粵嚟粵掂 發表於 2006-12-24 21:35:01

對比輕鬆粵拼同快易准粵拼嘅使用感受

<p></p><p>對比輕鬆粵拼同快易准粵拼嘅使用感受</p><p>粵嚟粵掂</p><p><br/>我最欣賞快易准粵語拼音輸入法有一個正體字平臺嘅核心!<br/>我最討厭輕鬆粵語拼音輸入法喺正體中文視窗上高居然用唔到!要喺撈體Windows上高先至用到就真係認真冇癮!</p><p>我最欣賞輕鬆粵語拼音輸入法可以第一時間第一選擇畀出我哋最常用嘅粵文字!<br/>我最討厭快易准粵語拼音輸入法冇辦法第一時間打得出我哋最常用嘅粵文字--諸如咁嘅乜嘢......</p><p>我最欣賞快易准粵語拼音輸入法有詞組快速輸入功能!<br/>我最討厭輕鬆粵語拼音輸入法要逐只逐只字打, 妳話佢好似紫光撈拼咁有龐大嘅詞庫幾好!</p><p>對於輕鬆粵語拼音輸入法, 講下我嘅改進建議:<br/>1: 一定要出正體字版本, 而且一定要安裝喺正體中文視窗系統上高用到先至得!<br/>2: 加入詞組快速輸入功能, 添加粵文詞庫!<br/>3: 安裝介面最好展現顯示出我哋南粵嘅風骨氣節: <br/>?? 一面代表南粵嘅旗幟<br/>?? 或者南粵五部(粵/瓊/桂/港/澳)嘅版圖<br/>?? 或者我哋大粵聖祖趙佗像<br/>?? 或者我哋大華國父孫中山像<br/>?? 或者我哋太平天帝洪秀全像<br/>?? 或者全部有齊</p><p>對於快易准粵語拼音輸入法, 講下我嘅改進建議:<br/>1: 一定要第一時間第一選擇打得出我哋最常用嘅粵文字!<br/>2: 增大粵文詞庫!要勁過紫光撈拼嘅撈文詞庫!<br/>3: 安裝介面最好展現顯示出我哋南粵嘅風骨氣節: <br/>?? 一面代表南粵嘅旗幟<br/>?? 或者南粵五部(粵/瓊/桂/港/澳)嘅版圖<br/>?? 或者我哋大粵聖祖趙佗像<br/>?? 或者我哋大華國父孫中山像<br/>?? 或者我哋太平天帝洪秀全像<br/>?? 或者全部有齊</p><p></p>

Ultra 發表於 2006-12-24 23:14:41

<p>多謝樓主嘅建議,你所講嘅問題都唔係太難嘅技術問題,相信喺“輕鬆粵語輸入法3.0”會有所改善。</p>

neo 發表於 2006-12-26 18:58:42

好期待粵拼3.0啊

highyun 發表於 2006-12-26 22:41:49

樓主嘅建議對我哋好有用,不過用詞唔需要咁激。

粵嚟粵掂 發表於 2006-12-27 04:22:21

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>highyun</i>在2006-12-26 14:41:49的發言:</b><br/>樓主嘅建議對我哋好有用,不過用詞唔需要咁激。</div><p>好激咩?????????????????????????</p><p>南粵獨立萬歲!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!</p>

youshangwei 發表於 2007-1-3 21:16:25

<p>我啱啱想對輕鬆粵語提議幾點以便改善,就睇到<font face="Verdana" color="#61b713"><strong>粵嚟粵掂</strong><font color="#000000">兄嘅呢張貼,深表贊同!</font></font></p><p><font face="Verdana">重有就係輸入"matje"卻只有“乜野”而冇“乜嘢”、"beinei"冇“畀你”、“ceotlai”變咗“出黎”、“錯誤”呢個詞唔可以連打等等錯誤同不足。</font></p><p><font face="Verdana">重希望技術人員可以增加三字詞同埋四字詞嘅輸入。</font></p><p><font face="Verdana">打字時會出現字都未拼完就已經打咗出嚟,而導致無啦啦多咗幾個字母呢種喺技術上問題。</font></p><p><font face="Verdana">選擇字詞時用+-掣,能否改用《》切換呢?好似紫光噉會就手好多?。</font></p><p><font face="Verdana">小弟明白要完善粵拼需要唔少嘅精力同埋經費,傾注唔少管理員同埋技術人員嘅心血,在此感激敬禮!!!</font></p><p><font face="Verdana">為咗發揚光大我哋粵語呢個優秀嘅寶貴文化,我哋好應該集資為協會為粵拼出一份力!由於上次協會聚會我喺學校有事未能出席,在此道歉!!</font></p><p><font face="Verdana">好期待粵拼3.0嘅隆重面世呀!呵呵!!</font></p>

Ultra 發表於 2007-1-4 08:12:09

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>youshangwei</i>在2007-1-3 13:16:25的發言:</b><br/><p><font face="Verdana">選擇字詞時用+-掣,能否改用《》切換呢?好似紫光噉會就手好多?。</font></p></div><p>可以喺輸入法界面點擊鼠標右鍵設置</p>
頁: [1]
查看完整版本: 對比輕鬆粵拼同快易准粵拼嘅使用感受