余OK 發表於 2007-6-6 22:52:17

其他版友亦可出謀劃策,一齊將論壇整得更靚。

余OK 發表於 2007-6-6 22:07:42

使論壇版面佈局更企理美觀

<P>  1. 撤消粵語文庫版(保留)專題,已將原專題帖子歸併至南粵文化版。<br>  2. 管理員版主專區與高級書院版因有子分版,故論壇首頁有(1)嘅標記,頗為核突,一般人又不明所以,突出唔到子分版同時又唔美觀,請參考<A href="http://bbs.366tian.net/"><FONT color=#ff0033>中天論壇</FONT></A>嘅子分版嘅顯示方式進行修改。<br>  3. 南粵文化版專題名「特色文化(美食、功夫、名勝等)」太長,大大增加帖子主題長度,冇乜必要提示發帖者括號入邊嘅內容。<br>  4. 考慮設置免除每個版發帖時前置主題標題(雖然發帖時可選),尤其是對於已設置咗專題嘅版塊,以縮小帖子主題長度。</P>
<P>  有補充意見再繼續。</P>
[此帖子已經被作者於2007-6-7 23:35:11編輯過]

highyun 發表於 2007-6-7 04:58:30

<P>回應上面嘅問題:</P>
<P>1、由於專題以數值標識,所以一旦删除其中一個專題,後面嘅專題標值就會自動改變,引致帖子專題混亂。<BR>2、中天論壇用discuz程式,所以只要改用discuz,就可以輕易實現呢種效果。<BR>3、已改好。<BR>4、現時係可選,而且默認值係冇嘅,我覺得保留有呢個功能好啲,因爲唔排除有時確實需要呢啲標記。</P>

卢总 發表於 2007-6-7 09:19:52

有啲嘢我早就提过咖啦,尤其是文化版。
頁: [1]
查看完整版本: 使論壇版面佈局更企理美觀