余OK 發表於 2007-6-22 19:56:05

搞返個粵協成員隨筆專欄如何

<P>  現時粵語文庫版有若干位版友自設原創專欄,吸引咗唔少閱讀者眼球,衷心多謝佢哋對協會嘅支持。<br>  回想香港當年新晚報三位寫武俠小說嘅健筆金庸、梁羽生、陳凡合撰專欄《三劍樓隨筆》,指點江山、激揚文字,論盡世間百態,廣受讀者歡迎。在下亦想喺協會開設類似嘅隨筆專欄,由眾成員今日你寫一篇聽日我寫一篇,內容可以涉及粵語及粵文化嘅方方面面。當然我哋並非個個都係耍弄文字嘅高手,所以唔要求話文筆一定要非常好或者寫啲過於專業嘅嘢,建議祇需寫出自己對身邊文化嘅個人感悟即可,起碼寫咗出嚟畀人讚嘅機率遠大於畀人笑。<br>  譬如Highyun君早前已構思寫一專欄,收集平時掛喺口邊嘅地道粵語講法,對比現時被外來文化影響而產生嘅「畸型」講法(「返工開工、收工放工」Vs「上班、下(落)班」即為一例),藉此喚起母語為粵語人士嘅注意,喺時候救救就嚟消失有特色嘅講法。但考慮到單靠一兩個去寫,唯恐有時「貨源」唔充足,時間精力都有限(有好多好嘅推廣粵語粵文化諗法暫未實現查實都苦於此),非一兩人之功能夠搞掂(協會單靠幾條「老骨頭」撐起並非良性狀態),祇能學某party話齋「依靠群眾力量」先能成大事。<br>  上邊祇係舉一個例子,群策群力其實好多題材都可以寫,因為我哋並非專業寫手,協會又唔係有糧出嘅團體,唯有寄望多啲有心人「抵諗啲」為此加一把勁。</P>
[此帖子已經被作者於2007-6-22 12:20:28編輯過]

卢总 發表於 2007-6-22 20:23:40

<P>寡人两年半以嚟,积集五百几篇,按照“二八定律”打个两折都过百篇,你唔使慌会冇货!</P>
<P>况且我重有一班拥趸添!</P>

highyun 發表於 2007-6-22 20:33:22

<P>提議當然好,不過要首先定好專欄形式,係每人開一個專欄,抑或一個專欄內收錄好多人嘅文章(每篇文章開一帖),又抑或一個帖中各人以回帖形式寫自己嘅文章?</P>
<P>&nbsp;</P>

余OK 發表於 2007-6-22 21:07:51

一人開一個專欄難度大咗啲,因為保證唔到長寫長有。建議每個專題開一個專欄帖,以回帖形式發表各自嘅文章。
頁: [1]
查看完整版本: 搞返個粵協成員隨筆專欄如何