雨夜街燈 發表於 2010-10-21 10:42:24

丟哪星,噤住搶

新例:攜帶iphone或ipad等價值超過二千蚊人仔的電子產品返回國內,就算自用都要抽稅,真狼死......
日日都要過羅湖都唔知點算?

阿森 發表於 2010-10-21 14:01:54

:curse:咁样劫贫济富

一片葉 發表於 2010-10-21 14:31:52

回覆 1# 雨夜街燈

係喎,日日過關果d點辦?{:3_68:}

係呢,抽稅抽幾多? {:3_61:}

一片葉 發表於 2010-10-21 14:35:04

回覆 2# 阿森

強國嘛。:shutup:
不過,香港都相差無幾。特衰政府政策,傾斜地產商。{:3_76:}

阿森 發表於 2010-10-21 15:36:44

回覆 4# 一片葉

官商相护喎:Q

雨夜街燈 發表於 2010-10-21 20:54:31

回覆雨夜街燈

係喎,日日過關果d點辦?

係呢,抽稅抽幾多?...
一片葉 發表於 2010-10-21 14:31 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

聽講話百分之二十抽稅

阿森 發表於 2010-10-21 22:01:36

{:3_60:}20%。。

一片葉 發表於 2010-10-22 11:14:41

回覆 6# 雨夜街燈

唔該晒!:handshake

一片葉 發表於 2010-10-22 11:16:20

今日報紙有講,都幾詳細。

http://news.mingpao.com/20101022/ggf1.htm
自用iPad入境內地 主動申報毋須繳稅

【明報專訊】蘋果平板電腦iPad上月在內地開售,但仍未能滿足內地對iPad的龐大需求,香港iPad行貨近期成為內地走私客新寵,自今年4月以來,深圳各口岸查獲未申報入境的iPad已近千宗。內地海關為打擊iPad走私活動,決定對未申報入境的iPad徵稅1000元,但香港旅客攜帶自用iPad入境內地,若主動申報則毋須繳稅。

未申報須繳稅1000元

本周二(19日),一名姓李的香港女人經羅湖口岸入境時,被內地海關發現用特製腰帶綁藏兩部iPad,企圖偷運入內地,懷疑屬水客集團。據悉,因為深圳海關近期有針對性查緝iPad,令水客用「螞蟻搬家」的分散方式,每次只帶數部iPad走私入內地。

內地海關:仔細調查旅客

內地海關表示,早於iPad仍未在港開售前,香港水貨iPad已湧入內地市場。今年4月至今,深圳各口岸查獲未申報iPad入境的個案已近千宗,大部分為水貨或香港行貨。內地海關近日決定加緊打擊iPad走私活動,對查獲未申報的iPad徵稅1000元,但強調港人攜帶自用入境,經主動申報核銷後則毋須繳稅。不過,由於深港水客多以自用名義攜帶iPad入境內地,內地海關表示,會仔細調查旅客的iPad是否真的自用。

阿森 發表於 2010-10-22 12:47:15

大單走私佢哋放行,啲手機檢查咁嚴厲:L

一片葉 發表於 2010-10-22 13:54:34

回覆 10# 阿森

大單嘢佢地有份架嘛!;P

細單嘢唔想外人搶食。:lol

阿森 發表於 2010-10-22 16:33:18

回覆 11# 一片葉

梗係啦:lol

zephyrwwong 發表於 2010-10-24 01:19:08

一个人带2、3台手机嘅米好弊?!

chelsea001 發表於 2010-10-25 15:01:50

屌哪媽,廣州嘅表示強烈不滿,我以後嚟香港仲洗閪買嘢吖~
頁: [1]
查看完整版本: 丟哪星,噤住搶