無謂嘅爭詏自古已唔鮮見。而本人為粵語、粵文化做過嘅所有嘢全無私心,亦無所求且無悔,但願若干時期後,如果重有人記得到我為粵文化作過一分貢獻,噉就足夠嘞。</P>
<P>  PS:Highyun嘅贈言好應景亦好符合我嘅哲學,照單收貨。協會一直能夠慘淡經營全靠三兩個從不言棄者嘅維繫(請睇上邊某仁兄之簽名檔又有此番感慨,要想成為優秀嘅會員談何容易)。<BR>  喺現有伺服器資源不足(廣東人內耗少啲、貢獻多啲會係噉?)情況下祇能暫厝此處安置此人家口中之「屠版物」,但遺人以「屠版」之口實,誠當遺憾。若新伺服器啓用可騰出其他版塊安置,未嘗可解決此紛爭(但世事難料,新嘅矛盾又會產生都唔定)之做法。<BR>  當然,話講返轉頭,我亦冇咁多精力長期去維護此「阻埞、厾眼厾鼻之物」,近半年嚟每日嘅起早貪黑摘錄「格仔文」幾近全職打工,而遭非支付人工但狀甚事頭者之繞舌,情何以堪?!或許喺某一日,我宣告「休帖」,偃旗息鼓,早死早着,屆時連畀人話你啲帖礙眼嘅機會都冇嘞,豈不痛快?!一樂也。</P>

07-07-07 發表於 2007-8-15 05:19:47

少年人洒脱地做人,继续行洒脱地做人……

芬1012 發表於 2007-8-16 09:08:55

干脆改成“粵人文庫”啦,以免誤導咗人哋啊。

Wai 發表於 2007-8-17 01:41:25

<P><FONT face=新細明體>“粵語文庫”同“粵文”係乜呢。好多人都有自己嘅解釋。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>意見實會聽,論壇啱啱起步,實有啲不足,諒解實要。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>睇字面“粵語文庫”係同粵語有關嘅文章,廣東人寫嘅文章同粵語有關,都係粵語文化嘅一部份。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>“粵文”係乜,可以話係用粵語行文嘅文章,又可以話係同粵語有關嘅嘢。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>OK轉載嘅專欄文章,多數都係廣東人寫嘅,可以收錄喺粵語文庫。</FONT></P>

余OK 發表於 2007-8-17 05:27:47

<P>  查實我重有好多心裏話想講,因為鬱喺心入邊唔好受,所以縱然會引嚟磚頭掟我亦照直講。<BR>  我朝朝咁早起身第一件事係開機、上網、截圖摘錄專欄文、加水印、發帖,究竟係為乜?為咗公諸同好,為咗源源奉上新鮮滾熱辣嘅豆腐膶文章畀鍾意睇嘅版友。我寧願自己辛苦啲但可以惠及大眾,因為我始終堅信「施比受更有福」,我諗冇邊一個人會好似我咁傻喇啩?一直堅持咗成半年時間。希望人家體諒到我自己嘅一份熱忱同艱辛,好幾次Highyun當面問過我:你日日貼咁多,好辛苦個噃,頂唔頂得順??我笑笑口答:冇乜嘢嘅,一日花啲時間啫,堅持得幾耐就幾耐囉。有唔少「擁躉」長期關注呢啲專欄文,係鼓勵我一直堅持嘅最大動力。<BR>  我並非唔接受人哋嘅反對聲音,而係接受反對得有道理嘅聲音,我亦能做到「己所不欲,勿施於人」,如果呢啲文有好多反對意見話唔值得睇嘅,我會第一時間折埋收皮。若然係洗版嘅話,使唔使日日都要洗,搏乜呢?!洗版係惡意之舉,撫心自問各位,每日update每張專欄帖都叫做惡意「屠版」?假使每日其他人發帖量足夠,呢啲專欄帖唔一定浮喺版內嘅首頁或靠前位置,我諗都唔會落得畀某啲浮雲遮眼者以洗版之口實,噉你鋪話法係咪要戒呢?<BR>  論壇資源有限,喺目前版塊設置眾口難調嘅情況下,最對口發呢啲專欄文亦祇能係呢個版,如果唔理解呢一點我亦冇嘢好講,祇係想講句:多啲運用邏輯思維睇問題會於人於己都好啲。新伺服器喺三幾個有心人士嘅資助下使用在即,會帶來新嘅資源分配方法定係又帶嚟新嘅矛盾呢,要拭目以待嘞。有時眞係出錢出力嘥時間嘥精力又要畀人出氣?,眞係唔到你唔寫個服字。</P>

粵嚟粵掂 發表於 2007-8-18 06:37:05

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>芬1012</I>在2007-8-12 12:36:46的發言:</B><BR>呢度叫“粵語文庫”,點解唔見有粵語文嘅?</DIV>
<P>妳到底有冇睇過我嘅大作咖?我嗰啲咪純正兼標準嘅粵文嚟囉!</P>
頁: [1]
查看完整版本: [原創]“粵語文庫”啲文章都唔係粵文