HKCantonese 發表於 2012-11-14 00:06:31

越南人南北膚色差別明顯嗎?

KinNg 發表於 2012-11-14 02:06:52

越南嘅南方,特別係西貢以南,以前係柬浦寨領土,所以,佢哋係似柬浦寨人多啲;
而北部,特別係靠近廣西,雲南,基本上係來自中國嘅人種,皮膚較白!

huishanese 發表於 2012-11-14 21:15:41

回覆 20# KinNg

我皮肤很白,眼睛单眼皮,我不知道我像不像广东人,但在广州坐车,外省人司机拉客,看见我就直接用白语和我说话,看见别人就用普通话说。

在地铁里面我用普通话问那些服务员,别人扫我一眼就用白话回答,搞得我莫名其妙。 经过几次之后,我也不好意思开口闭口普通话了。

你说那种长得像广东人的越南人我还没见过,除去上次碰见的那一家新会过去的。
可能还没碰到你说的那种越南北部的人。

越南人民风反骨,我甚为鄙视。

使君子 發表於 2012-11-15 21:06:32

就像上次我在柬埔寨玩,遇见几个说粤语的,原来是新会过去的。长得白白嫩嫩。确实一眼就觉得熟口熟面。
huishanese 發表於 2012-11-13 14:42 http://bbs.cantonese.asia:2012/images/common/back.gif

新会佬 梁启超 我觉得佢似柬埔寨人多。

另外 吕良伟 根本就唔似北佬,眼眶深,眉眼距好近,鼻阔短,须根浓密,似某类南亚印巴人种就真。

使君子 發表於 2012-11-15 21:19:10

外省人司机拉客,看见我就直接用白语和我说话。

在地铁里面我用普通话问那些服务员,别人扫我一眼就用白话回答
huishanese 發表於 2012-11-14 21:15 http://bbs.cantonese.asia:2012/images/common/back.gif

我同你啱啱调转。

我以前单位系国企,本地人为主,我一开口讲白话,对方尤其系女同事,如果拉我唔熟,通常都一路讲住普通话(我就一路答白话),当正我系捞西。直到同我讲嘢超过卅句话,熟络之後先转翻白话。

现在单位系科研基地,绝大多数北佬,驻马店、张家口、天水,捞到唔捞个挺,佢地话我生得似兵马俑,方脸口,细长眼,神态凶悍,身材横,完全唔似岭南人,甚至唔似长江流域的人。

huishanese 發表於 2012-11-15 21:54:05

回覆 25# 使君子

说实在,以前不知道吕良伟是越南人的时候,我就觉得这个人有点特别,后来知道是越南人后,才恍然大悟。
    那种眼神,是我在别的广东人脸上看不见的。
    吕良伟眼珠很大,很黑,眉毛和眼睛长得很近。 广东人不是这样的。

至于梁启超靓吾靓仔是另一回事。但梁启超绝对不像东南亚。

KinNg 發表於 2012-11-16 08:10:57

回覆使君子

说实在,以前不知道吕良伟是越南人的时候,我就觉得这个人有点特别,后来知道是越南人 ...
huishanese 發表於 15/11/2012 21:54 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

吳生,呂良偉係華僑,唔係越南本地人!

使君子 發表於 2012-11-16 14:55:49

你所举的 反骨耳 例子,梁启超 不正是么?

KinNg 發表於 2012-11-17 09:41:58

回覆KinNg

佢自稱係華僑,實際係唔係,佢自己先知。或者佢驚畀香港人歧視,先至自稱華僑。

所謂 ...
mbingkwan 發表於 17/11/2012 09:36 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

使君子話兵馬俑係假,你又話人哋假,陰謀論者都唔小,哈!

kenbondwong 發表於 2013-3-25 14:22:11

e度好多資深會員,學問非常淵博,令人敬佩。
不過學術研究總唔可以困嚮書房裡做嘅,始終要出去睇下嘢。
呂良偉、尹光國籍上從前都係越南人!
血裔上佢地係越南華僑,即係中國人!至如佢地祖先係幾時去安南生活定居?可能佢地自己都唔知。
越南北部以前係明朝屬地,如果有去過胡志明市旅行,你大有可能見到北越華人行婚禮如何張燈結彩,新郎新娘衣著十足十「帝女花」一樣,直頭係明朝文化!!!!!
去到華僑家居,正門門扁會寫上「桃安」園、「德順」園、「安慧」園......「重陽」莊、「正居」莊。全部由正體中文右至左毛筆刻字。乜乜園其實係佢地畀自己屋企一個名嘅習慣,乜乜莊都係一樣,不過莊係豪小小咁解。鄙人先父從前用「德生園」做門匾以命立於香港鄉間嘅小小家園,左右隔離嘅鄰居都無e個做法,因為鄰居都係疍家人。
同越南華僑溝通有小小難度,廣東話都可以,不過好重潮州音。(本人係唔悉講潮州話嘅潮州香港人)
當然北越有大量越南人(又瘦又短又黑),不過華人越南人好易分。

使君子 發表於 2013-3-26 12:45:47

如果黑龙江系最深蓝色,咁我情愿娶个「老亚洲」女。。。

事关橙色「新亚洲」地区盛产丑女。。。

我觉得baiyueren有乱标嫌疑。实情图中橙色几垯,根本唔系咩「新亚洲」,真正系mt-B/mt-F下底某个分支。
頁: 1 [2]
查看完整版本: 点解广东人同越南人个样甘似?