羊城惜花人 發表於 2007-7-7 23:21:22

關於“唱衰廣州”

<P>大家睇到個標題先唔好激動,聽我解釋,此處嘅“唱衰”並唔係惡意中傷,而係實事求事噉將廣州嘅弊端\醜陋嘅一面反映出嚟!<BR>受“盧總”啟發,覺得“唱好廣州”確實係有啲無聊兼無謂,而且一味歌頌報喜不報憂又確實有啲似CCP所為。再者古語有云:“道吾好者是吾賊。”啫係話“唱好廣州”其實唔係真係為廣州好。諗起當年益力多嘅一個廣告:有條傻佬係巴士上話唱好香港,然後有人話:“你唱就會好嘅咩?”<BR>所以我決定將“唱衰廣州”作為一個專欄寫落去(如《撥亂返正》歡迎大家參與),將自己對廣州不滿嘅地方寫出嚟,講到呢個話題肯定會涉及唔少政治嘢,要盡量小心,唔好太過火。所以話唱好廣州正苦唔支持,但唱衰就更加唔受歡迎。<BR>不過就算講出嚟都可能冇咩用,因為正苦肯定唔會改,就當係自己發洩囉~ </P>
<P>要求:字數不限,題目自擬,格式以下“《唱衰廣州》之XXXX”&nbsp;</P>
<P>題材可以直接寫文章,可以寫詩詞,歌詞,白欖等等</P>
<P>詩詞最好寫古體詩,寫現代嗰啲所謂嘅詩就擺明博插;如果寫歌詞必須寫明調寄邊首歌,如果係自己寫埋曲就錄好發上嚟~</P>

卢总 發表於 2007-7-8 00:03:13

<P>讲到“唱衰广州”,系我卢总提出嚟嘅,所以我卢总自然会万二分支持啦!</P>
<P>好一句“道吾好者是吾贼”!醒多一句:“<FONT color=#ff0000>知屋漏者在宇下,知政失者在草野。”</FONT><FONT color=#000000><STRONG>--</STRONG></FONT>温家宝曾经多次引用过汉代政论家王充《论衡》之中嘅呢两句说话去勉励国务院参事同政协委员。<FONT size=2></FONT></P>
<P>拍死嗰啲以揾钱掠水攞着数为真正目的嘅“假广州人”!</P>

highyun 發表於 2007-7-8 02:47:50

所提專欄甚佳,正所謂愛之深恨之切,鬧者愛也。不過論壇入面好多非廣州人,除咗廣州,重歡迎將各自所在地嘅衰嘢寫埋出嚟。不過記住要有個度,否則如果管理員覺得該帖有可能為網站帶嚟麻煩,就會刪帖。

Wai 發表於 2007-7-8 04:01:11

<P><FONT face=新細明體>《唱好廣州》呢張碟帶嚟嘅概念係有啲廣州嘅舊時,值得回憶嘅嘢,並唔係你所講嘅一味歌頌。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>呢張碟起碼畀咗個空間播放廣州嘅回憶。有幾多個行過長堤,有幾多個人喺長堤有回憶,有幾個人有踩單車返屋企嘅路有回憶。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>廣東人鍾意好意頭嘅嘢。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>至於你講嘅《唱<STRONG>—</STRONG>廣州》,換一個中肯啲嘅詞畀人嘅感覺會好好多。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>與其批評《唱好廣州》呢個詞似CCP,不如問吓廣東幾時有張值得聽嘅碟。</FONT></P>

highyun 發表於 2007-7-8 04:14:37

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>Wai</I>在2007-7-7 20:01:11的發言:</B><BR>
<P><FONT face=新細明體>《唱好廣州》呢張碟帶嚟嘅概念係有啲廣州嘅舊時,值得回憶嘅嘢,並唔係你所講嘅一味歌頌。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>呢張碟起碼畀咗個空間播放廣州嘅回憶。有幾多個行過長堤,有幾多個人喺長堤有回憶,有幾個人有踩單車返屋企嘅路有回憶。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>廣東人鍾意好意頭嘅嘢。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>至於你講嘅《唱<STRONG>—</STRONG>廣州》,換一個中肯啲嘅詞畀人嘅感覺會好好多。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>與其批評《唱好廣州》呢個詞似CCP,不如問吓廣東幾時有張值得聽嘅碟。</FONT></P></DIV>
<P></P>其實樓主呢個意念係好嘅,不過個專欄名可能有待商榷。

卢总 發表於 2007-7-8 04:17:47

<FONT color=#0033ff size=6><STRONG>宁缺毋滥</STRONG></FONT>

卢总 發表於 2007-7-8 05:32:48

<PRE><FONT color=#0033ff size=6><STRONG>宁缺毋滥</STRONG></FONT>系相对于广东有几多只值得听嘅碟而言!</PRE>
<P>《唱好广州》呢啲纯粹为经济利益嘅擦鞋之作,由2006年年初佢哋揾我帮手推广嘅时候我已经对佢深恶痛绝!</P>
<P>“唱好广州”一方面凭个名去讨好当权者,另外一方面假借地方特色之名讨好受众——但系作为一个地道嘅广州人,作为一个比嗰个“假广州人”东山少爷大得多嘅广州人,作为一个同自称系正宗“东山少爷”嘅黄毅成年纪相若嘅广州人,我完全感受唔到啲歌中有咩广州嘅地方特色。我身边好多人都认同我嘅睇法。</P>
<P>呢啲冇乜社会认受性嘅作品,可以代表到啲乜嘢呢?又算系乜嘢呢?</P>
<P>再睇下呢两年“唱好广州”嗰班人对广州又做过啲乜嘢呢?答案系冇啰——即使有都系乏善足陈!</P>
<P>“唱衰广州”系我谂出嚟嘅,但并唔系因为有咗“唱好广州”,所以先会有“唱衰广州”,而系一早就已经有咗“唱衰广州”呢个概念!我“唱衰广州”都有经年啦!</P>
<P>至于点样唱衰广州法,并唔系某啲人睇/谂得咁肤浅,而系有非常之深远嘅意义喺里面!</P>
<P>所以我绝对支持花仔写《唱衰广州》,根本唔使要有咩人批准,只要你想写,你就去做!我会支持你,所有真正爱广州嘅人都会支持你!当然,我哋都相信你唔会乱唱!</P>
[此帖子已經被ungoo於2007-7-8 12:25:22編輯過]

lhk 發表於 2007-7-8 08:02:53

<P>《唱好廣州》呢張專輯係有正面影響,起碼喚醒咗一部分年輕人嘅觸覺。</P>
<P>但係喺我心目中,可能其質素同意義未免就被宣傳得言過其實了。</P>
<P>不過希望佢可以帶出更多人創作嘅興趣,進而有本地作品嘅百花齊放。因爲目前,本地無論製作水平同包裝都有好大進步空間。</P>
<P>樓主嘅意念其實我好支持,我哋需要從多角度發聲。</P>
<P>不過如何掌握分寸同技巧去理性看待問題,係需要注意,畢竟這裡有別于香港或國外。</P>
[此帖子已經被作者於2007-7-8 0:03:50編輯過]

殺人王 發表於 2007-7-8 16:37:48

講咗咁耐都無嘢睇吖?

卢总 發表於 2007-7-9 01:33:07

<P>嗱,睇饱佢嘞:</P>
<P><A href="http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardid=121&amp;id=6903">http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardid=121&amp;id=6903</A></P>
<P><FONT color=#0000ff><STRONG>请版主、管理员及认证会员留意。 </STRONG></FONT>(其他会员点开都冇用。)</P>

余OK 發表於 2007-7-9 06:13:20

再次聲明本論壇所有帖子除協會重要負責人公告外,僅代表發帖者(包括版主)個人意見,一概與協會立場無關。如有引起爭議之觀點,請追究發帖者個人,協會一律不受理且並豁免於此類投訴。

卢总 發表於 2007-7-9 07:35:36

所有页面都有注明“<STRONG><FONT color=#cc0000>發帖者言論純屬個人觀點與本會立場無關</FONT></STRONG>”,去担心一两个人冇违反政府法律法规嘅言论会有咩不良影响,简直就有啲杞人忧天!

monfan 發表於 2007-7-9 08:57:14

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>lhk</I>在2007-7-8 0:02:53的發言:</B><br>
<P>《唱好廣州》呢張專輯係有正面影響,起碼喚醒咗一部分年輕人嘅觸覺。</P>
<P>但係喺我心目中,可能其質素同意義未免就被宣傳得言過其實了。</P>
<P>不過希望佢可以帶出更多人創作嘅興趣,進而有本地作品嘅百花齊放。因爲目前,本地無論製作水平同包裝都有好大進步空間。</P>
<P>樓主嘅意念其實我好支持,我哋需要從多角度發聲。</P>
<P>不過如何掌握分寸同技巧去理性看待問題,係需要注意,畢竟這裡有別于香港或國外。</P><br></DIV>
<P>就如王晶喺 人兽交 辩论上讲,个presentaion唔可以出错,嗰件事情就系呢个唔得。</P>
<P>好显然,就楼主嘅题目就已经有呢个问题喇。大家谂谂佢。</P>
[此帖子已經被作者於2007-7-9 0:58:10編輯過]

卢总 發表於 2007-7-9 10:36:20

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>monfan</I>在2007-7-9 0:57:14的發言:</B><BR><BR>
<P>就如王晶喺 人兽交 辩论上讲,个presentaion唔可以出错,嗰件事情就系呢个唔得。</P>
<P>好显然,就楼主嘅题目就已经有呢个问题喇。大家谂谂佢。</P><BR></DIV>
<P>个英文字串错,而且都唔知你想讲乜--乜嘢“呢件”“嗰个”?自己检讨咗先!</P>

edisonzero 發表於 2007-8-3 10:48:00

<P>我始终觉得用“唱衰”会带比人一种唔够公正噶,偏向负面噶感觉。既然几位版主有心,点解唔用一个客观D噶词呢?虽然有D时候的确令人好气愤,不过你写噶野系要如实甘反映,公道自在人心嘛~</P>
<P>《唱好广州》张碟几位版主可能睇得稍微偏激,但系的张碟确带到D好噶影响。至少张碟出街之后,唔少广州年轻一代听左有翻D广州人噶自觉,唔会话唱K噶时候就识得点《香港地》,老D噶就点《狮子山下》。至于掠水噶问题……商人逐利,最基本噶常识拉。广东人作为中国商业最发达噶地方之一,唔通净系比其他人掠水,唔比人地唱片商掠水?假唔假广州人,我霖,心态黎噶o者。广州,难听讲句,有几多系土生土长嘎?最起码,东山少爷的确有D唱功,唔似的香港D所谓歌星,五音不全都敢去红馆开演唱会。</P>
<P>以上观点,纯属半夜唔训随便乱吹,欢迎各位指教。</P>

卢总 發表於 2007-8-3 12:04:15

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>edisonzero</I>在2007-8-3 2:48:00的發言:</B><BR>
<P>我始终觉得用“唱衰”会带比人一种唔够公正噶,偏向负面噶感觉。既然几位版主有心,点解唔用一个客观D噶词呢?虽然有D时候的确令人好气愤,不过你写噶野系要如实甘反映,公道自在人心嘛~</P>
<P>《唱好广州》张碟几位版主可能睇得稍微偏激,但系的张碟确带到D好噶影响。至少张碟出街之后,唔少广州年轻一代听左有翻D广州人噶自觉,唔会话唱K噶时候就识得点《香港地》,老D噶就点《狮子山下》。至于掠水噶问题……商人逐利,最基本噶常识拉。广东人作为中国商业最发达噶地方之一,唔通净系比其他人掠水,唔比人地唱片商掠水?假唔假广州人,我霖,心态黎噶o者。广州,难听讲句,有几多系土生土长嘎?最起码,东山少爷的确有D唱功,唔似的香港D所谓歌星,五音不全都敢去红馆开演唱会。</P>
<P>以上观点,纯属半夜唔训随便乱吹,欢迎各位指教。</P></DIV>
<P>噉就等我嚟指教下你嘞!
<P>你觉得用“唱衰”就系“唔够公正”、“偏向负面”--莫非“唱好”就一定公正,偏向正面?</P>
<P>我哋用“唱衰”呢个字眼就系根据客观现实有感而发--你都知“公道自在人心”啦!</P>
<P>《唱好广州》带咗啲咩好嘅影响出嚟啊?唔该举啲实际啲嘅例子嚟睇下!</P>
<P>你呢句“至少张碟出街之后,唔少广州年轻一代听左有翻D广州人噶自觉,唔会话唱K噶时候就识得点《香港地》,老D噶就点《狮子山下》”,我都唔知你想讲乜,你想表达乜嘢意思!莫非呢啲又系听得佢只碟多,受佢影响?</P>
<P>商人逐利系冇问题,但唔好当我哋系白痴!唔系广州人就唔好冒认系广州人,系咪想学埋广州电视台嗰套--逢人都叫“街坊”,眼见个个都系“市民”?</P>
<P>嗰个所谓“东山少爷”有咩唱功咁巴闭呀?你真系未见过大蛇屙屎定嘞!人哋香港嗰啲所谓歌星五音不全(尤其是嗰个垃圾嘅“天朦光”)都可以去红馆开演唱会,嗰啲系人哋嘅本事,你哋呢啲有咩可以同人比啊?你追捧嘅呢个所谓“东山少爷”喺广州开演唱会,又有几多人肯买菲入场睇呀?</P>
<P>家阵呢个题目系讲紧点样反映广州真实而丑陋、荒诞兼无聊嘅一面,并唔系讲嗰只垃圾碟--不过咁多人对一只打住“广州人”旗号嘅假冒作品咁趋之若鹜,又的确几真实而丑陋、荒诞兼无聊嘅!</P>

edisonzero 發表於 2007-8-3 18:50:53

<P>我冇话唱好就系公正,而且我自问唔算追捧。反正讨论噶题目唔系张碟,而系广州本身,我跟返你个话题,广州D衰野系要反映,不过,做记者都要客观噶~我承认你噶贴大部分都写得好到肉,不过就系个题目令人睇得唔爽。我唔系好大,20出头,生长系老西关,但由细到大,“唱衰”呢个词,系用响想个被“唱衰”果个越黎越差。你系希望广州越黎越差?顶系你抱住个希望,希望广州真系能够比人闹醒呢?如果你觉得张碟垃圾,甘你又何必抄桥黎个twins题目呢?我唔系唔赞成你噶行为,而系觉得未够好,比D意见。偏激唔系人人接受,你如果真心想广州好,点解唔用D能够比更多人接受噶方法呢?或者你觉得广州真实而丑陋、荒诞兼无聊嘅一面唔偏激唔得,不过,如果真系想令更多人接受你噶观点,你就唔偏激得!偏激噶后果就系日日去差馆饮茶~我附近间小学有个老师,早几年反日最高潮果阵上网号召D人去游痕,结果就要请去饮茶(最后当然冇事,反日人人有责嘛)。返转头,我唔系话你怕请去饮茶,不过,你换个冇甘偏激用去差馆饮茶噶时间继续宣传,效果你话会唔会好D?火气个个都有,对住广州,我都系哀其不幸,怒其不争……</P>
<P>请各位指教。</P>

UngooChan 發表於 2007-8-3 20:51:21

<P>edisonzero嘅觀點好中肯,《唱衰廣州》嘅意念好好,不過呢個題目有待斟酌。</P>

Wai 發表於 2007-8-3 21:01:17

<P><FONT face=新細明體>Edisonzero,你講得好有point。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>廣州市唔好嘅一面亦係中國嘅一個縮影。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>廣州嘅本土文化亦未到要被人唱衰嗰頭,我哋重可以去飲茶,廣州重有粵劇,重有上下九。。。。。。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>除非有一日廣州冇晒茶樓,冇晒腸粉店(例子嚟啫)。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>我話《唱好廣州》值得聽。</FONT></P>

卢总 發表於 2007-8-3 22:40:48

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>edisonzero</I>在2007-8-3 10:50:53的發言:</B><BR>
<P>我冇话唱好就系公正,而且我自问唔算追捧。反正讨论噶题目唔系张碟,而系广州本身,我跟返你个话题,广州D衰野系要反映,不过,做记者都要客观噶~我承认你噶贴大部分都写得好到肉,不过就系个题目令人睇得唔爽。我唔系好大,20出头,生长系老西关,但由细到大,“唱衰”呢个词,系用响想个被“唱衰”果个越黎越差。你系希望广州越黎越差?顶系你抱住个希望,希望广州真系能够比人闹醒呢?如果你觉得张碟垃圾,甘你又何必抄桥黎个twins题目呢?我唔系唔赞成你噶行为,而系觉得未够好,比D意见。偏激唔系人人接受,你如果真心想广州好,点解唔用D能够比更多人接受噶方法呢?或者你觉得广州真实而丑陋、荒诞兼无聊嘅一面唔偏激唔得,不过,如果真系想令更多人接受你噶观点,你就唔偏激得!偏激噶后果就系日日去差馆饮茶~我附近间小学有个老师,早几年反日最高潮果阵上网号召D人去游痕,结果就要请去饮茶(最后当然冇事,反日人人有责嘛)。返转头,我唔系话你怕请去饮茶,不过,你换个冇甘偏激用去差馆饮茶噶时间继续宣传,效果你话会唔会好D?火气个个都有,对住广州,我都系哀其不幸,怒其不争……</P>
<P>请各位指教。</P></DIV>
<P>后生仔即系后生仔,睇问题太过流于表面!我点解要用“唱衰”,你当然唔明白啦!
<P>我系觉得张碟垃圾,但你凭咩话我抄桥呢?佢“唱好”就得,我“唱衰”就叫做“抄”?!
<P>我系真心想广州好,但点解系要用啲比较容易接受嘅方法呢?有冇听过“苦口良药”?
<P>你唔偏激,又点会觉得我偏激?你睇到嘅嘢浅窄,我讲紧嘅嘢非你视线或者想象范围之内,你就话“偏激”。
<P>你讲嗰个老师猪兜啫,叫佢学下我点样“抵制普通话”先讲啦!
<P>你单系每日“哀其不幸,怒其不争”,又有何用?</P>
頁: [1] 2
查看完整版本: 關於“唱衰廣州”