余OK 發表於 2007-7-15 06:42:17

嚴重鄙視公司要求開會摒棄本地話使用外來語

<P>  今日公司開會,經理要求下週開始,每日早會國內部使用普語發言,國外部使用英文,並派專人進行監督。查實呢樣咁荒謬嘅建議提出咗個幾月嘞,今次先嚟眞,理由係有客戶投訴公司職員普語唔掂以致影響交流,另外經理認為本地職員書面表達慣於廣東話思維,影響文筆,認為喺公司內部多啲使用普語講嘢會有所改善。好彩我隸屬國外部,否則我祇會一走了知,而家用英文開會都幾好,可以鍛鍊吓口語,不過話時話,我諗我唔會喺啲噉樣睇低自己母語嘅部門繼續踎得耐。眞係戥國內部班同事唔抵,講本地話居然畀客戶同經理冠之以影響溝通嘅罪名,的麼了嗎式嘅書面語又唔夠嶺北人gaang3,搞到有種輸蝕感,可悲可嘆。<BR>  80前嗰脫本地人係就係講普語帶唔少方音,但普遍嚟講唔似得上幾輩人普語唔曉講幾句,因為接受嘅係雙語式教育,所以普語交流絕對係冇問題嘅;80後獨沽一味式嘅普語教學,啲哇鬼係就係講普語講到lok1 lok1聲,但本地有特色嘅講法經已喺佢哋口中蕩然無存,查實重更加得不償失。至於書面文章,的麼了嗎寫得好唔好在乎就學時學嘢到唔到家,唔係普語教學所能左右嘅。舊時讀??齋,夠係用本地話教學,寫嘅書面文字都唔係本地話文字,廣東人都唔會寫得輸蝕畀人。當然對普羅大眾嚟講,完全掌握普語寫作嘅框框條條都有啲難度,畢竟始終係嶺北人較親切嘅用語文字,但亦唔至於話寫得不堪入目,使唔使淪落到講多啲普語嚟增進書面表達能力嘅地步呢?普語都有吸收粵語嘅文法同詞彙啦,完全毋須產生一種使用本地話嘅低下感。之一般百姓對此有冇深刻嘅思考唔係一味聽從人哋話乜就乜(使用普語思維對口頭同書面有益處),而唔懂得自我本土文化嘅可貴之處並為之堅持,呢個先係最大嘅隱憂。<BR>  為公司此不人道之倡議鳴不忿!</P>

卢总 發表於 2007-7-15 06:46:42

放心!呢啲咁横蛮无理嘅要求好快就会收皮!

卢总 發表於 2007-7-15 06:48:39

<P>我谂到个办法!</P>
<P>揾人扮客,打电话投诉国内部嗰班人成日讲角乳,影响沟通!吹咩?</P>

唐伯牛點蚊香 發表於 2007-7-15 08:35:05

<P>確實係一個好辦法!</P>

highyun 發表於 2007-7-15 08:42:58

聽講呢間係香港公司?香港人為咗錢,越嚟越自卑喇,為咗錢連自己母語都出賣,所以香港真係好快死得。

羊城惜花人 發表於 2007-7-16 19:48:47

書面表達,我寧願用文言好過~

Wai 發表於 2007-7-17 15:23:10

<P><FONT face=新細明體>呢啲嘢, 兩年幾前, 我喺廣州一間國企做嘢, 每個禮拜嘅例會都係用普通話, 個個都係廣州人, 面對面講普通話好鬼尷尬, 我哋間唔中加幾句廣州話喺啲專有名詞。我就因為短期合約,就冇限制我講乜。我見到佢哋一句國語一句粵語咁辛苦,真係覺得呢啲嘢真係影響交流。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>會議結束,成班人又講返廣州話:“等陣去邊間茶樓呀?”</FONT></P>
[此帖子已經被作者於2007-7-17 7:23:35編輯過]

廣州人喺圖盧茲 發表於 2007-7-18 02:54:57

<P>香港人仲學咩人搞高風格啊,連廣東話都可以唔要.</P>

zhyj615 發表於 2007-7-18 05:03:33

<P>这的确是一种歧视</P>
<P>不过也是很无奈的现实主义,和机会主义</P>

IAB 發表於 2007-8-15 06:50:35

确实讽刺兼无聊,不讲母语讲捞话,但为生活所迫也是无奈。

07-07-07 發表於 2007-8-15 07:05:02

<STRONG><FONT face=Verdana color=#da2549>卢总果然高招!!</FONT></STRONG>

紫凤凰 發表於 2007-8-17 05:09:14

<P><FONT face=幼圓 size=5>對爾間公司嘅老總,我只能講句:我香蕉你個蘋果橙。</FONT></P>

粵嚟粵掂 發表於 2007-8-19 19:35:12

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>余OK</I>在2007-7-14 22:42:17的發言:</B><BR>
<P>  今日公司開會,經理要求下週開始,每日早會國內部使用普語發言,國外部使用英文,並派專人進行監督。查實呢樣咁荒謬嘅建議提出咗個幾月嘞,今次先嚟眞,理由係有客戶投訴公司職員普語唔掂以致影響交流,另外經理認為本地職員書面表達慣於廣東話思維,影響文筆,認為喺公司內部多啲使用普語講嘢會有所改善。好彩我隸屬國外部,否則我祇會一走了知,而家用英文開會都幾好,可以鍛鍊吓口語,不過話時話,我諗我唔會喺啲噉樣睇低自己母語嘅部門繼續踎得耐。眞係戥國內部班同事唔抵,講本地話居然畀客戶同經理冠之以影響溝通嘅罪名,的麼了嗎式嘅書面語又唔夠嶺北人gaang3,搞到有種輸蝕感,可悲可嘆。<BR>  80前嗰脫本地人係就係講普語帶唔少方音,但普遍嚟講唔似得上幾輩人普語唔曉講幾句,因為接受嘅係雙語式教育,所以普語交流絕對係冇問題嘅;80後獨沽一味式嘅普語教學,啲哇鬼係就係講普語講到lok1 lok1聲,但本地有特色嘅講法經已喺佢哋口中蕩然無存,查實重更加得不償失。至於書面文章,的麼了嗎寫得好唔好在乎就學時學嘢到唔到家,唔係普語教學所能左右嘅。舊時讀??齋,夠係用本地話教學,寫嘅書面文字都唔係本地話文字,廣東人都唔會寫得輸蝕畀人。當然對普羅大眾嚟講,完全掌握普語寫作嘅框框條條都有啲難度,畢竟始終係嶺北人較親切嘅用語文字,但亦唔至於話寫得不堪入目,使唔使淪落到講多啲普語嚟增進書面表達能力嘅地步呢?普語都有吸收粵語嘅文法同詞彙啦,完全毋須產生一種使用本地話嘅低下感。之一般百姓對此有冇深刻嘅思考唔係一味聽從人哋話乜就乜(使用普語思維對口頭同書面有益處),而唔懂得自我本土文化嘅可貴之處並為之堅持,呢個先係最大嘅隱憂。<BR>  為公司此不人道之倡議鳴不忿!</P></DIV>
<P>
<P>去啲粵資港資美資歐資企業做喇!</P>
<P>我並唔反對喺公司開會嗰時規死用英文,畢竟佢係世界通用語言!</P>

粵嚟粵掂 發表於 2007-8-19 19:42:37

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>卢总</I>在2007-7-14 22:48:39的發言:</B><br>
<P>我谂到个办法!</P>
<P>揾人扮客,打电话投诉国内部嗰班人成日讲角乳,影响沟通!吹咩?</P></DIV>
<P></P>
<P>講妳就易!人家做緊正經生意有單據業務往來咖!妳估喺街市買樖菜投訴個檔主呃秤咁易咩!妳條橋冇乜操作性!</P>
<P>不而妳開會嗰時特登將啲撈話講到唔清唔楚,等啲高管知道撈話喺公司推行並唔會促進溝通,反而仲會影響交流,降低做嘢嘅效率,進而影響生產力,最後使啲高管知難而退!不過呢條橋唔單止要妳有一定膽色,仲要有一定嘅扮嘢天份至得!</P>
[此帖子已經被作者於2007-8-19 11:53:34編輯過]

zhyj615 發表於 2007-8-19 22:40:50

<P>理解中。。。</P>
<P>世界上物种灭绝严重</P>
<P>粤语也是其中之一</P>

芬1012 發表於 2007-8-20 20:04:48

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>粵嚟粵掂</I>在2007-8-19 11:42:37的發言:</B><BR><BR>
<P></P>
<P>講妳就易!人家做緊正經生意有單據業務往來咖!妳估喺街市買樖菜投訴個檔主呃秤咁易咩!妳條橋冇乜操作性!</P>
<P>不而妳開會嗰時特登將啲撈話講到唔清唔楚,等啲高管知道撈話喺公司推行並唔會促進溝通,反而仲會影響交流,降低做嘢嘅效率,進而影響生產力,最後使啲高管知難而退!不過呢條橋唔單止要妳有一定膽色,仲要有一定嘅扮嘢天份至得!</P><BR></DIV>
<P>
<P>好主意啵。</P>
<P>不過,除非公司冇咗你唔得啦,如果唔係,你老世實聽炒Q咗你。</P>
<P>自己開公司啦。</P>

Wai 發表於 2007-8-20 20:43:17

<P><FONT face=新細明體>扮唔識講國語,噉就要借用《戲劇之王》啲橋喇。</FONT></P>
<P><FONT face=PMingLiU>調轉頭諗吓,</FONT></P>
<P><FONT face=PMingLiU>喺公司講國語好過個老細,好過晒其他人。粵語交流又冇問題,英文重好掂添。噉唔係重好,粵語得,英文得,連國文都得。邊個夠你嚟呀,老細。</FONT></P>

余OK 發表於 2007-8-21 06:47:08

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>Wai</I>在2007-8-20 12:43:17的發言:</B><BR>
<P><FONT face=PMingLiU>調轉頭諗吓,</FONT></P>
<P><FONT face=PMingLiU>喺公司講國語好過個老細,好過晒其他人。粵語交流又冇問題,英文重好掂添。噉唔係重好,粵語得,英文得,連國文都得。邊個夠你嚟呀,老細。</FONT></P></DIV>
<P>  有道理,目前本人精通德(順德話)、粵(廣州話)、普,熟練英,了解日,假以時日再學吓其他語言。</P>

Wai 發表於 2007-8-21 17:54:00

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>余OK</I>在2007-8-20 22:47:08的發言:</B><BR><BR>
<P>  有道理,目前本人精通德(順德話)、粵(廣州話)、普,熟練英,了解日,假以時日再學吓其他語言。</P></DIV>
<P>
<P>Good <SPAN lang=EN-GB style="FONT-SIZE: 11pt; FONT-FAMILY: Verdana; mso-fareast-font-family: 宋体; mso-bidi-font-family: Verdana; mso-font-kerning: 14.0pt; mso-ansi-language: EN-GB; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: AR-SA">attribute.</SPAN></P>
<P><SPAN lang=EN-GB style="FONT-SIZE: 11pt; FONT-FAMILY: Verdana; mso-fareast-font-family: 宋体; mso-bidi-font-family: Verdana; mso-font-kerning: 14.0pt; mso-ansi-language: EN-GB; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: AR-SA">人哋淨係識用國語開會,又如何,我識得講,重講得好過你添。shame on you mate.</SPAN></P>
<P><SPAN lang=EN-GB style="FONT-SIZE: 11pt; FONT-FAMILY: Verdana; mso-fareast-font-family: 宋体; mso-bidi-font-family: Verdana; mso-font-kerning: 14.0pt; mso-ansi-language: EN-GB; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: AR-SA"></SPAN>&nbsp;</P>

H3 發表於 2007-8-21 22:00:15

咁真係要同佢讲delay no more. <br>
頁: [1] 2
查看完整版本: 嚴重鄙視公司要求開會摒棄本地話使用外來語