neo 發表於 2013-1-26 11:36:10

呢啲係唔係廣州人?

係廣州出世,廣州生活,但係講普通話爲主,識聽廣州話又唔識講廣州話嘅人,佢哋算係咩人?而家廣州真係太多呢啲人,啲外地人來廣州工作生活,佢地嘅下一代全部都係講普通話!

KinNg 發表於 2013-1-26 22:35:22

身在廣州唔識講廣州話係佢嘅缺陷!

mbingkwan 發表於 2013-1-26 23:03:45

不要期望人地講廣州話。人地中意講乜話係佢地的個人自由。

你會不會期望鬼佬或黑鬼講廣州話?

KinNg 發表於 2013-1-26 23:28:56

回覆 4# mbingkwan

鬼叫啲大陸人無禮貌!

KinNg 發表於 2013-1-26 23:36:26

回覆 3# mbingkwan

你係香港見唔到啲鬼佬講廣東話?

馬萬千 發表於 2013-1-27 23:46:25

生於斯長於斯就叫做广州人。

使君子 發表於 2013-2-9 01:17:33

你地自己缩埋个角落头度,唔主动行出去,同化人地、侵略人地、殖民人地,反为「细细埃」(讲句野都唔够人地喉底粗厚大声),一味喺度同自己友「嗔嗔嗔」,有隻X用啊?!

我单位有个啱毕业过来的女研究生,姖父母祖籍潍坊,姓佟,有满洲血统,丹凤眼、窄长鹰钩鼻梁,肤白,身高168cm,相当符合我审美观。可能因为我个样都生得似捞,所以姖好主动撩我倾计。姖讲正宗北平儿音官话,但又对广州文化好感兴趣,听到我同其他工友讲白话,姖又跟埋我一份学。

因为我对IPA音位系统相当熟,加上姖研究生学历头脑唔会差,所以而家基本学到九成似。目前考虑紧同姖有无發展机会,先探探姖父母底,得就上。

KinNg 發表於 2013-2-9 06:24:36

回覆 9# 使君子

祝你好運!

使君子 發表於 2013-2-9 15:40:13

某論壇有好多會員反對你的狄狨胡理論。
mbingkwan 發表於 2013-2-9 11:04 http://bbs.cantonese.asia:2012/images/common/back.gif

佢地反对我,系因为我踩中佢地条尾。:D   捞人中意作大,中意「认kang3」。

捞人体质好,但捞人思维恶劣。所以我一路主张都系引入捞妹婚育,改善下一代粤人体质,但注意要同化捞妹思维,帮捞妹洗脑,唔好等捞妹思维影响下一代。

使君子 發表於 2013-2-9 16:00:21

平井坚根本唔系ainu人,佢系大阪出世,大阪系古倭国京城,倭国北边(名古屋-岐阜 以北)先系「毛人国」,即ainu。

据日语wiki介绍,平井坚父亲具有「中东人」体貌。因为大阪自古就系外贸大商埠。

使君子 發表於 2013-2-9 16:07:15

另外ainu人体格根本就唔高,好矮细,男人米六都唔够,佢地体质同 达罗毗荼(南亚)-美拉尼西亚(南太平洋) 最类聚。

正因为日本人(尤其 名古屋-岐阜 以北的关东日本人)普遍混入ainu血统,所以日本人先至唔高,身上毛髪较大陆人茂盛。

KinNg 發表於 2013-2-10 11:25:39

捞人思维恶劣

完全同意,捞人思維太過主觀,動不動加入個人觀點當係事實!

KinNg 發表於 2013-2-10 11:31:56

回覆 11# mbingkwan

平井堅個樣真係似中東人,好多印度人都似呢個樣!

KinNg 發表於 2013-2-10 12:11:10

回覆 21# mbingkwan

印度人南方同北方非常唔同。南方人係棕色人眾多,越係北方,人就越似白人(混血越少),但膚色偏黑。
我附近係印度區,經常見到印度人,樣就好唔同,有啲好黑(黑過黑人)。

KinNg 發表於 2013-2-10 13:24:37

回覆 23# mbingkwan

我祇係話平井堅似中東人!

印度北方嘅雅利安人同伊朗人係同一種氏,所以印度人似中東人唔出奇!

KinNg 發表於 2013-2-10 13:33:02

老實講,平井堅對眼係似鬼佬!

使君子 發表於 2013-2-13 18:35:27

金城武割过双眼皮,兼且佢特登铲走原先堂眉,再画过堂低眉(眉线低过眉眶),等人以为佢眼眶好低。

佢整容之前:

佢老豆:

頁: [1]
查看完整版本: 呢啲係唔係廣州人?