余OK 發表於 2007-6-4 05:24:43

頗似《咬文嚼字》雜誌每期封底嘅「立此存照」。

殺人王 發表於 2007-6-3 23:33:55

[貼圖]"慘蛋"標語

<BR>

Wai 發表於 2007-6-3 23:37:03

<P><FONT face=新細明體>邊度嚟o架?</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>懶音。</FONT></P>

殺人王 發表於 2007-6-3 23:38:41

<P>係普通話"蛋"同"淡"一樣....</P>
<P>寫個標語嘅人係高手</P>

Wai 發表於 2007-6-3 23:43:07

<FONT face=新細明體>有啲懶音人講“淡”都講成“蛋“。daam-daan. 抑或係當地話 “淡”讀 “蛋”。</FONT>

唐伯牛點蚊香 發表於 2007-6-4 01:36:18

<P>与其话佢高手不如话佢唔識字?</P>
<P>高手?係米賣蛋嘎?如果係賣蛋噶話,話自己嘅係“慘蛋”?揾啊水</P>
<P>買啊?哈哈</P>

噹噹 發表於 2007-6-5 07:40:20

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>Wai</I>在2007-6-3 15:43:07的發言:</B><BR><FONT face=新細明體>有啲懶音人講“淡”都講成“蛋“。daam-daan. 抑或係當地話 “淡”讀 “蛋”。</FONT></DIV>
<P>“淡”同“蛋”兩個字既聲調都唔同,點樣懶都懶唔到個聲調掛?......</P>

monfan 發表於 2007-6-7 05:08:28

<P>佢真系割“袜”0架~该煨咯!…………(认真该煨……)</P>
<P>每晚新闻日日睇,听到“轻松由我,神州痕”…………(听到我一头痕)</P>
<P>天气报告:阴道多云……(原来嗰度听日会多云……)</P>
<P>我好钟意 “乞”色 0架!…………(你有噉嘅嗜好?未请教……)</P>
<P>唉~真系“喐”闷喇~咁黑仔嘅!(都听到我认真闷——不过我系“屈闷”!)</P>
<P>“广”州人冇乜边几个识得“讲”得好正啲“广”州话咯!个个都“赶”住去“屎”噉…………(懒音人甚读)</P>
[此帖子已經被作者於2007-6-6 21:21:06編輯過]
頁: [1]
查看完整版本: [貼圖]"慘蛋"標語