lebuzishu 發表於 2011-6-24 22:15:55

拉拉声

我记得刚进来论坛 看见过有提问拉拉声和什么什么的区别 不过没太懂 能不能简介明了点呢

lebuzishu 發表於 2011-6-24 22:16:41

我们论坛是不是也可以在新浪微薄开个账号呢

lebuzishu 發表於 2011-6-24 22:21:58

其实我还有一个比较混乱就是
好疼你   会说好晒你
不用了   会说唔sei【汉语拼音发音】啦
我的脸都丢尽了    会说我的面都丢晒了
这几个音都差不多 能不能分清楚点呢

lebuzishu 發表於 2011-6-28 16:26:39

大家都放假??

ca637 發表於 2011-7-14 20:54:53

你所謂既「拉拉聲」應該係「拿拿聲」,即係「快D啦!」咁解
例:「拿拿聲」啦!就快遲到喇!

而「好晒你」係「好錫(sek3)你」,「唔sei」係「唔使(sai2)」
我的面都丢晒(saai3)了,可以講成「丟假」

lebuzishu 發表於 2011-7-23 09:38:52

恩清楚了
最近怎么感觉回帖的人很少呢

twlai 發表於 2011-7-24 06:13:08

你所謂既「拉拉聲」應該係「拿拿聲」,即係「快D啦!」咁解
例:「拿拿聲」啦!就快遲到喇!

而「好晒你」 ...
ca637 發表於 2011-7-14 20:54 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

補充一句: 有些人也會說 (丢晒假)

猫妖008 發表於 2011-8-9 11:25:30

回覆 6# lebuzishu

事關下下要擔梯好煩~~~你嘅問題,除咗可以講 嗱嗱聲 ,同時亦可以用 嗱嗱臨 去叫人快啲~~係同一個意思~~~

lebuzishu 發表於 2011-8-9 23:48:25

回覆 8# 猫妖008

有没有形容「慢」这个字的词呢

猫妖008 發表於 2011-8-10 14:00:14

回覆 9# lebuzishu

食咗兩擔豬油,或者,磨吞吞,咪咪磨磨~~

twlai 發表於 2011-8-11 00:01:54

回覆 9# lebuzishu

除了(食咗兩担豬油,或者,磨吞吞,咪咪磨磨~~)外.
俗話还有一句 (死吓死吓)
例: 做快D, 死吓死吓。意 即磨吞吞, 不起劲的样子。

lebuzishu 發表於 2011-8-11 19:26:01

我想以后如果周围都是一帮广东人呢学的会非常之快啊
不知以后可不可以到香港玩几年呢 哈哈

ca637 發表於 2011-8-11 20:35:32

"咪咪摩摩"讀 Mi1 Mi1 Mo1 Mo1
頁: [1]
查看完整版本: 拉拉声