losdsu 發表於 2012-4-15 19:03:24

關于粵語中"喺" "親"嘅本字。

喺粵語中,"喺" 即系「在」之意。
本人認為本字應該為「于」,在古文中,「于」也是表示「在」的意思。
「于」在粵西,廣西粵語中,有不少發"hyu"/"heoi"音,與「圩」同音。如果發音口型放大少少,就成「喺」音了。
我認為粵西所保存嘅粵音應該更為原始,所以「喺」應該系喺「于」音發展出嘅。
「親」:一旦。本字應該系「旦」 daan -- dan --tan -- can廣西粵語「親」不少讀成dan 或 tan 而到廣州音由tan 讀成can。

贏旺生 發表於 2012-4-26 01:23:40

呢度講過個『喺』字,不過覺得樓主講嘅好有道理

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=13369

china8964 發表於 2012-5-7 10:25:28

『喺』字也可以理解為"對","是","同意"

使君子 發表於 2012-11-11 22:27:08

有道理!加分

使君子 發表於 2012-11-18 20:58:53

一个好例子,就系位于维吾尔斯坦西南部的印欧语民族古国「于阗」(Hotan),现译作「和田」。

xxkai 發表於 2012-11-19 20:07:01

「喺」嘅本字系「匸」。

「廣東俗語考1933」釋器具(上)篇錄得「在處曰匸處」。

註:「匸」讀若奚上上聲。凡物在處曰匸處。不知其所在。曰唔匸處。『說文』邪徯有所挾藏也。從乚。上有一覆之。胡禮切。蓋匸為藏物之處。故物所在曰匸處。問物之所在曰匸邊處。

贏旺生 發表於 2012-11-22 00:26:24

近排搵到個字「吁」,說文解字話係「于」聲,係解驚嚇叫聲同歎氣叫聲,咁諗到啲音:
驚嚇就會哎 「哎呀」或者「吓」聲
歎氣就會哎 「唉」或者「孩孩」聲
但「哎呀」「唉」古時一定會寫「哀哉」架,所以呢個「吁」應該就係「吓」同「孩孩」聲,係「h」聲母。仲有個詞叫「喘吁吁」係喘氣嘅聲咁一定係「hoe、hoe」聲,咁就係「h」聲母,所以個「吁」係「h」聲母,「吁」係「于」聲,咁「于」都係「h」聲母,呢啲咁自然嘅聲一定唔會變。
仲有古時,「吁」同「于」係調轉嚟用,康熙字典話 又省作于。《詩·周南》于嗟麟兮。《召南》于嗟乎騶虞。仲有睇漢典「于」讀「於」時係唔同解釋架,唔係驚嚇同歎氣聲架﹗

Tokyo 發表於 2013-6-17 20:57:07

好難講喇
頁: [1]
查看完整版本: 關于粵語中"喺" "親"嘅本字。