gzshuzha 發表於 2007-1-11 10:42:20

[原創]【偷听广州】66

【偷听广州】66<br/><br/>??1)母:“外面好冻嘎,仔,不如着多件冷衫啦?”<br/>? ? 子:“唔着。”<br/>? ? 母:“乖啦,一阵冻亲,就好似陈SIR咁嘎啦。”<br/>? ? 子:“好似陈SIR咁甩晒D头发呀?”<br/>? ? 母:“唔系,好似陈SIR咁成日咳嗟。”<br/>??——近日羊城气温骤降,出门前,一对母子的对话。<br/><br/>??2)甲:“报纸卖琴日九度,冻死咗三个乞丐啵。真系‘朱门酒肉臭,路有冻死骨’嘞。”<br/>? ???乙:“依两句诗系用嚟形容旧社会先啱嘎嗟。”<br/>? ???甲:“咁依家又用边句先啱啊?”<br/>? ???乙:“‘死人的事是经常发生的。’”<br/>? ???甲:“估唔到你份人咁冇同情心嘅。”<br/>? ???乙:“你米搞错,唔系我讲,系毛主席讲嘅啵。”<br/>??——两个老茶客饮早茶时吹水。

Wai 發表於 2007-1-11 20:22:29

<font face="新細明體">老毛都擺上台,真搞嘢。</font>

亂棍歐死越南仔 發表於 2007-2-5 10:10:02

貢檔講嘢無有錯

vfshurmher 發表於 2007-10-21 21:44:24

讚一個 支持

smallcat2006 發表於 2007-11-16 21:06:23

在赞一个&nbsp; 支持下先

卢总 發表於 2007-11-16 21:48:27

继续「赞」落去嘅话,就唔系你同化人哋,而系人哋同化你!

smallcat2006 發表於 2007-11-17 12:50:11

错了?同化人是乜野意四

卢总 發表於 2008-4-11 14:28:35

其实准确啲嚟讲,应该系「教化」。
頁: [1]
查看完整版本: [原創]【偷听广州】66