leon_jeng 發表於 2006-12-23 02:53:16

“舔”﹑“舐”廣東話是怎麼說的﹖

“舔”﹑“舐”廣東話是怎麼說的﹖我們這裡廣東人則說“lem2”

余OK 發表於 2006-12-23 03:00:18

之前有帖討論過呢個字點寫,係讀lem2,另一個講法係laai2「<font size="6">??</font>」。

dannywong 發表於 2006-12-23 05:25:51

<span style="FONT-SIZE: 16px; LINE-HEIGHT: 160%;"><b><font face="Tahoma">喺《赌场风云》嗰首主题曲入边,有句“谁还留力舐伤口”。个“舐”字,李克勤就系唱“tim2”</font></b></span>

殺人王 發表於 2006-12-23 05:29:11

<p>?</p><p>呢個寫有lim2 ,laai2, lem2幾個嘅讀音</p><p>??,我相信為新造字</p><p>我用嘅話,lim2我用"舔" 意思為"以舌舐物"</p><p>而laai2我會用"?",意為"以舌取物"</p>
[此帖子已經被作者於2006-12-22 21:32:56編輯過]

leon_jeng 發表於 2006-12-24 20:06:54

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>dannywong</i>在2006-12-22 21:25:51的發言:</b><br/><span style="FONT-SIZE: 16px; LINE-HEIGHT: 160%;"><b><font face="Tahoma">喺《赌场风云》嗰首主题曲入边,有句“谁还留力舐伤口”。个“舐”字,李克勤就系唱“tim2”</font></b></span></div><p>舔讀音是/tim2/的﹐但說話就是/lem2/。</p>

Wai 發表於 2006-12-25 05:07:00

<p><strong>舔粵語讀“tim5”。</strong></p><p class="zdct3">【篇海】他點切,音忝。以舌舔物。</p><p>參考《漢典》</p>
[此帖子已經被作者於2006-12-24 21:07:47編輯過]

中二仔 發表於 2007-6-23 00:31:40

<P>lem2,laai2都係來自一個動作,而個讀音都無一個絕對相同嘅漢字.<BR>不過寫我就會&gt;&gt;lem2舔laai2舐</P>
<P>lem2同laai2都有一個好大嘅分別<BR>lem2條利喺口入面,或者伸出少少;而laai2差唔多成條利伸出把口</P>

chavy 發表於 2012-2-20 11:14:32

在粤语审音配词字库网站上,「laai2」同「lem2」都系「舐」,不过laai2系正读音,lem系异读音,同时网站上还标明「舐」字仲有saai2、saai5、si6、lim2的粤读音!不过湛江白话应该读lam2,呵呵!
至于「舔」字,只有一种读音「tim2」
頁: [1]
查看完整版本: “舔”﹑“舐”廣東話是怎麼說的﹖