唔係人0敢品 發表於 2007-1-3 01:59:13

<p>依經上傳該軟件,供大家參考研究</p>

neo 發表於 2007-1-3 02:37:40

同“輕鬆粵語輸入法”用嘅拼音方案唔同,需要時間適應。

唔係人0敢品 發表於 2007-1-2 01:37:45

有冇人用標準粵語拼音輸入法啊?

近排上網無意中發現此軟件,發覺好Q好用,好過輕鬆粵語輸入法好Q多<br/>
[此帖子已經被作者於2007-1-2 17:53:08編輯過]

Wai 發表於 2007-1-3 15:35:45

<p><font face="新細明體">啲介面靚仔啲。</font></p><p><font face="新細明體">協會都就嚟出輕鬆3.0喇,到時又會靚仔過佢喇。</font></p><p><font face="新細明體">嗰個粵語簡拚輸入法用嘅係<span><strong>粵語拼音方案(廣東教育部門1960年代頒發版本)</strong>,用起上嚟都ok喇。用咗abcdef嚟做埋音標。</span></font></p><p><span><font face="新細明體">輕鬆:廣州gwongzau</font></span></p><p><span><font face="新細明體">粵拚:廣州guongb zeoa</font>
                </span></p>

desmond 發表於 2007-1-3 20:38:28

見到網上又多咗隻免費嘅粵語拼音輸入法,的確係件好事,希望可以鼓勵多啲本嚟用漢語拼音輸入嘅人轉用粵語拼音打字,因為用粵語拼音打字可以加強咗用粵語思考嘅能力。

唔係人0敢品 發表於 2007-1-5 04:13:32

<p>該輸入法嘅特點就係音調用abcdef表示,同埋詞組只需輸入幾個碼,兼且冇咁多重碼。最衰就啲音有好多音都冇錄入,而且好多錯,重有字庫太細。</p><p></p>

蟲子 發表於 2007-1-9 06:20:50

<p>太複雜~~~</p>

chinalong 發表於 2007-1-9 20:38:49

不识用

我哋越人 發表於 2007-1-9 23:27:22

好高興有人用呢隻「粵語簡拚」輸入法。<br/>我係「粵語簡拚」嘅改進者。<span style="font-weight: bold;">唔係人0敢品</span>上傳嘅係06.06Beta3版,該版本係一個實驗性版本。<br/>而家「粵語簡拚」嘅最新版係06.06Beta8,碼表體積較Beta3版變大咗好多,亦都修正咗一啲錯誤,大家可以試一下Beta8。Anyway, it's under heavy develop,有錯誤在所難免,以後會有改進。<br/>而家個輸入法得我一個人喺度開發維護緊。處理幾十萬詞庫唔係話咁易嘅事情。「粵語簡拚」遵從GPL發佈,任何人都可以免費下載、免費使用、自由改進佢。希望多啲人一齊來用佢、改進佢。<br/><br/>我移植咗 06.06beta8 版嘅「粵語簡拚」同埋粵協嘅「輕鬆粵拼」到 linux 嘅 SCIM 輸入平台,擺係中國linux公社畀人下載,地址係:http://www.linuxfans.org/nuke/modules.php?name=Site_Downloads&amp;op=geninfo&amp;did=4704

desmond 發表於 2007-1-10 00:00:57

我哋越人,您好!我係輕鬆粵語輸入法嘅研發者之一,希望同你喺 msn 度交流吓,請密語我。

xiaoyangQQQ 發表於 2007-1-18 07:20:11

<p>嘿嘿唔該·~</p>

nekki 發表於 2007-2-6 05:27:10

试试先
頁: [1]
查看完整版本: 有冇人用標準粵語拼音輸入法啊?