highyun 發表於 2006-10-17 22:32:32

粵語韵母ei同i嘅關係

<p>??? 今日喺Q群度,廣韻論壇嘅朋友問粵語聲調系統中,係咪存在兩個同聲母嘅字,但係分別屬于i、ei韻。我隨便可以舉個“史”同“死”嘅例字,但係其實“死”喺粵語裏面舊時都係讀“si2”。再細細一諗,粵語裏面ei作爲韵母嘅字,其實都同i有好大關係,例如:<br/>??? “四”“死”古讀si;<br/>??? “己”“未”等等喺廣東好多方言區都係讀i韻;<br/>??? 而印象中番禺某啲地方却將ei、i一律讀成ei,例如“獅子”讀sei1 zei2;<br/>??? 再者,喺普通話入面,呢啲字都只有一個i韵。</p><p>??? 所以,可以認爲,粵語嘅ei韵母係從i韵母分化出嚟嘅。</p>

余OK 發表於 2006-10-18 05:31:34

「ei」「i」確實係粵語區(兩廣)各地方音中經常有互變嘅現象,有理由相信都係緣自一脈。。。

小狼 發表於 2007-2-16 10:14:11

絕大部分都肯定係來自同一脈

謎樣的神官 發表於 2007-2-13 07:46:36

這和文白異讀有關係吧……

goodchoice 發表於 2007-4-6 14:56:53

絕大部分都肯定係來自同一脈

紫凤凰 發表於 2007-4-15 07:21:52

<p>又真係喎, 我以前耐唔耐都會用下mi嚟讀" 未 ", 用"gi" 嚟讀"己",? 雖然我自細就講粵語.</p><p>我感覺好似同潮州話有關, 唔知啱唔啱.</p>

huang 發表於 2007-6-9 03:58:24

<P>用"gi" 嚟讀"己</P>
<P>呢啲讀音好多地方都有............</P>
<P>重有 ou&nbsp; 同 au&nbsp; 兩個音好多都有互換&nbsp;&nbsp; 好似"頭"字&nbsp; 我係讀 tau&nbsp; 而廣州音字典話係 讀“投”.............................重有好多字就唔一一舉喇</P>
<P>&nbsp;</P>

南汉 發表於 2007-6-11 21:02:19

<P>音位互补关系。普通话也有,例如:非、被、美。</P>
頁: [1]
查看完整版本: 粵語韵母ei同i嘅關係