auyeung 發表於 2007-7-1 10:35:33

《撥亂反正》之十一:X先 vs 先X

<P>成幾日過咗,重未有人更新!做乜吖你哋?呻吓<FONT color=#1111ff size=4>先</FONT>得。。。。</P>
<P>好,今日趁七一,就講吓呢個“<FONT color=#3d11ee size=4>先</FONT>”字。</P>
<P>俗語都有話,執輸行頭慘過敗家!意思大家清楚喇,噉我就唔解釋勒!噉到底關七一咩事呢?七一吖,咩日子<FONT color=#3809f7 size=4>先</FONT>,噉你都唔知,唉,冇得救嚕!講吓<FONT color=#0909f7 size=4>先</FONT>,上邊個X可表any字詞!費事啲人又睇啲唔睇啲!</P>
<P>&nbsp;喫飯<FONT color=#3300ff size=4>先</FONT>定<FONT color=#ff0066 size=4>先</FONT>喫飯?你行<FONT color=#0909f7 size=4>先</FONT>定你<FONT color=#ff0066 size=4>先</FONT>行?。。。</P>
<P>以上情況你會點講?如果你講<FONT color=#f70938 size=4>先</FONT>X,唔該,企埋一邊<FONT color=#0909f7 size=4>先</FONT>,等我講完你<FONT color=#0000ff size=4>先</FONT>講!</P>
<P>記得有一次,個外江佬同我講話:“你哋廣東人就係鍾意將啲字調轉嚟講,明明係<FONT color=#ff0066 size=4>先</FONT>咩,你哋係要講咩<FONT color=#0000ff size=4>先</FONT>!”我反問:“你又知?”!佢話:“我喺東莞做過幾年生意!而家執咗所以返返嚟。”。</P>
<P>好,事例講完。想講咩呢?</P>
<P>明未?&nbsp;&nbsp;&nbsp; 唔明? </P>
<P>明未?&nbsp;&nbsp;&nbsp; 重唔明?</P>
<P>唔明跟帖講喇!</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>&nbsp;</P>

唐伯牛點蚊香 發表於 2007-7-1 19:35:05

<P>好文!食个西瓜先。。。。</P>

auyeung 發表於 2007-7-1 21:30:03

<P>樓上係咪就係當年嗰個伯虎?</P>
<P>你睇得明,好嘢!!!</P>
[此帖子已經被作者於2007-7-1 13:35:46編輯過]

余OK 發表於 2007-7-2 04:33:52

<P>  我覺得嶺北人受我哋「×先」嘅語序影響更大噃,而家佢哋都少咗講「先×」。</P>

auyeung 發表於 2007-7-3 09:07:26

<P>可以噉講,嶺北講“X先”多咗。</P>
<P>反而嶺南講“X先”少咗。。。</P>

羊城惜花人 發表於 2007-7-5 19:40:30

你解釋咗點解“X先”正統過“先X”先啦~

H3 發表於 2007-7-5 19:50:58

<P>因为俗语有云: 行先死先,企就企两边.</P>

auyeung 發表於 2007-7-5 23:30:08

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>羊城惜花人</I>在2007-7-5 11:40:30的發言:</B><BR>你解釋咗點解“X先”正統過“先X”先啦~</DIV>
<P>睇完你唔明?留意個古仔。。。</P>

卢总 發表於 2007-7-5 23:43:24

人哋又冇话唔明,叫你解释之嘛——睇嚟,唔明嗰个系你多啲!

中二仔 發表於 2007-7-6 06:32:59

廣東話嘅先X同北方嘅唔同意思.
頁: [1]
查看完整版本: 《撥亂反正》之十一:X先 vs 先X