紮那魯剛多 發表於 2010-10-7 17:28:19

你觉得岭南人食狗系风俗吗?

最近睇到有则新闻,话文明路文德路嗰边有一间食狗肉嘅大排档,虽然主打唔系狗肉,但系做法好正宗,吸引好多食客去品尝,但系就系噉,惊动咗一班网友发帖炮轰,之后佢哋重组织活动去相关政府机构投诉,连市肆老板同员工嘅饭碗都打烂埋,我睇到呢到真系唔知讲咩,反正就好嬲喇,呢啲人唔系爱护动物,系以爱护动物嘅名义嚟将自己嘅某一思想强加喺全社会度,同CCP有咩唔同?欧洲嘅「文化」真系可以冚唪呤照套落广州度?

felling1 發表於 2010-10-7 18:52:11

關於狗肉問題,有人喺網上討論咗好耐喇,個人意見,唔反對食狗肉,我認為狗肉同豬/牛/羊/雞/鹅/鴨肉都可以當食物,有人將食狗肉上升到文明層面,這是角度問題,喺回教徒裏面你食豬肉也是不文明和不敬的。

brittanyche 發表於 2010-10-7 19:02:29

我记得之前睇过一个笑话。
教中国人点样反击D歧视中国习俗嘅外国人。
鬼佬:听讲你地中国人食狗涡!~点可以咁架!~
中国人:但系我地将火鸡当系神咁供奉哦,绝对唔敢食,而且仲好多人养火鸡做宠物添!~

O(∩_∩)O哈哈哈~。。。
各位觉得冷嘅话请忽略我。。。

xiss 發表於 2010-10-7 19:53:16

陋習唔應該繼承嘅~~~

鲶虞 發表於 2010-10-7 21:36:07

提出系嶺南人至食狗果啲人好無知。湖北人都食狗。

鲶虞 發表於 2010-10-7 21:36:32

提出系嶺南人至食狗果啲人好無知。湖北人都食狗。

一部车仔 發表於 2010-10-8 00:21:41

唔反对人哋食狗
畀只狗周街屙屎嘅人比起食狗肉嘅人我觉得可恶得多!

ffaaii 發表於 2010-10-8 19:26:38

其實食唔食狗肉,應該係每個人自己的喜好,有的人喜歡食狗肉有的人喜歡食蛇...
我相信以前的人的眼中,狗一樣只是食物的身份,只是現在好多人張狗的身份提升為寵物和人類的朋友,所以就覺得食狗肉好殘忍....
而且全世界好多地方都有人食狗肉,不是只有中國人食....
我自己唔鍾意食狗肉,但一樣不反對人地食....

zephyrwwong 發表於 2010-10-8 23:37:36

首先「挂羊头卖狗肉」嘅好似唔是广州人啵,但啲捞人就中意将啲偏啲嘅动物作为食材就当成是广东人嘅特色……食猴脑,生割驴肉之类都是北人特有嘅残忍食法……
自己系畜类就基本上祗食偶蹄类动物嘅嗻……其他嘅一律唔掂

cingsan 發表於 2010-10-9 09:47:54

講乜七愛心?咁有愛心就乜七都唔好食!!!大自然定律……邊個違反邊個死!!食米都好殘忍㗎喇……米都有生命㗎!!!我自問十年冇食一次狗肉……!但呢啲係個人喜好……無法干預!

使君子 發表於 2010-10-12 02:06:49

韩国人、泰北(傣)人亦食狗。刘邦老家淮河一带都食。在东亚,凡是进入农业文明的民族(越、濮)一般都食狗,较落后的采集猎牧民族(通古斯)一般忌食狗。

阿森 發表於 2010-10-13 20:00:55

我都食过狗肉。。。

kingtong3chow 發表於 2010-10-14 23:14:46

反对人食狗,即係反對人食肉。

阿森 發表於 2010-10-19 21:07:06

狗肉滚三滚,神仙坐不稳。 闻见狗肉香,神仙也跣墙。:lol

glowwormray 發表於 2010-10-29 23:32:18

D狗真系好慘架,無論系咪風俗,都唔應該咁對拒地。

chelsea001 發表於 2010-11-3 09:36:34

屌哪星,全世界唔好食肉吖,笨~

愚人颂 發表於 2010-11-3 10:05:19

我选择3了虽然不怎么喜欢吃```
頁: [1]
查看完整版本: 你觉得岭南人食狗系风俗吗?