High_Hand 發表於 2004-9-18 03:04:34

[讨论]传说中的十二老架!~

传闻詠春门有一套十二式嘅基本功,被视为广州詠春与其他詠春嘅分别嘅标签,但喺据我所见其实好多派詠春拳都有所谓嘅十二老架,但喺形式招式却不尽相同,各位可唔可以讲下自己所知嘅十二老架有边十二下,叫做咩名?同埋有咩作用吖?

多谢捧场!~ em2:

南拳北腿孙中山 發表於 2004-9-20 18:47:51

Re:[讨论]传说中的十二老架!~

子午拳、独龙拳、偏身拳、箭拳
内外搭、内外廉、内外挂棰、车轮拳、扑翼掌、三品掌、三星连环拳,沉弧

至于具体作用就系打到你扑街啰em3:

High_Hand 發表於 2004-9-21 00:39:04

唔通孙生十二老架已经练到出神入化?

点解十二老架入面无耕手嘅? em2:

鬼王泼扇 發表於 2004-9-21 01:22:12

车,十二老架无耕手有乜出奇,就我所知,好多家所传嘅十二老架都有所差别,陈君翎所传同香港所传嘅十二老架就有所唔同啦! em7:

南拳蔡李佛 發表於 2004-9-21 07:12:19

咩拳练得好都可以打到人扑街啦.

artpm 發表於 2004-9-21 08:25:45

系咁嘅啦,一个师傅教九个徒弟会有十套拳!

High_Hand 發表於 2004-9-21 17:32:25

佛山有无相关嘅老架流传呢?有可唔可以讲有有边几式?

其实主要嗰几下车轮拳、箭拳、独龙拳、偏身拳都没改变,可能依个就喺立拳之初! em6:

artpm 發表於 2004-9-21 21:37:36

high_hand在2004-09-21 09:32:25说道:佛山有无相关嘅老架流传呢?有可唔可以讲有有边几式?

其实主要嗰几下车轮拳、箭拳、独龙拳、偏身拳都没改变,可能依个就喺立拳之初! em6:

有呱!我地唔止十二式而是三十几式,听师父讲过以前有叫十二老架,我都唔知边式是边式唔系。你讲嘅几个我地无车轮拳、独龙拳。

High_Hand 發表於 2004-9-24 02:50:37

可能名称唔同挂,artpm兄可唔可以讲下你哋要练d咩基本功吖? em6:

High_Hand 發表於 2004-10-11 01:27:08

广州咏春的“十二散式”是家师岑能早年得自于咏春大师张保公的真传;后经多年的实践,结合自身的心得、体会融会贯通,将其纳入广州咏春拳的训练体系,流传至今。
十二式的内容为“偏拳、独龙拳、箭拳;内摊手(阴阳里廉掌)、外摊手、捺内廉、捺外廉、内搭手、外搭手;三品掌、扑翼掌;白鹤寻狐;简称:“三拳三内外、两掌一寻狐”(转自武网 智者关于外摊手的文章)

artpm 發表於 2004-10-11 20:23:58

high_hand在2004-09-23 18:50:37说道:可能名称唔同挂,artpm兄可唔可以讲下你哋要练d咩基本功吖? em6:

三十几式都系基本功,若果每天练完要两个半钟,变佐无时间练其他啦,而且已经手软脚软,所以我现在每天固定练四个捶法(日字穿心捶、偏身捶、独角捶、箭捶),然后将其余的分成两分,一三五练一d,二四六练另一d。

咏春智者 發表於 2004-10-11 20:57:35

artpm在2004-10-11 12:23:58说道:high_hand在2004-09-23 18:50:37说道:可能名称唔同挂,artpm兄可唔可以讲下你哋要练d咩基本功吖? em6:

三十几式都系基本功,若果每天练完要两个半钟,变佐无时间练其他啦,而且已经手软脚软,所以我现在每天固定练四个捶法(日字穿心捶、偏身捶、独角捶、箭捶),然后将其余的分成两分,一三五练一d,二四六练另一d。

甘样系一种很好的训练方法啊!!!

artpm 發表於 2004-10-12 00:48:45

无办法啦!时间唔够用吖!

High_Hand 發表於 2004-10-12 01:00:27

我都觉得练晒d基本功会好累吖,就算连续打三次小念头只手都累到无晒力啦!我通常闷嗰阵就练,累就抖,抖完再练,特别喺睇电视嗰阵d时间罗嚟练就唔会晒咗啦! em6:

ping师弟 發表於 2004-10-12 06:21:35

high_hand在2004-10-11 17:00:27说道:我都觉得练晒d基本功会好累吖,就算连续打三次小念头只手都累到无晒力啦!我通常闷嗰阵就练,累就抖,抖完再练,特别喺睇电视嗰阵d时间罗嚟练就唔会晒咗啦! em6:
我打一次就累了~~~~~ em6: em6:

铁丐 發表於 2004-10-13 02:06:34

智者可唔可以影d相黎睇下点样打啊? em8:

一次就累?你只手会唔会太用力太僵啊?

ping师弟 發表於 2004-10-13 07:25:03

铁丐在2004-10-12 18:06:34说道:智者可唔可以影d相黎睇下点样打啊? em8:

可能系啊

High_Hand 發表於 2004-10-14 01:00:57

噤你要注意下啦,太僵嘅四肢喺发唔到劲架,练任何中国功夫除咗硬气功唔知归唔归纳入肢体艺术范畴内之外,所有功夫都要求肢体保持轻柔,轻柔先可以畜劲发劲;唔知其他大虾认为呢?~ em6:

咏春智者 發表於 2004-10-14 07:25:15

铁丐在2004-10-12 18:06:34说道:智者可唔可以影d相黎睇下点样打啊? em8:

铁丐兄:
   练拳很重要的一个内容就是将身上力练成劲,这里有一个过程,起始阶段比较僵,此时消耗的体能也比较大,随着练拳的日子`时间增多,身上的力变成劲的比例也增多,相对的体能消耗也就减少.拙力越去的多、同样的训练时间就会觉的越轻松。这就是起初打一`两百拳会觉的累,后来打一千拳也不觉得很累的重要原因.
   练功的照片,我在中国武网上了不少,以后有时间也会上传一些到这里与大家共同探讨。

毛小子 發表於 2004-10-14 19:30:06

咏春智者在2004-10-13 23:25:15说道:铁丐在2004-10-12 18:06:34说道:智者可唔可以影d相黎睇下点样打啊? em8:

铁丐兄:
    练拳很重要的一个内容就是将身上力练成劲,这里有一个过程,起始阶段比较僵,此时消耗的体能也比较大,随着练拳的日子`时间增多,身上的力变成劲的比例也增多,相对的体能消耗也就减少.拙力越去的多、同样的训练时间就会觉的越轻松。这就是起初打一`两百拳会觉的累,后来打一千拳也不觉得很累的重要原因.
    练功的照片,我在中国武网上了不少,以后有时间也会上传一些到这里与大家共同探讨。

对,我开始打100拳,打完觉得双手象灌了铅似的,抬都抬不起。现在好很多,打300拳才开始有累的感觉。
頁: [1] 2
查看完整版本: [讨论]传说中的十二老架!~