High_Hand 發表於 2004-11-9 07:20:19

[讨论]今晚同沙面搏擊會嘅大俠打咗一場,正吖…!

今晚受沙面搏擊會嘅朋友邀請去中山八路同佢哋私下訓練,大家戴拳套玩,我用我平生所學同佢哋玩,第一次感受到戴拳套打散打嘅自身感受喺點樣,拳腳交加嘅感覺好震撼,但喺亦感到傳統功夫響抗擊打同體能方面嘅缺撼。

雖然戴住拳套好多詠春手法都使唔出,但喺諗唔到另一種更有效嘅保護方法,惟有用拳套啦,一共同佢哋唔同人玩咗五場,每次大約三到四分鍾,頭兩場都無問題,互有攻防,第三場開始我體能就開始下降,到第四場我護面嘅拳開始散架,開始成日中招,第五場就唔敢再同d老手玩,只好同個啱啱玩嘅破綻百出嘅朋友玩下,因爲小腳開始有d抽筋,頂唔順…

好彩我都不辱詠春門,佢哋對我嘅評價都唔錯,第一次,算喺噤啦。不過有幾個問題我想請教下各位大俠: em6:

High_Hand 發表於 2004-11-9 07:23:41

Re:[讨论]今晚同沙面搏擊會嘅大俠打咗一場,正吖…!

第一:有一下對方用一腳後旋,我立即上步深入對方攻擊圈內,身已經貼住身,仍然被對方腳跟掃咗下右邊後腰,依下喺最傷,我同佢都唔明點解噤都掃得中我,對方仲話我如果我唔喺迫咗入去會仲傷,幾怪吖!~ em6:

High_Hand 發表於 2004-11-9 07:25:16

第二,對方受過訓練,普遍出拳收拳嘅動作好快,相信詠春嘅手法可能好難控制對方,各位大蝦點睇?~ em6:

High_Hand 發表於 2004-11-9 07:27:09

第三,傳統步法響場上交手移動太慢,詠春已經好好多,因爲步細馬小唔會阻住,但喺要追對方打有d難度,好在我以守爲主,對方每圉行我只喺改變方向對住佢,唔喺體能可能消耗得仲快!~ em6:

highyun 發表於 2004-11-9 07:31:51

high_hand在2004-11-08 23:23:41说道:第一:有一下對方用一腳後旋,我立即上步深入對方攻擊圈內,身已經貼住身,仍然被對方腳跟掃咗下右邊後腰,依下喺最傷,我同佢都唔明點解噤都掃得中我,對方仲話我如果我唔喺迫咗入去會仲傷,幾怪吖!~ em6:
对方后旋脚嘅时候,只脚唔系一直伸直,而系后钩,所以你赖咗嘢,系唔系啊?

highyun 發表於 2004-11-9 07:33:28

high_hand在2004-11-08 23:25:16说道:第二,對方受過訓練,普遍出拳收拳嘅動作好快,相信詠春嘅手法可能好難控制對方,各位大蝦點睇?~ em6:
你比佢更快出拳得唔得啊?一开始唔好抱住首嘅心态,而系抱住斗攻嘅心态啰。车轮拳应该快过对方嘅出拳架

highyun 發表於 2004-11-9 07:35:24

你输主要有几个原因,一就系学艺未精啦,二就系素质训练肯定冇人哋练得咁多,三就系缺乏实战训练。
系唔系先?

highyun 發表於 2004-11-9 07:43:41

唔系啩?噉都置顶?

High_Hand 發表於 2004-11-9 09:55:17

戴住個拳套點車輪拳吖,大哥?

置頂喺因爲想多聽各方面嘅意見,驚d大蝦睇唔到厄嘛!~ em6:

artpm 發表於 2004-11-9 17:16:44

high_hand在2004-11-08 23:23:41说道:第一:有一下對方用一腳後旋,我立即上步深入對方攻擊圈內,身已經貼住身,仍然被對方腳跟掃咗下右邊後腰,依下喺最傷,我同佢都唔明點解噤都掃得中我,對方仲話我如果我唔喺迫咗入去會仲傷,幾怪吖!~ em6:

如果你冲前d,到距pp前就唔会啦!重有可能掟低距添!

artpm 發表於 2004-11-9 17:18:01

high_hand在2004-11-08 23:25:16说道:第二,對方受過訓練,普遍出拳收拳嘅動作好快,相信詠春嘅手法可能好難控制對方,各位大蝦點睇?~ em6:

你重系未习惯黐同逼

artpm 發表於 2004-11-9 17:19:59

high_hand在2004-11-09 01:55:17说道:戴住個拳套點車輪拳吖,大哥?

置頂喺因爲想多聽各方面嘅意見,驚d大蝦睇唔到厄嘛!~ em6:
戴住個拳套點解唔用到连环捶?

artpm 發表於 2004-11-9 17:35:04

highyun在2004-11-08 23:35:24说道:你输主要有几个原因,一就系学艺未精啦,二就系素质训练肯定冇人哋练得咁多,三就系缺乏实战训练。
系唔系先?

唔关"学艺未精"嘅事,最好打都会有被人打中嘅时候."二就系素质训练肯定冇人哋练得咁多,三就系缺乏实战训练"梨两样倒是真的.

ping师弟 發表於 2004-11-10 07:31:07

我都系认为系身体素质吾够人掂,实战吾多,话晒人地日操夜操~~~~就系差d

Kathy 發表於 2004-11-10 07:33:11

加強體能鍛鍊都好重要...

打搏擊雖然話幾分鐘既事....但期間係non stop既攻守....打到最後...有氣力0個個就佔盡上風.......

highyun 發表於 2004-11-10 08:00:12

我都想知点解带住套唔可以车轮拳。

系啊,打场呢啲比赛其实好嘥力,两分钟就已经好攰

High_Hand 發表於 2004-11-10 08:03:30

artpm在2004-11-09 09:19:59说道:high_hand在2004-11-09 01:55:17说道:戴住個拳套點車輪拳吖,大哥?

戴住個拳套點解唔用到连环捶?

戴拳套點用連環拳吖,銘哥?我硬喺覺得唔就手渦,嗰拳套噤鬼大,而且下三路空檔會好大個播。

依類切磋玩得多,真喺要有好好體能先得吖!~ em6:

咏春智者 發表於 2004-11-10 10:16:00

high_hand兄:
   首先恭喜您不辱本门!够胆实践才会赢。铭兄分析得很对。另戴拳套完全可以打三星连环拳(当然不戴拳套更自如),只是平时要有戴拳套冲拳的训练练。

artpm 發表於 2004-11-10 21:14:48

戴拳套一定要用連環拳,戴佐拳套已经好多手法用唔到啦,咁重有乜嘢比连环捶好用?买对拳套练多d你就知道点用.

黑色恶猫 發表於 2004-11-11 17:16:35

系我屋企附近开打,都五叫声我的,中八边度啊?
頁: [1] 2
查看完整版本: [讨论]今晚同沙面搏擊會嘅大俠打咗一場,正吖…!