highyun 發表於 2007-3-7 19:08:03

[轉貼]寫作時如何减少廢話?

<p>  平日讀報,常常看到一些專欄作家探討中文語句的理想表達方式,這裡摘錄一批,供大家參考。然而,這不等於說藍字是最好的表達方式,但應是較優雅簡潔的說法。</p><p>把……進行到底??? 堅持</p><p>為……創造條件??? 促成</p><p>不存在……的問題</p><p>談不上……/遑論</p><p>自然災害??????????????? 天災</p><p>高度評價??????????????? 激賞</p><p>比較圓滿地??????????? 尚可</p><p>人民??????????????????????? 公民</p><p>人民群眾??????????????? 民眾</p><p>廣大群眾??????????????? 群眾</p><p>教育戰綫    教育界</p><p>作風民主??????????????? 開明</p><p>存在??????????????????????? 有</p><p>不存在??????????????????? 無</p><p>反映??????????????????????? 傳達</p><p>落實??????????????????????? 執行</p><p>精神文明建設??????? 文教</p><p>從量變到質變??????? 變化</p><p>實踐是檢驗真理的唯一標準?????????????????????????? 推理證明/觀察檢驗</p><p>進行着??????????????????? 進行</p><p>更好地??????????????????? 妥善</p><p>抓好政策??????????????? 如實執行政策</p><p>抓緊時間??????????????? 趕快</p><p>搞活經濟??????????????? 促進經濟</p><p>熱烈慶祝??????????????? 歡慶</p><p>掃盲??????????????????????? 普及識字教育</p><p>滅貧??????????????????????? 濟貧</p><p>粗暴干渉我國內政…… 無理批評我國政事</p><p>為社會作出最大貢獻???????????????? 盡力貢獻社會</p><p>站到……的對立面?????????????????????? 對立</p><p>做思想工作??????????? 游說</p><p></p><p>按:題目經轉貼者修改,原題爲《這樣寫?哪樣寫?》<br/>原文網址:<a href="http://www.cublog.cn/u/14418/showart_90987.html">http://www.cublog.cn/u/14418/showart_90987.html</a></p>

Wai 發表於 2007-3-8 13:25:12

<p><font face="新細明體">呢篇總結好使。</font></p><p><font face="新細明體">寫嘢嗰真唔用咁多廢話,睇嘅舒服,寫嘅輕鬆。</font></p>

羊城惜花人 發表於 2007-3-14 06:45:34

<p>我覺得呢個唔係廢話嘅問題,係一啲“政治用語”嘅問題~</p><p>關於廢話太多呢個問題,我都係比較頭痕嘅,自CCP統治以後,文字簡化,文章繁化,到處除咗啲核突簡體字之外,仲有鋪天蓋地嘅廢話,呢個取咗係用“現代文”行文嘅關係之外,重同教育有關,而家啲考試作文,唔理你寫得好唔好,首先就睇你夠唔夠字數,噉搞法,啲學生唔寫多兩句廢話就奇啦~所以我成日話,考場上係好少好作文嘅~所以我寧願睇高考0分作文都唔睇滿分作文就係噉解喇~</p><p>另外,我覺得,中華文化嘅精粹本在“精簡”二字,但而家啲人普遍睇一篇文章嘅時候見到佢長就認為係好文章,見到字少就以為作者水平差,攞篇中國學生嘅論文嚟睇吓,長係長喇,但同一意思嘅句子係同一文章中出現次數不下十次~唉~深嘆一句~中國,重有何文化可言呢~</p>

朱利安 發表於 2007-3-17 04:35:38

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>highyun</i>在2007-3-7 11:08:03的發言:</b><br/><p>粗暴干渉我國內政…… 無理批評我國政事</p></div><p>粗暴干渉你家內务…… 無理批評你家房事</p><p>哈哈!</p>
頁: [1]
查看完整版本: [轉貼]寫作時如何减少廢話?