leon_jeng 發表於 2007-4-13 22:40:19

你猜猜吓海外華族中乜嘢人愛跟廣東人講廣東話?

你猜猜吓海外華族中乜嘢人愛跟廣東人講廣東話?

leon_jeng 發表於 2007-4-15 06:55:50

點解係海南人嘅?喺海外雖然海南籍華人最少,但好多海南人唔係大部分都講廣東話嘅,佢哋係講潮州話或福建話嘅。

siuonkei 發表於 2007-4-19 03:25:13

<p>通常梗係客家人啦</p>

驌驦 發表於 2007-5-5 05:47:03

??? 仲係客人呱?

噹噹 發表於 2007-5-5 17:40:54

<p>錯曬啊!客家人係海外都係講番客家話o架!好似呢度d咁(呢度百份之七十以上o既華人都係客家人喔)。</p><p>噹噹初來果時,去唐人伙食舖買o野,個paisano(鄉里)叔叔同噹噹講客家,噹噹仲以為佢講西班牙文,仲問佢識唔識中文添,點知個叔叔話“講o既咪就係中文囉!客家丫嘛”。搞到噹噹幾瘀喔!......嘻嘻!</p>
[此帖子已經被作者於2007-5-5 9:48:13編輯過]

sweetsweet 發表於 2007-5-6 07:37:32

<p>就我個人經驗嚟睇,係潮汕人</p><p>不過潮汕人本身都係廣東人</p>

廣州人喺圖盧茲 發表於 2007-5-8 15:30:31

冇經驗,唔係好清楚.

°紫* 發表於 2007-5-10 10:11:41

<p>我喺悉尼....</p><p>悉尼就好多好多講普通話嘅人....變咗都要學普通話去就返囖....</p><p>淨係同翻識講嘅人講....</p><p>佢哋就算識講一般都唔會選擇講廣東話囖</p>

neogeo 發表於 2007-5-12 02:49:01

开古啦~

噹噹 發表於 2007-5-12 06:04:37

除廣東人外,係海外既就數福建人最多,咁逼住要同廣東人講廣東話既,相對o黎講就梗係福建人啦!......噹噹講得o岩唔o岩啊?

leon_jeng 發表於 2007-5-21 00:17:16

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>噹噹</I>在2007-5-5 9:40:54的發言:</B><BR>
<P>錯曬啊!客家人係海外都係講番客家話o架!好似呢度d咁(呢度百份之七十以上o既華人都係客家人喔)。</P>
<P>噹噹初來果時,去唐人伙食舖買o野,個paisano(鄉里)叔叔同噹噹講客家,噹噹仲以為佢講西班牙文,仲問佢識唔識中文添,點知個叔叔話“講o既咪就係中文囉!客家丫嘛”。搞到噹噹幾瘀喔!......嘻嘻!</P><BR></DIV>
<P>我唔知你去过嘅系边度,但东南亚地区嘅客家人似乎系跟广东人讲晒广东话嘅。喺越南胡志明市嘅唐人街入边好多客家人已经唔识讲咗客家话,佢哋都改口讲广东话喇。依家又有好多啲潮州人(国内叫做潮汕人)亦都系讲紧广东话。</P>

謎樣的神官 發表於 2007-6-12 19:06:31

<P><FONT face=細明體>這個……有標準答案的麽?</FONT></P>

leon_jeng 發表於 2007-6-15 06:39:55

泰國潮州人好少人識講普通話,但竟有好多潮州人識講廣東話噃。

siuonkei 發表於 2007-6-17 05:29:55

<P>我姨丈係第二代華裔渠哋成家人都講客家同廣東話,連渠老竇老母都係</P>

barryshawn 發表於 2007-6-20 22:28:10

<P>上海人</P>

JUMPSEY 發表於 2007-8-2 20:25:58

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>°紫*</I>在2007-5-10 2:11:41的發言:</B><BR>
<P>我喺悉尼....</P>
<P>悉尼就好多好多講普通話嘅人....變咗都要學普通話去就返囖....</P>
<P>淨係同翻識講嘅人講....</P>
<P>佢哋就算識講一般都唔會選擇講廣東話囖</P></DIV>
<P>噉嘅情形畀著我就寧可講英文喇,可以操好啲英文好搵食呀嘛。最好就係可以講白話,有感情呀嘛;再唔係就試下講幾句對方嘅鄉下話,可以拉下感情;喺悉尼講煲冬瓜?我完全諗唔到有乜意義喎,重不如整幾句毛利話演下嘢冇咁嬲啦。</P>

紫凤凰 發表於 2007-8-3 10:35:20

墨爾本嗰邊情況會好啲。

edisonzero 發表於 2007-8-3 19:15:33

煲冬瓜响国内就不得不讲,遇到净系讲煲冬瓜噶人都要不得不讲,出去真系要代表cn噶时候都要讲。你唔讲,点赚要逼你讲煲冬瓜噶对方噶钱?

leon_jeng 發表於 2007-8-4 02:31:31

係廣東話,乜嘢“白話”啫。

紫凤凰 發表於 2007-9-4 02:49:37

新稱呼:南漢語
頁: [1] 2
查看完整版本: 你猜猜吓海外華族中乜嘢人愛跟廣東人講廣東話?