highyun 發表於 2007-2-5 07:22:20

2007年2月4號聚會小記

**** Hidden Message *****
<P align=right><FONT color=#000066>[此帖子已經被作者於2007-2-5 21:05:51編輯過]</FONT></P>

highyun 發表於 2007-2-5 07:29:43

<p>徇衆要求,我發埋禽日游戲時間嘅題目出嚟畀大家重溫。</p><p>必答題目:<br/>第一組:<br/>1、粵語協會英文名係乜嘢?<br/>2、奚(hai4)落 暴殄(tin5)天物 戍(syu3)守<br/>3、老火炆鴨 ──得把嘴硬<br/>4、郵差叔叔送信純屬迅速送出(5秒讀出)<br/>5、陳家祠喺廣州嘅邊一區 ——荔灣<br/>6、廣東人有一句話係形容冬至嘅重要性,係乜嘢? ——冬大過年<br/>7、六二三路前稱? ——沙基路<br/>8、俗語“終須有人龍穿鳳”下一句係乜嘢? ——唔使日日褲穿竉</p><p>第二組:<br/>1、粵語協會嘅中文域名係乜嘢?<br/>2、游弋(jik6) 作揖(jap1) 良莠(jau5)不分<br/>3、賣魚佬沖凉 ──冇晒聲氣<br/>4、掘柑掘桔掘金桔,掘雞掘骨掘根骨,掘完根骨掘金桔,掘完鬼骨輪雞骨<br/>5、康有爲係廣東邊度人? ——南海(丹灶)<br/>6、北京路之前叫乜路呢? --雙門底大街/永漢路/漢民路<br/>7、廣東三大南派功夫係邊三大呢 ——詠春 洪拳 蔡李佛<br/>8、識功夫嘅人,我哋通常形容佢食過乜嘢? 夜粥</p><p>第三組:<br/>1、粵語協會最初叫咩名?<br/>2、贛(gam3) 纖(cim1)維 閃爍(soek3)<br/>3、老太婆食粥 ──無耻下流<br/>4、雙層牛肉巨無霸,醬汁洋蔥夾青瓜,芝士生菜加芝麻,人人食到笑哈哈<br/>5、荔灣區嘅區名點嘢得嚟呢? --荔枝灣<br/>6、南越王趙陀生於邊個朝代? ——秦<br/>7、廣州市第一座橫跨珠江兩岸嘅橋? ——海珠橋<br/>8、“瘦田冇人耕”下一句係乜嘢? ——耕開有人爭</p><p><br/>搶答題目<br/>(粵語協會常識題)<br/>《香港正音之源》《請勿謀殺廣府話》《粵語懶音現象大觀》《大穫》邊篇唔係協會會員嘅作品 ——《請勿謀殺廣府話》,王亭之作品<br/>粵語協會成員曾經接受過港臺邊個節目嘅采訪? 《香港故事》<br/>網站有冇提供粵普在綫翻譯功能呢? ——冇<br/>(正讀)<br/>紈(jyun4)絝(fu3)子弟<br/>觥(gwang1)籌(cau4)交錯</p><p>(歇後語題)<br/>和尙擔遮 ──無法(髮)無天<br/>擡棺材甩褲 ──失禮死人<br/>灶君跌落鑊 ──精(蒸)神<br/>鹹蛋滾湯 ──心都實晒<br/>棺材减價 ——抵死<br/>番薯跌落灶 ──該煨</p><p>(文化題目)<br/>裹蒸粽係廣東邊個地方嘅特産? 肇慶<br/>廣東過年過節或大喜日子裏面,如果有人打爛嘢(如:杯,碗,花樽等),會講乜嘢吉利話嚟挽救呢種唔吉利嘅意外?(落地開花,富貴榮華)<br/>請講出廣東四大名園中嘅兩個,以及園林所在嘅地方 (余荫山房、梁園、可園、清暉園)<br/>府前路嘅路名點得嚟呢? --因為喺民國市政府署前便得嚟嘅<br/>天字碼頭幾好起嘅呢? --明朝(明成化初年)<br/>八和會舘喺廣州邊度? --黃沙<br/>猪肝,廣東人叫乜嘢? ——猪膶<br/>扣茶嘅時候,如果用兩隻手指扣嘅話代表乜意思? --代表自己及另一半 <br/>西來初地,係爲邊位佛家大師嚟起嘅呢 --達摩<br/> 佛家大師六祖惠能,喺廣州建立咗邊個寺廟呢 --光孝寺<br/>以下邊條路在廣州歷史上無存在過?東華路,西華路,南華路,北華路,中華路<br/>——北華路</p><p>(IQ題)<br/>1、由頭濕到落脚——估一香港女歌手名<br/>2、老伯笃痰(猜一男歌手名) ——王傑 3、我老公好蠢(猜一女演员名) ——吳君如<br/>4、鄭秀文跳繩 ——吳震宇<br/>5、濕濕????,連毛「質」入——猜一日常用具。 ——牙刷</p><p>(俗語解釋)<br/>墨七<br/>符碌<br/>啤啤夫(原是「十三張」的排陣名稱,啤是pair,一對,夫是full house,啤字的音與廣州音pair(上音),即歪三倒四相同,像人喝醉了,站坐不直,故借用。在新的解釋下,夫是後尾字,沒意思。)<br/>老油條(不只沒有火氣,而且以柔制剛,棉花肚,很難打得入,也不會受力。有貶義)<br/>擔屎唔偷食(即係話人好老實)<br/>牛肉乾(因為張告票係長方形,其形狀就+足一張牛肉乾的大小。)<br/>鬼食泥(鬼食泥,鬼當然食泥,現在用作喃喃自語,猶如鬼食泥之聲。)<br/>打白鴿轉(純個人猜說,若觀察鴿子活動,它們常常原地急自轉,引申為出外走一圈,很快回來。)<br/>講出詹天佑、黃霑、許冠傑等曾喺西關生長嘅名人故居所在地(最高難度) <br/>——恩寧路十二甫西芽菜巷42号、寶華路十六甫东四巷14号(答恩寧路十二甫、寶華路十六甫即算bingo)<br/>禾叉肶係指乜嘢? ——同宗親兄弟<br/>較高難度:粵協採用邊套拼音方案?若果拼寫「空leu1 leu1」個leu1點拼?夾(gep2)又點拼 ——香港語言學會粵語拼音方案,leu1,gep2<br/>6、彭丹搽太陽油(猜一香港演員) ——陶大宇<br/>7、行一行、哏一哏,傾好價錢上床瞓(猜一廣東民間行當) ——鏟刀磨鉸剪<br/>8、順德自梳女(猜一民國軍閥) ——吳佩孚(諧音唔配夫,但需講明吳有懶音之嫌)<br/>9、點解有人屙屎唔出?(猜一荷里活明星) ——史龍龍(但有懶音之嫌)<br/>點樣稱屙得出?(猜一首都) ——曼谷<br/>屙屎唔出嘅結果係?(猜一中國帝王)——忽必烈</p><p>最後,郭聞檔以15分取勝</p>
[此帖子已經被作者於2007-2-5 21:50:20編輯過]

monfan 發表於 2007-2-5 07:37:22

<p>得闲写吓心得,流水帐先</p><p>PS:我习惯性,站立侧头,可惜,基本上就系身体骨骼出现问题,呵呵~从小学都系噉喇</p>
[此帖子已經被作者於2007-2-4 23:42:32編輯過]

gz66 發表於 2007-2-5 07:41:30

<p>哈哈,有啲几难喎。最衰有啲题目冇答案,都唔知自己可以得几分。</p><p>不过最遗憾嘅系冇时间参加!</p><p>15分系咩意思?</p>

samkong 發表於 2007-2-5 07:54:26

小弟属于"郭闻档"嘅其中一员,虽然本档最终力压其他团队胜出,但发觉其实係最辛苦嘅一个档,皆因整个游戏问答过程都係站立,好攰嘎,而其他档派就舒舒服服噉坐住,哈哈.

卢总 發表於 2007-2-5 09:49:23

我使唔使成为当然嘅闻煮档档魁?

亂棍歐死越南仔 發表於 2007-2-5 10:02:06

照片好齊人噃

monfan 發表於 2007-2-5 10:32:24

冇~差个揸机唔出镜嘅某君

亂棍歐死越南仔 發表於 2007-2-5 10:34:49

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>monfan</i>在2007-2-5 2:32:24的發言:</b><br/>冇~差个揸机唔出镜嘅某君</div><p>莫非係H君?</p><p>不過我估羊城晚報都有佢嘅相?</p>

Wai 發表於 2007-2-5 13:21:58

<p><font face="新細明體">張大合照好靚呀。</font></p><p><font face="新細明體">五羊城吓一班人。</font></p>

卢总 發表於 2007-2-6 10:55:58

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>Lucciora</i>在2007-2-6 1:40:45的發言:</b><br/><p>我想講,影得我唔夠靚仔........</p><p>ps:西關原居民的確博學,勁!</p></div><p>无论你靓唔靓仔,又或者影得你唔够靓仔,都应该唔关我事!</p>

Wai 發表於 2007-2-6 17:58:50

<font face="新細明體" color="#000000">卢总,你都有上鏡呀,戴墨超呀嘛你。</font>

guoaen 發表於 2007-2-5 21:48:31

<p>噉多人一齊聚會,要搞到噉嘅氣氛唔容易啊,而且中間都無乜冷場~~</p><p>一個字,“正”!!</p>

咁啱啫 發表於 2007-2-5 23:01:17

<p>点解咁少女仔嘅……</p><p>点样先可以加入你哋?</p>

neo 發表於 2007-2-5 23:50:25

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>咁啱啫</i>在2007-2-5 15:01:17的發言:</b><br/><p>点解咁少女仔嘅……</p><p>点样先可以加入你哋?</p></div><p>想加入好簡單啫,你而家註冊咗個帳號,第時多啲參加各項活動噉就得咖喇。</p>

Yucky豕 發表於 2007-2-5 23:51:41

你多啲advert粵協嘅活動~多啲出席(特別係叫多幾個女仔)噉咪一举兩得囉~

卢总 發表於 2007-2-6 00:09:35

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>monfan</i>在2007-2-5 2:32:24的發言:</b><br/>冇~差个揸机唔出镜嘅某君</div><p>噉始终都需要有人揸机嘎!</p><p>根据“我不入地狱,谁入地狱”嘅道理,我唔揸机,谁人揸机?现场起码有5部相机噃!</p>

卢总 發表於 2007-2-6 00:11:39

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>Wai</i>在2007-2-5 5:21:58的發言:</b><br/><p><font face="新細明體">張大合照好靚呀。</font></p><p><font face="新細明體">五羊城吓一班人。</font></p></div><p><font face="新細明體">五羊城<strong><font color="255">“吓”</font></strong>咩人?边班人?</font></p>

卢总 發表於 2007-2-6 00:13:31

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>neo</i>在2007-2-5 15:50:25的發言:</b><br/><p>想加入好簡單啫,你而家註冊咗個帳號,第時多啲參加各項活動噉就得咖喇。</p></div><p>佢冇帐号点发表啊?</p>

余OK 發表於 2007-2-6 02:15:16

睇吓有冇時間寫返篇聚會後感,加埋去之前歷屆聚會嘅印象篇。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 2007年2月4號聚會小記