KinNg 發表於 2012-11-25 23:11:33

中國人是否對猶太人盲目崇拜,連使君子都話猶太民族係成功民族!

使君子 發表於 2012-11-25 23:45:30

简单而言,一个本族女人多贡献被外族男人屌的民族,就系一个失败民族!

粵嚟粵掂 發表於 2012-11-28 14:11:45

而且我地家族啲男人都生得高大粗犷,完全唔介意识捞妹。
使君子 發表於 2012-11-24 02:28 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

噉就死得!而且死絕!仲要好快添!

無論係男撈粵女,抑或粵男撈女,所生出嚟嘅都係雜種,學D記話齊,呢啲粵撈雜種個個都媚支叛粵!

喺大粵,呢啲粵撈雜種就親支,係潛藏喺大粵嘅定時炸彈,一旦佢哋返返去支×那,又會因為同粵人有血緣關聯而即時畀支×那撈頭睇低並產生對大粵嘅眷戀,變身做支×那嘅定時炸彈。

凡係粵撈雜種,一律算撈,大粵要統統將佢哋連埋啲殖粵豬撈冚嘭唥掃晒返支×那,將呢隻定時炸彈錠去支×那度點都好過留喺我哋大粵。

為咗子孫著想,假如唔想佢哋日後經受人倫之苦,粵男要帶眼屌女,粵女要留喺粵地非粵種咪嫁。

粵嚟粵掂 發表於 2012-11-28 14:58:32

發呢張帖嘅友仔帖題前半句100%唔啱,後半句啱咗80%。

大粵內部92個各世居民族應該自由通婚,大粵92個世居民族都應該100%禁止同北邊嘅支×那豬撈通婚。

鶴山嗰帶係廣府四邑交匯地,亦有唔少所謂嘅「客家」。鶴山大體文化上屬於廣府,行政劃分上歸四邑管。

有一樣好緊要嘅嘢各位可能唔醒起,四邑高陽三羅山區以前瑤人廣佈,呢帶嘅瑤人後嚟幾乎絕跡(依家陽春西部深山仲有幾條村有瑤人講勉語),去晒邊?咪畀四邑同廣府同化晒囉!剩低嗰啲,就變晒做哎人,亦即所謂嘅「粵西客家」。

四邑至今仲流傳著一個同同化征服瑤人相關嘅習俗,叫:夏至狗,冇得走。狗係苗瑤系民族嘅圖騰,四邑人好食狗肉,就有如西班牙人好食豬肉一樣,係勝利同化或者驅趕異民族嘅一個習俗遺證。

我亞爺亞嫲都係台山嘅,離我鄉下冇幾遠,廿公里都冇,就係台山一個好有名嘅深山區,據新寧史誌記載,喺200幾年前,嗰帶瑤人廣佈,翻查瑤人尤其係勉人資料,發現佢哋有幾個大姓同時亦係廣東嘅大姓,更啱嘅係,我家族嗰個姓就喺呢幾個大姓入邊,睇返我家族嘅祖居地又離瑤人歷史上嘅活躍地咁近,好易令我對我家族以至四邑人嘅真正源流作出重新研判:四邑人查實係越種+瑤種,中部廣府人尤其係三羅肇慶梧州一帶嘅廣府人亦係越種+瑤種。

粵嚟粵掂 發表於 2012-11-28 15:05:24

據我呢年幾嘅研判,我哋大粵有92個世居民族

大粵九大世居民族

1:粵族(指嘅係講粵語嘅人群,包括四邑人同蜑家人)

2:潮族(指嘅係講「潮州話」嘅人群)

3:哎族(指嘅係除「東江客」之外嘅講「哎話」「客家話」嘅人群)

4:畬族(指嘅係東江流域講畬話東江本地話水源話占米話嘅所謂「東江客」人群)

5:瓊族(指嘅係講「瓊文話」嘅人群)

6:黎族

7:壯族(指嘅係講「北部壯話」自稱「布壯」「布依」「布仲」「布爽」「布銳」等嘅「北壯」人群同zi naa所謂「布依族」嘅人群)

8:儂族(指嘅係講「南部壯話」,自稱「布儂」「布岱」「布央」「儂安」「布偏」等嘅「南壯」人群)

9:瑤族(又稱勉族,僅指zi naa所謂「瑤族」裡頭嘅盤瑤系瑤民,亦即講優勉金門標曼藻敏標交呢五種瑤語方言嘅人群)

粵族裡頭嘅特別支系

10:四邑人

11:蜑家人

大粵其他世居民族

12:儋族(海南儋州話人群)

13:邁族

14:平話人(指嘅係講「桂南平話」同「柳融平話」嘅人群)

15:海陸豐人(指嘅係講「海陸豐鶴佬話」嘅人群)

16:雷族(指嘅係講「雷州話」嘅人群)

17:黎話人(指嘅係講「電白黎話」嘅人群)

18:鶴佬人(指嘅係講「鶴佬話」兼且住喺西江同北江沿岸閩南話語言島嘅人群)

19:土話人(指嘅係講「粵北土話」同「桂北平話」嘅人群)

20:臨高族(指嘅係講「臨高話」同瓊山「羊山話」嘅人群)

21:哥隆人(又叫仡隆人,即海南「村話」人群)

22:占族(即海南回輝人)

23:門族(即支*那所謂嘅「海南苗族」)

24:布努人(即布努瑤)

25:瑙格勞人(又稱包瑙人,即白褲瑤)

26:努茂人(即黑褲瑤及長衫瑤)

27:巴哼人(即八姓瑤,喺越南佢哋被稱為巴天族)

28:優諾人(即紅瑤)

29:炯奈人(即花籃瑤)

30:活聶人(即支*那所指嘅講活聶語嘅「畬族」)

31:山哈人(即支*那所指嘅講山哈語嘅「畬族」)

32:標族(即標話人)

33:侗族

34:水族

35:毛南族

36:仫佬族

37:拉珈人(即茶山瑤)

38:茶洞人

39:佯僙人

40:錦族(即錦家人)

41:莫族(即莫家人)

42:草苗人(包括講草苗語嘅花苗人)

43:誒人(即五色話人)

44:六甲人

45:京族(即越南人)

46:黑壯人(即黑衣壯)

47:岱依族(即土佬人,又稱布岱人、布傣人)

48:赫蒙人(Hmong,即西部苗人)

49:木人(Hmub,即黑苗人)

50:果雄人(Xongb,即紅苗人)

51:貓家人(即熟苗)

52:巴那人

53:仡佬族(即哥佬人)

54:拉基人

55:布央人

56:布標族(即普標人)

57:耶容人

58:儂環人

59:傣格人(即紅河傣)

60:傣泐人(即西雙版納傣)

61:傣皓人(又稱傣瑞人,即白傣人)

62:傣羅迷人(又稱傣擔人,即黑傣人)

63:傣亮人(即紅傣人)

64:尼蘇人(即聶蘇人)

65:納蘇人(即烏蒙倮、烏撒倮)

66:葛潑人

67:聶斯人(即尼斯人)

68:阿烏人(即羅武人)

69:撒尼人

70:阿細人

71:阿哲人

72:勒蘇人(即山蘇人)

73:苦聰人

74:僕拉人(即普拉人)

75:阿扎人

76:作科人

77:姆基人

78:僰人

79:卡蘇人

80:末昂人(即阿僰人,又稱鍋潑人)

81:哈尼族(僅指倮語族南部語支哈尼語群哈尼-阿卡語組裡頭講哈尼語嘅人群)

82:阿卡族(即僾尼人,又稱雅尼人)

83:碧約人

84:卡多人

85:西摩洛人(即峨努人)

86:豪尼人(又稱布都人)

87:白宏人(又稱布孔人)

88:白族

89:倈族

90:布甘人(即花倮人)

91:莽人

92:布芒人

使君子 發表於 2012-11-28 23:08:31

易姓、尹姓、谭姓、关姓 系鹤山土佬特色大姓,客家极少有哩几个姓。虽然 易、尹、谭 江西湖南都多,但江西湖南仔系 「矮 dam4 cet1」,绝对唔够我地班鹤山乡下佬高大!

关姓 我觉得可能系从对岸南海九江迁过来。

鹤山话主体系似四邑话,但受邻近南海九江影响较多,而鹤山话亦有自己独特成分,Ö(oe) 音比较多,「岗」读goeng3,「鹤」读hoek6,词汇音调也大不同于四邑话。以新会话为例,他的调值变化走向是比较悠扬儒雅的;但鹤山话就比较粗硬。简单而言,新会人听唔明鹤山话!

鹤山话我可以肯定系无受过客家话影响,唔好造谣。鹤山客家被我地祖先强力驱逐,已经「趯」晒入深山,得 鹤城、更楼、共和 三个山区镇系客家;但 宅梧 就好另类,唔系客家,又唔知属咩话,希望有学术人士去调查宅梧话归属。

当年土客械斗,鹤山系主战场,我地祖先可能因为有狨狄胡血统,冲在前线,斩杀客家鬼子特别积极奋勇;直到今日,班乡里提到客家,个个都好燥爆,好似有十代世仇咁。所以我地无可能系客家。

使君子 發表於 2012-11-29 11:51:20

鹤山关姓应该系由对岸南海九江迁入。南海关姓我怀疑先祖系满洲旗人。顺手喺度贴几个南海关姓人。

虾叔 关海山(倒转读就系 山海关),有一点狨狄胡特征,去扮日本仔还是比较适合的;但虾叔额头比较高,哩点又似翻华南土著:

关咏荷,长脸窄鼻,上下庭短、中庭长(基本脸型比例是无法整容的),更接近长城沿线的狨狄胡种族女性,估计扔她在 大同、张家口、赤峰、呼和浩特,当地人也认不出是外地人:

珠江台记者 关璐琳,脸庞饱满,有轻微不明显的华南土著特征,在街边很容易被误以为是北妹:

使君子 發表於 2012-11-29 11:59:56

这是我的鹤山老乡 油画家 李铁夫,窄长脸型,单眼皮兼且细眼,鼻形窄长尖,额头低,中庭长、上下庭短,比较典型的「长城沿线狨狄」,华南土著特征轻微显现:

粵嚟粵掂 發表於 2012-11-29 16:52:50

基本上可以確定,以前分佈喺四邑高陽三羅嘅瑤人經已全數異質化。瑤人融入廣府嘅極多,尤其係喺三羅(羅定雲浮鬱南),三羅係昔日羅旁瑤嘅總竇口,我一睇蔡延楷張相,就100%肯定佢係粵化瑤人嘅後裔。喺廣州周邊鄉郊,亦分佈著唔少鍾姓,鍾係瑤人四大姓之一,廣州鄉郊農村呢啲鍾姓絕對同瑤人相關。瑤人融入四邑嘅應該亦唔少,尤其喺靠近山區嘅埞方。至於嗰啲住喺深山嘅瑤人後嚟點解變晒做所謂嘅「客家」,就真係要再深入研究,13-18世紀,粵東北同粵北嘅「客家」並冇向西江以南大規模遷徙嘅明確記載,相反喺13-18世紀,西江流域瑤人遍佈,呢段時間瑤同「客家」應該冇緊密接觸,既然冇,噉呢啲深山瑤後嚟又點會冚族「講哎」嘅呢?唯一解釋就係,瑤人喺南遷入粵之前,就經已開始咗哎化進程,由瑤變哎,至少歷經五六百年。

粵嚟粵掂 發表於 2012-11-29 16:53:03

廣府嘅南越起源唔使多講,銅鼓扒龍船粵語禾樓舞都有排嗲。四邑嘅越種起源,喺文化上亦有好多遺習遺俗可以追溯。直至幾十年前,新會都好興「住女屋」,台山就有跳禾樓嘅習俗,兼且仲過三月三節。聽我老竇講,台山鄉下以前每逢三月三,啲亞嬸亞姆都要做cei仔(一種外邊黐著好多芝麻炸到金黃式又依又韌嘅甜味糕點)供祭,至於供祭啲乜相信亞嫲嗰輩應該有記憶,不過呢,我哋查實祇需要知道係三月三呢個日子搞就經已明白好多嘢嘞:三月三又叫歌墟節,係侗臺系民族最盛大嘅節日,佢哋會喺呢日供祭祖先,然後齊齊載歌載舞。住女屋跳禾樓三月三,呢啲都係100%嘅侗臺系文化元素,呢啲文化元素喺四邑人身度搵出咁多,足見邑人越底厚重。

KinNg 發表於 2012-11-30 11:07:19

回覆 33# 粵嚟粵掂

三月三嘅台山狗虱包,黑色係因為有用鄉下叫做『乌芹藤』嘅植物攪碎再沏粉。

使君子 發表於 2013-5-4 10:49:16

广府 不仅有ü、ö,还有复合的öü。绝大多数官话区人学白话时發不出ö的音,更遑论öü。而白话人学官话时,会将官话的yüe读成yüö或yö。

据我所知,藏语、蒙古语、中亚某些语言、德语等 才同时具备 ö、ü 。

粤西某些白话方言,ö音别具特色。如「坐」读cö、「锁」读slö。表示「熟到沤烂」「用到拗框」的旧残皮事物,读yö3,而我们广府用we5。

(但粤西的we3是另一种用法,表示憎恶、作呕。广府的 核凸、肉酸,粤西读「骨原」,似乎同我地广府表美丽精致的词「骨子」有遥相呼应之妙。)

至于四邑话无ü,其实好多粤西白话都无,包括广西贵州云南的原住民族,甚至越南泰国都无。

至于你提到的-ui,撮口呼很强的顺德话其实也有,「煤」读mui而不是muü。

deandog1982 發表於 2014-2-2 11:09:44

回覆 20# 使君子 呀使君子,你D論點我不敢苟同!你D論點有冇乜野數據支持?請唔好據你所知!隨口UP係人都識!

deandog1982 發表於 2014-2-2 11:25:24

回覆 21# KinNg

如果猶太民族真係成功,就唔會被人放置係邊緣,猶太人本來就係美狗同英狗嘅棋子!我覺得冇絕對成功同唔成功,而戈位使君子所提到嘅論點,''一個本土女人多貢獻被外族男人屌的民族,係一個失敗民族.''
呢個論點亦都係太誇張,點為之多?唔通好似越南或者俄羅斯咁女多男少,同外族人通婚都視為失敗?從遺傳學黎睇,如果同外族人通婚可以避免某種本族的基因病隔斷。其實並無唔妥!

dean198211 發表於 2014-2-11 02:48:59

回覆 26# 使君子

收皮啦!使君子!宅梧白水帶一片唔係講客家話咩?你咪當人唔識?你自己唔識就唔好亂發表誤導他人啦!你話自己係鶴山都無人信!

mbingkwan 發表於 2014-2-11 05:43:11

回覆 35# dean198211

網上發言請保持理性

mbingkwan 發表於 2014-2-11 05:47:04

当年土客械斗,鹤山系主战场,我地祖先可能因为有狨狄胡血统,冲在前线,斩杀客家鬼子特别积极奋勇;直到今日,班乡里提到客家,个个都好燥爆,好似有十代世仇咁。所以我地无可能系客家。 ...
使君子 發表於 2012-11-28 23:08 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif睇過使君子的相,似係內陸苗瑤型,同湖南湖北人係同一類型。是否狨狄我唔知,但「湖」是可以肯定的

dean198211 發表於 2014-2-11 12:26:39

回覆 37# mbingkwan
唔好意思!冇根據嘅論點我必須糾正!

使君子 發表於 2014-2-11 13:37:59

收皮啦! 宅梧一片唔係講客家話咩?

dean198211 發表於 2014-2-11 02:48 http://bbs.cantonese.asia:2012/images/common/back.gif

宅梧讲宅梧话,鹤城先讲客。你初级会员就多睇贴少出声。

使君子 發表於 2014-2-11 13:44:59

睇過使君子的相,似係內陸苗瑤型,同湖南湖北人係同一類型。

mbingkwan 發表於 2014-2-11 05:47 http://bbs.cantonese.asia:2012/images/common/back.gif

你见过湖南湖北有 一米八几、两百斤 的中老年人? 或者米六八的阿婆?我乡下鹤山条村大把。

班上海捞(baiyueren、joy)自己个样似湖南湖北人,生得又吾够我地高,就一味死赖我地。
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 四邑人最好不要和其他通婚,广东人也最好不要和外面通婚。