HKCantonese 發表於 2013-11-25 15:13:32

台山話:你聽得明幾多?

前提:你母語係廣府話。

https://www.youtube.com/watch?v=PVDGX8tI8Us

https://www.youtube.com/watch?v=CCVIXc3madY

粵嚟粵掂 發表於 2013-11-30 15:38:41

講得快嘅至多兩成,講得摩嘅亦唔超過五成。

我仲要係亞爺亞嫲老竇都喺臺山出世,佢哋都流利識講臺山話喎。

我母語係廣州話。老竇平時亦以講流利廣州話為主,極少講臺山話嘅,除非講返一啲臺山鄉下嘅嘢嗰陣。

HKCantonese 發表於 2013-11-30 17:43:02

我對台山話的理解程度,和對客家話的理解程度差不多,不過台山話和廣州話一樣,是粵語方言的一種,而客家話卻不是。

KinNg 發表於 2013-12-1 10:54:57

有台灣學者認為,梅縣客家話係古畬話喺畬人移居廣東後受粵語影響變化而成。
如果係的話,客家話都係粵方言之一!

mbingkwan 發表於 2013-12-1 14:51:14

上網查了一下,畬語是苗瑤語系,不是壯侗語系。廣府人和壯侗語人群比較有關係。

mbingkwan 發表於 2013-12-1 14:54:15

李法军博客上有谈到鲤鱼墩的文章:http://myanthropology.blog.sohu.com/64649154.html

其中这段文字谈到了他对广东人群的看法:
从现代雷州半岛的族群类型来看,至少包括了四个群体,即广府人群体、潮汕人群体、客家人群体和北方人群体。从体质特征上来看,这四个群体都有所不同,广府人属于原住居民,是较为典型的南亚类型体质;潮汕人和客家人何时来此居住已不可考,潮汕人与闽越有较强的联系,属于东亚类型;客家人较接近北方类型,但已经存在明显的与南亚类型混合的特征;北方人群体体质较为复杂,至少存在北方典型的东亚类型和西南的峡江类型。语言学的研究结果与体质类型的分布规律较为一致。因此,至少现在看来,这个地区存在着复杂的人种学现象。

从以上这段文字看,李已委婉地纠正了其导师朱泓关于古华南类型基本已被中原移民混血或取代的说法,而是承认华南族群构成较为复杂,既有南亚土著类型的广府人,也有不同时期不同来源的移民客家人、潮汕人。
baiyueren 发表于 2013-10-21 09:55 http://www.ranhaer.com/images/common/back.gif

鲤鱼墩新石器时代居民头骨的形态学分析,另一個類似的post

粵嚟粵掂 發表於 2013-12-1 15:56:40

以去支_那化嘅視角睇:廣州話臺山話潮州話以及所謂客家話嘅真實信史

嗰啲將廣州話、臺山話、潮州話以及所謂客家話講成係由北邊嚟嘅陳詞純粹係亂噏廿四!以支_那文化同歷史觀睇嘢,一定100%噉會同真實信史唔啱牙。

真實信史係點嘅呢?真實信史係:臺山話同支_那嘅漢語冇啲嗱能,廣州話同臺山話嘅底層都係分佈喺大粵中東部嘅中古俚語(古侗水語),正因為有咗呢層底,所以廣州話同臺山話至同屬同一語言系統(古南越語-中古俚語-現代粵語系統),廣州話同臺山話唔同嘅埞方,係臺山話混雜有中古閩越語同瑤族勉語元素。喺近代直至當代,臺山話受廣州話強力影響,以致音系越嚟越白。

喺中世紀,有大量古閩越人沿廣東海岸自東北(閩南閩東一帶)向西南(雷州海南一帶)遷徙,途中唔少人喺四邑香山一帶上岸,並最終融入四邑人系統,臺山話當中嘅中古閩越語元素就係噉嚟嘅,而香山(今日嘅中山)南邊則至今仲有閩南語嘅孤立語言島遺存。同樣喺中世紀,亦有大量勉語瑤族人群南遷入粵,當時嘅勉語瑤人比今日嘅分佈範圍大好多,幾乎遍及東起惠州西到桂平北起連州南到高州嘅遼闊地域,呢啲新遷入嚟嘅瑤人,同當地原住民屢有衝突,於是就有所謂嘅大藤峽瑤亂同羅旁瑤亂(大藤峽喺桂平,羅旁就係今日嘅羅定),喺大粵中世紀史裡頭,呢兩單嘢係好重要嘅事件嚟。衝突過後,呢啲瑤人好多都粵化成粵人,喺山卡喇嗰啲,則畀同樣住喺山卡喇嘅哎人(亦即所謂嘅客家)哎化,最後剩返好山卡喇好山卡喇嗰啲,則沿襲中古勉語瑤人世系,成為今日嘅兩廣瑤族。喺四邑,唔少所謂嘅四邑客家其實都係嚟自哎化嘅勉語瑤人,臺山大窿洞一帶山區,係勉語瑤人喺四邑好重要嘅聚居地,直至18世紀,嗰帶仲有好多勉語瑤人,但係喺嗰時,呢啲勉語瑤人都經已開始四邑化/哎化,呢啲喺四邑嘅勉語瑤人,喺呢陣時甚至仲出過支_那官府嘅科舉狀元,可見佢哋去瑤化嘅速率有幾快。

喺中世紀,南越系嘅俚語分佈喺廣東中西部同廣西東部,南越系嘅僚語分佈喺廣西中西部,俚語後嚟變成粵語同侗水語(當中粵語係主體,侗水語係古俚語嘅西北分支),而僚語後嚟變成壯語同儂語。喺今日廣東封開懷集一帶,至今仲有古俚語嘅遺存,佢就係屬侗水語系統嘅標語,而梧州廣信(亦即今日嘅封開)一帶被公認係粵語嘅起源地,係粵語起源地側近咁近嘅地方就有古南越語嘅遺存以及古俚人嘅遺民分佈(標語同標族),粵語同粵族嘅大粵本土起源經已清晰無誤。

至於哎語(亦即所謂嘅客家話),係越底+古畬瑤化混合種。最初嘅哎人係分佈喺今日廣東東部梅江-潮江流域嘅越人,佢哋屬古南島系-古閩越人系統,而唔係粵族始祖所屬嘅古侗臺系-古南越人系統。呢啲喺粵東嘅古閩越人,後嚟顯然分成海岸系同山地系兩支並分開演化,粵東嘅海岸系古閩越人由於持續受到嚟自福建沿海一帶嘅古閩越人南遷補充,族群規模一直穩健,閩越味始終充盈未變,於是就有咗今日我哋所見嘅潮族人同潮州話。

粵東北山地系嘅古閩越人就冇噉好彩,佢哋所處嘅埞方本嚟就山多林密以致人煙有限,再加上早喺公元3世紀佢哋就要面臨大量古畬人南遷嘅侵擾,呢批粵東山地系嘅古閩越人經過500幾年嘅抗爭,終於抵擋唔著呢啲著草走佬嘅古畬人,而畀佢哋冚嘭唥畬化晒,哎族(亦即係所謂客家人)於是就噉形成咗。

早喺支_那三國時代就有大批古畬人(亦即所謂溪人)聚集喺粵東北山地北邊嘅贛江-鄱陽湖流域一帶,支_那東吳征伐山越嘅戰爭則拉開古畬人南遷逃亡序幕。喺公元7-8世紀,自粵東酋帥苗自成、雷萬興起兵反支畀支_那殖民頭目陳元光(作為古閩越人最重要遺裔嘅閩南人至今仲認賊作父嗌呢件陳撚光做乜春開漳聖王,認真冇腰骨)擊滅之後,粵東北山地古閩越人就徹底銷聲匿跡。查實齊睇苗自成、雷萬興呢兩個苗瑤畬味十足嘅名(苗即苗,雷至今仍然係瑤畬兩族嘅大姓),就知道喺當時山地古閩越人嘅勢力喺粵東北經已冇乜地位。

喺中世紀中後期,為咗尋求更好同更多嘅田地(粵東北山岳地帶山多地瘠),分佈喺粵東北山地嘅古畬人連同畀佢哋畬化咗嘅粵東北山地古閩越人嘅聯合體(亦即新誕生嘅哎族)開始沿東江順流而下向大粵西部大遷徙,佢哋首先將東江沿岸霸佔,而將原嚟嗰度嘅土著:古南越系嘅東江本地人(亦即畬話人)邊緣化(以惠州人為代表嘅東江本地人至今依然頑強拒絕承認自己係所謂嘅客家),呢啲人跟著有唔少喺途徑珠三角平原一帶嗰陣留低,最後畀強勢嘅當地土著粵族粵化,經過粵族地頭而冇畀粵化嗰啲,多數又走咗上四邑高陽以至兩廣之間啲山卡喇地方,喺大藤峽同羅旁瑤變之後,呢啲人又同笛佬嘅勉語瑤人高度混合並哎化咗佢哋。

喺大粵,興梅山岳地帶嘅哎人係由古閩越人+古畬人混合而嚟,粵西兩廣山區一帶嘅哎人,則係由興梅哎人+中世紀勉語瑤人混合而嚟,血緣相當繁雜。而東江流域嘅畬話人,佢哋嘅血緣以古南越系嘅東江本地人為主,而同粵語族群相近。

mbingkwan 發表於 2013-12-1 18:24:13

客家人和广府人的确是不同种的——和福佬人一样均是「非粤种,非汉种」,这句话个人认为完全正确。从我在广东、福建之所见,客家人非常接近畲瑶民族。母系遗传方面我有分析,就在我的博客里,请看我的签名档。
现在的广府人也是相当封闭的心态,个人认为不是「种族歧视」,而是集中了一种小农经济意识的对外来人的排斥、不欢迎态度,整体上是一种保守的心态。客人之所以被土人攻击,主要还是因为客人急于改善自己的生存条件,抢占地盘(好地)。
baiyueren 发表于 2013-10-11 09:55 http://www.ranhaer.com/images/common/back.gif

97# 奋斗
广府人的遗传主体应该是土著,不是北方移民后代。客家人其实主体也不是北方移民的后代。广府人和客家人都号称是祖上是中原移民,我想多半是一种攀附吧。这是中国文化和亚洲文化的特点(或者说劣根性)。
「广东人」这种在我理解只是一种地域概念,而广东省本身就是一个行政区划,所以客家人和潮汕人当然是广东人。但是从遗传上看,客家和潮汕很可能是外来移民为主的,而非土著居民血统(即所谓粤种)为主。
baiyueren 发表于 2013-10-11 19:00 http://www.ranhaer.com/images/common/back.gif

mbingkwan 發表於 2013-12-1 18:38:10

baiyueren話:「从我在广东、福建之所见,客家人非常接近畲瑶民族」,再加上客家話同畲語相似,客家人的分佈範圍同畲人高度重合,可以推論,客家人就係漢化的苗瑤人。

KinNg 發表於 2013-12-11 04:14:24

梅縣客家話同江西,福建客家話完全唔同;江西,福建客家話似畬語多啲,而梅縣客家話卻更接近粵語!

Lucciora 發表於 2013-12-22 14:14:51

祖籍台山,爺爺嫲嫲都講台山話,親戚話台山話一共有五種,我嫲嫲識講三種,平時爺爺嫲嫲同我傾偈時講嘅係近廣海嘅口音,較近廣府音,有美國親戚返來同我嫲嫲傾偈,所講嘅台山話我一句都聽唔明,當年爺爺走之前,我重要我爺爺教我台山話,冇幾耐爺爺就走咗,嫲嫲哭喪,唱一首台山話嘅喪辭,我係一個字都聽唔明,如果我爺爺冇咁早走就好

KinNg 發表於 2014-5-26 09:11:35

早排叫個越南仔用越南話讀出1-10,原來非常接近台山話:lol

HKCantonese 發表於 2014-5-26 10:48:46

早排叫個越南仔用越南話讀出1-10,原來非常接近台山話
KinNg 發表於 2014-5-26 09:11 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

真係越南話?:funk:

KinNg 發表於 2014-5-27 08:45:10

回覆 13# HKCantonese

越南話1-10有兩種講法,其中來自中國的講法似台山話!

mbingkwan 發表於 2014-5-27 18:31:09

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/越南语数字
頁: [1]
查看完整版本: 台山話:你聽得明幾多?