mbingkwan 發表於 2014-10-16 17:58:15

兩隻沉底的老鼠

尋晚睡前見到兩隻老鼠仔在膠水桶裏清澈的水中游泳,無法逃出,決定唔理佢地,由佢地在水中冇野食不斷游。原本以為佢地捱到幾日,點知今日一起身就見到佢地沉曬底,長眠於水底,並且水質變混濁(尋晚的水好清!)

http://n2.hk/d/attachments/day_141016/20141016_aab2ab1cd63d8ab5582414eQl9uQ1JgZ.jpg

http://n2.hk/d/attachments/day_141016/20141016_41c86a51372499050e7aPVgbOR5sEuOl.jpg

http://n2.hk/d/attachments/day_141016/20141016_ea057bd88e3ee7fbaa61WkXaLOwq2jft.jpg

寶寶 發表於 2014-10-23 17:22:39

好核突。。。

mbingkwan 發表於 2016-10-15 22:16:35

/home/backup/DC0C1CAB0C1C82A6/Central Pier Discovery Bay/deluxe/DCIM/Camera/P_20161009_201023_vHDR_Auto.jpg

/home/backup/DC0C1CAB0C1C82A6/Central Pier Discovery Bay/deluxe/DCIM/Camera/P_20161009_201101_vHDR_Auto.jpg

/home/backup/DC0C1CAB0C1C82A6/Central Pier Discovery Bay/deluxe/DCIM/Camera/P_20161015_185016_vHDR_Auto.jpg

/home/backup/DC0C1CAB0C1C82A6/Central Pier Discovery Bay/deluxe/DCIM/Camera/P_20161015_185205_vHDR_Auto.jpg

/home/backup/DC0C1CAB0C1C82A6/Central Pier Discovery Bay/deluxe/DCIM/Camera/P_20161015_200217_vHDR_Auto.jpg

/home/backup/DC0C1CAB0C1C82A6/Central Pier Discovery Bay/deluxe/DCIM/Camera/V_20161015_200316_vHDR_Auto.mp4
https://www.youtube.com/watch?v=JBAteh9VYZY

/home/backup/DC0C1CAB0C1C82A6/Central Pier Discovery Bay/deluxe/DCIM/Camera/V_20161015_200539_vHDR_Auto.mp4
https://www.youtube.com/watch?v=5KKZuBJ_9u0

我拍片果陣唔記得開閃光燈,所以暗左少少

同埋d片size好大,第一段片302,490,043 bytes,1分鐘時長,第二段片628,485,738 bytes,2分鐘時長,應該係h.264 avc + aac codec,如果轉做h.265 hevc + opus codec,yuv444p10le,size起碼細二分之一,而且部機可以擺多d片,拍攝時間再長d。不過android support將micro sd card mount做internal storage,所以呢個唔算大問題,可以加micro sd card解決

影左隻老鼠BB,未開眼,好細隻

我住劏房,4戶人共用廚房廁所,尋日下午三四點見到廚房門口有隻未開眼的老鼠BB,好少郁,好似冇乜力咁,用廁紙揸起佢掉左落廁所,確認佢已浸死後沖水

點知今晚六點喺差唔多位置,廚房門口再過少少,雜物堆前面又有另一隻未開眼的老鼠BB,又係好少郁,好似冇乜力咁,耳仔縮埋,手腳好幼,體型細小,於是再次用廁紙揸起佢掉左落廁所,見佢就黎死之際撈返上洗手盤,一開始仲未死,過多輪都係死左,身體僵硬,完全冇反應

估計係佢地老母喺樓下食肆俾人打死左,或者俾老鼠藥毒死左,或者俾人捉走左,餵唔到奶俾佢地,佢地餓到奄奄一息,於是爬左出竇口。連續兩日都有未開眼的老鼠BB出左黎走廊呢個係唯一合理解釋,因為走廊d劏房住戶行黎行去,其實好易踩中佢地,而且佢地冇可能唔驚人,所以應該係因為餓而自己爬左出黎

mbingkwan 發表於 2016-10-15 22:25:08

https://www.youtube.com/watch?v=ohBPXq6jIt4

香港島薄扶林遊樂場有少男露體俾人鬧同俾人踢左幾腳

mbingkwan 發表於 2016-10-16 00:15:37

使君子
香港住劏房,有乜意思,工资吾高,消费又贵,好难积蓄。还不如返大陆新会,起码住得舒服發表於 5 分鐘前
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
好老實同你講,幾後悔申請落左黎香港,我外公(老母個老豆)同我姨媽(老母個家姐兼外公個大女)幾十年前偷渡抵疊成為香港人,我老母2006年獲得單程證來港(名義係照顧其父,與其父團聚),我2009年獲得單程證來港(名義係照顧吾母,與吾母團聚)

當年政策新移民以家庭形式申請公屋要有一半成員住滿七年,我同老母二人家庭計,佢2013年住滿七年夠資格申請公屋,因此於2013年遞表,當時長者單身人士或家庭組合內有長者先可以申請市區,由於我同老母二人家庭計係冇長者,最盡只可以申請擴展市區(市區、擴展市區、新界、離島,依次序前者比後者交通方便,後者比前者輪候時間短、單位面積大)

幾個月前房屋署寄信黎,由於市區公區供應增多(唔知係新興建新落成公屋定舊公屋單位翻新),可以轉去市區條隊,寄信去確認轉定唔轉,結果轉左,中伏,因為一大榨人由擴展市區轉去市區,市區條隊一向慢,加上由其它隊轉過黎一大抽人。反而擴展市區條隊一下子少左好多人,如果當初冇轉到市區條隊,幾個月後的家陣已經搬左入公屋

我地個編號大概係1287500

公共租住房屋申請書已接受配房的大約最高編號:

家庭人數               申請地區
                市區                        擴展市區                        新界                        離島
2人                 G 1 285 400                G 1 290 100                G 1 298 300                G 1 310 900

有時有d野真係白癡冇藥醫,我老母一心一意申請公屋,反而錯過買樓機會。佢家姐即係我姨媽於2009年(亦即係我落黎香港果年)買左個商廈單位,違規改建做住宅(呢樣野係犯法的),一落樓就見到上環地鐵站,交通極度方便,而且旺中帶靜位於內街唔係大馬路,晚黑好靜唔駛驚俾車聲人聲嘈到,實用面積500呎左右,間開左兩房一廳一廁,個廚房喺走廊相當簡陋,買入價90幾萬港幣,連埋簡單裝修都不過係100萬鬆d,後來姨媽以120萬賣左俾佢個女即係我表姐,如果當初我老母買左個單位,就唔駛捱左咁多年苦,因為住劏房真係好辛苦,而且為左申請公屋,驚過入息上限,二人家庭公屋入息上限係16,000港幣左右,我辭左份工三年幾冇做野

不過估計就黎有公屋了,一年之內可能有得派樓,如果睇過啱心水可以選擇要,如果嫌三嫌四可以選擇第二次派樓,又要再等多一段時間,最搞笑係幾年前改制,因為有人申請司法覆核,認為新移民申請公屋要住滿七年係違反基本法列明香港公民人人平等,於是改左做1年,但我同老母係舊制等7年果隻

我同老母落左黎香港咁多年一直都係住劏房,環境好差,租金有貴有平,之前住上環幾年,租金4,400,劏得比較好,一房一廳仲有獨立廁所,不過包租公有時會黎借用廁所咁。後來包租公話加租幾百,我老母唔受,2014年4月頭搬到現今住所西營盤正街,頂樓一間唐樓單位劏開四間房,四戶人共用一廚一廁,一開始好唔慣,日日去附近體育館男更衣室或者殘廁痾屎沖涼,持續左一年半,後來上年年底12月25號體育館的清潔同我玩野,趕走左我,於是冇再去體育館痾屎沖涼,不過我投訴左果間體育館的五個清潔,其中一個大陸清潔仲俾我投訴到佢自行辭職

呢間屋位於頂樓,天花板就係天台的地面,由於年久失修,天花板滴水,經常性有大大塊石屎剝落,試過幾次差d扑中我個頭。廚房天花板漏水最嚴重,一落完水就滴水。而且廚房洗碗盤如果上一手用得唔好又會猛咁滴油稔稔的污水,例如上一手洗完鑊,如果洗得唔好,整到洗碗盤周圍都係水,咁個洗碗盤就會開始滴油腍腍的水,d污水滴落地下,搞到廚房好跣腳,好易跌親

mbingkwan 發表於 2016-10-16 00:33:10

香港呢邊人工確實普遍唔高,土生土長香港人通常搵1萬鬆d但唔過兩萬。如果土生土長香港人有大學學歷尤其名牌大學例如三大:港大、中大、科大就會高少少

新移民落到黎冇學歷冇工作經驗,通常做保安、清潔、飲食業、零售業、裝修、地盤、物流(即係跟車送貨送報紙送桶裝水俾高尚住宅區之類)

仲有d新移民從事金融業例如保險或投資,專門負責大陸客,幫大陸豪客轉移資產,因為大陸經濟出現問題,加上國家領導人反貪腐,所以大陸豪客將錢轉移至海外。佢地收入較高,兩三萬甚至以上係等閒事

當然仲有新移民女士從事色情行業例如一樓一鳳或按摩dup骨

mbingkwan 發表於 2016-10-16 00:47:37

我兩年前喺citibank花旗銀行開個人戶口都好麻煩,原先用開HSBC匯豐,後來唔滿意匯豐一d野,拎曬戶口d錢出黎,去citibank開個人戶口,好麻煩,我推測係因為有好多大陸人利用香港洗黑錢,所以銀行業對大陸人比較提防,執正黎做

BTW,家陣西營盤住緊呢間劏房月租1,500,真係好平,擺完床同櫃之外仲擺得落雪櫃同電腦枱,雜物擺出走廊,聽朝拍段片上黎俾你地睇吓

我喺江門市蓬江區原先間屋仲喺度,竹排街榕樹頭附近,唐8樓頂樓冇lift,要爬樓梯,有500呎實用,兩房一廳,不過我已經4年冇返去,對上一次返大陸係2012年7或8月。老母返大陸比較多,間屋四年冇人住缺乏保養已經好殘,因為我老豆2012年7或8月死喺間屋度,之後就冇人住。當初申請公屋的時候當然冇申報大陸的資產,申報左就唔合資格申請公屋,而且香港呢邊好難查大陸果邊的資產

mbingkwan 發表於 2016-10-16 01:54:38

我老母2006年來港,已經10年,我2009年來港,已經7年,來左咁多年,又就黎有公屋,點會返大陸

雖然香港生活艱苦過大陸,生活質素差過大陸,不過已經習慣左

大陸唔承認雙重國籍,有左香港居民身份自動喪失大陸果邊的身份,喺大陸所有福利待遇取消,讀書要以借讀生身份,交借讀費同擇校費,貴過本地學生,好似黑戶人口咁,乜都冇,返大陸咪即係攞黎搞。而且香港居民身份通常情況下係取消唔到的,所以冇可能攞得返大陸果邊的身份

mbingkwan 發表於 2016-10-22 10:44:31

今朝問左老母,更正少少,佢家姐即係我姨媽2009年買上環果度唔係90零萬,係150萬

90零萬係再早前(可能係2006年)佢家姐買的西環果邊一個住宅單位,後來(可能係2009年)以120萬轉手俾佢家姐個女

mbingkwan 發表於 2016-10-23 08:38:22

竹排街的望江小区 碧涛苑,四房、153平,卖75万,二手,不过算干净企理
----------------------------------------------------------------------------
我知,我以前住竹排街果度家陣丢空緊,如果拎出去賣,50方,現值30萬人民幣(1990年買的時候好似係3萬幾人民幣)

你早已过读书年龄,拿香港身份证在大陆打工、生仔 无问题。香港无得退休,自己考虑
------------------------------------------------------------------------
查實我喺香港都讀過幾年書。香港冇退休金,不過有生果金(高齡長者生活津貼,每月一千)同強積金

查實香港呢邊人口密度太高,條街又逼又多人行,搭車實冇位坐,去餐廳食野都係冇位坐,確實生活得冇江門果邊咁舒服。不過大陸上網要翻墻,而且大陸的論壇經常刪帖ban a/c,我就唔係咁中意

香港呢邊普遍而言生活質素較差,唔好講話新移民,就算係土生土長香港人生活質素都差過大陸人。就生活質素而言,香港中產=大陸窮人

我有睇過倪匡幾十年前寫的小說,原來幾十年前的香港,195X年,當時的香港人生活質素已經好差。不過我一年之內會有公屋,所以冇興趣返大陸發展。我張回鄉證已經過期4年,4年前我老豆死係最後一次返大陸,到家陣都冇再返過去

mbingkwan 發表於 2016-10-24 07:25:08

我隔在墙内,但我的知识仍比你宽阔,这就是能力的差距,与平台无关
--------------------------------------------------------
使君子,唔駛扮野啦,我知你成日翻墻上外國網站,近年防火墻升級頻繁,原有的翻墻方法或翻墻軟件大多失效,VPN亦好多被封鎖,你係咪覺得好麻煩呢?之前好似聽你講過有機會移民去加拿大,做乜放過咁好既機會?加拿大福利醫療都唔錯,大大間獨立屋又平,得閒去叫雞屌金髮金閪毛鬼妹,真寫意

香港有生果金,大陆一样有高龄补贴,珠三角算高,60-79岁每月补500,上80岁每月补1000。香港要上70岁才能拿生果金,大陆提前十年有得拿,且购买力
-------------------------------------------------------
我在香港亦有留意大陸的新聞同金融。大陸的養老同福利體系就黎崩潰

好,祝你在香港做死一世穷人。强积金有上限,你交几多就拎几多,员工老板各抽5%。但大陆退休金无上限,有几长命就食几耐,员工抽5%,老板起码10%
------------------------------------------------------------
香港本地的強積金制度詬病好多,個個禮拜都有醜聞爆出黎,我本人都唔睇好,好多人認為應該廢除強逼金制度,唔好養肥d基金佬,佢地投資賺到錢又收你手續費,蝕錢都一樣收你手續費,食硬你

mbingkwan 發表於 2016-10-24 13:27:01

香港多数媒体,60年代唱大陆崩溃,80年代唱衰,2000年初再唱衰。 结果,香港自己80年代末已基本停滞
--------------------------------------------------------------------------------------------------
中國幾年前已陷入中等收入陷阱,即俗稱拉美化,相信未來二十年不會有太大的成長空間

生活配套不便,车程远,公交少,好屋价格不合理,差屋升值慢,只适合养老渡假,放租更很难找到适合租户,这就是加国地产状况

加拿大好少工做,工资又低,只适合养老。温哥华西区的别墅,占地250方(含花园)以上,全部过千万人民币;东区,环境脏乱,两三百万有一间
--------------------------------------------------------------------------------------------------
西貢高檔獨立屋三層全幢起碼2200萬,地基700平方呎(亦即係每層都係咁),約70平方米,可能另外再加個花園仔同泊車位咁。元朗低檔獨立屋300萬一層,全幢起碼1200港幣,即係同你口中的東區同一檔次

總體黎講,加拿大獨立屋價格平過香港好多,而且美加係自駕私家車,點會搭公交?

加拿大出左名醫療同福利好,美國就差唔多完全冇公立醫療服務同福利,加拿大真係天堂,唔入籍將來實後悔

mbingkwan 發表於 2016-10-28 12:01:17

http://hk.apple.nextmedia.com/nextplus/財經/article/20161027/2_442059_0/-動畫-強國走資-匯豐渣打集體跳槽sell保險-經紀-四個鐘不斷碌咭

http://www.discuss.com.hk/archiver/?tid-26198862.html
中國大走資! 匯豐渣打保險經紀 : 四個鐘不斷碌銀聯咭

中國自溫影帝2008年汶川大地震後宣布4萬億熱錢救市後已陷入中等收入陷阱,只係靠政府投資基建勉強帶動經濟,現時,中國經濟的確會玩完
頁: [1]
查看完整版本: 兩隻沉底的老鼠