UngooChan 發表於 2006-11-18 22:26:22

黃霑博士學位論文(連載)—— 第二章 《夜 來 香》 時 代(1949 - 1959)

呢部分主要講49年CCP掌權後,中國流行曲主陣地從上海移師到香港嘅過程。由於好多人對呢段時間嘅流行曲唔熟悉,所以睇呢部分可能會悶少少,不過裏面講嘅好多樂理知識以及歌曲品評,對有志於音樂創作嘅人有好大幫助。

**** Hidden Message *****

copyright:本論文一切版權原作者及其取得學位之大學

kennethcold 發表於 2006-11-19 02:12:02

<p>?????? 中國文化本以文以載道,何以為那類沒文化的外省盲流以弃傳統于不顧,扼殺繁體字!? 粵語更是中國古文化現今罕有的載體,但是竟落得沒落的下場.....嗚呼.....悲哉</p><p>???????? "昌明國粹,融化新知"啊-----中共!!!!</p>

Wai 發表於 2006-11-19 02:39:53

犀利喎,黃霑博士嘅論文都畀你搵到。

HUIHUIKAKA 發表於 2006-11-19 02:50:50

<p>好,要回覆睇下先得</p>

HUIHUIKAKA 發表於 2006-11-19 02:54:29

咁高分先看到架,睇黎都係睇唔到囖

samkong 發表於 2006-11-19 03:55:10

LOOK LOOK先.

samkong 發表於 2006-11-19 03:56:32

咁正嘅文章都比楼主搵到,犀利!多谢你嘅分享先!

余OK 發表於 2006-11-19 06:33:49

我諗粵協係首家喺網絡推出黃霑前輩呢篇大文嘅網站,可喜可賀!

superjill 發表於 2006-11-19 16:57:29

到底點搵翻來?

lhk 發表於 2006-11-19 20:16:43

我又睇下

GFang 發表於 2006-12-4 08:43:27

睇下先

againstccp 發表於 2008-12-8 20:40:46

<P>have a look</P>
<P>&nbsp;</P>

qilin589 發表於 2008-12-10 10:55:06

犀利喎

<DIV class=t_msgfont id=postmessage_25810>犀利喎,黃霑博士嘅論文都畀你搵到。</DIV>

dpmkong 發表於 2008-12-11 16:56:58

香港流行音樂研究?

夭夭 發表於 2008-12-12 23:05:21

<P>我都系為咗睇先注冊嘎~~</P>

啊细 發表於 2008-12-13 18:21:01

我要啊··

HUIHUI2 發表於 2008-12-13 20:53:24

<P>盼望已久</P>

知秋一叶 發表於 2008-12-13 23:35:09

<P>鉴赏中</P>

蟲子 發表於 2008-12-14 10:19:33

<P>正嘢!</P>

细路唔曳 發表於 2008-12-14 12:40:44

接住睇<br>
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 黃霑博士學位論文(連載)—— 第二章 《夜 來 香》 時 代(1949 - 1959)