HKCantonese 發表於 2013-1-31 14:31:21

各家粵語拼音方案

請問香港語言學會93年制訂的<粵拼方案>是不是現時最多人使用的粵語拼音方案?

(P.S. 為一致起見,我打算今後在網上論壇發新貼時統一使用粵拼方案。)

xxkai 發表於 2013-1-31 17:05:54

同感。

據我所見,香港語言學學會拼音法確實系目前最廣為人用嘅拼音法。
樓主系指自己爾後會用,定系想其他人都用哩?後者執行上唔容易。

HKCantonese 發表於 2013-1-31 19:13:17

當然是指自己,因為我原本打算用一套自創的方案。

KinNg 發表於 2013-2-1 07:05:27

粵拼雖然唔係好理想,無法啦,其他都唔係好掂!

HKCantonese 發表於 2013-2-1 07:36:32

相對於傳統韻書廣州話53個韻母,
粵拼方案另有三個口語字韻母:eu, em, ep。
但我覺得不夠,我認為應該加上:en, et。
例如:van仔的van,實際讀wen1,一pet6野的pet6。

HKCantonese 發表於 2013-2-1 07:48:45

hoeng1 gong2 jyu5 jin4 hok6 wui2 ge3 jyut6 ping3 fong1 on3 bing6 m4 naan4, jan1 wai6 ngo5 ping4 si4 syu1 jap6 zung1 man2 si4 dou1 hai6 jung6 ni1 tou3 fong1 on3.

HKCantonese 發表於 2013-2-1 14:22:00

不過,「aa」後面如果沒有韻尾,不知道可否省略為「a」(因為沒有長短「a」音對立)?

HKCantonese 發表於 2013-2-3 11:16:08

聽聞國內在上個世紀六十年代曾經以漢語拼音方案為基礎,制訂過一套廣州話拼音方案,照理也應算夠權威吧。似乎近年較少人使用這套方案,是不是這樣?如果是,為什麼?方案和粵拼比較,如何?

KinNg 發表於 2013-2-3 12:16:48

因為香港人唔用,廣州人無乜人識用!

HKCantonese 發表於 2013-2-3 12:26:57

香港人不懂可以理解,但連廣州人自己也不用就。。。

KinNg 發表於 2013-2-3 12:32:58

回覆 11# HKCantonese

老實講,識得粵語拼音嘅人,包括香港,廣州在內,其實唔多!

HKCantonese 發表於 2013-2-3 12:38:30

廣州人有沒有像香港人那樣搞過「正音運動」?

KinNg 發表於 2013-2-3 22:54:18

「正音運動」喺香港開始時係矯正懶音,而廣州嘅懶音相對來說唔嚴重!
「正音運動」嘅其中一個好處係導致咗好多人出來維護粵語及參與討論。
頁: [1]
查看完整版本: 各家粵語拼音方案