xiss 發表於 2010-10-5 18:38:07

出咗故障?點解無法上傳圖片㗎!!?

首先,我上傳圖片,系統提示已經上傳完成,跟住我就點「確定」,按道理,我跟住就可以喺圖片列表嗰處見到啱先上傳嘅嗰張相㗎啦。但係宜家嘅問題就係,我喺圖片列表嗰道,依然係空白一片,見唔到任何圖片喔。

點解會噉嘅?係唔係程序出咗問題啊?

xiss 發表於 2010-10-6 13:24:28

????求回應一下????

UngooChan 發表於 2010-10-6 15:40:12

我正常到飛起喎,會唔會係樣嘅問題?

xiss 發表於 2010-10-6 16:58:49

xiss 發表於 2010-10-7 00:09:47

xiss 發表於 2010-10-7 00:10:26

xiss 發表於 2010-10-7 00:22:47

xiss 發表於 2010-10-7 00:27:06

xiss 發表於 2010-10-7 00:27:32

xiss 發表於 2010-10-7 00:38:06

唔好意思,上面上傳咁多無謂嘅圖片,係因為我想進行一啲測試去逐個排查原因。所以望管理員原諒我之前「胡亂上傳圖片」嘅行為,謝謝!!

經過一啲測試,我發覺呢個規律:由於我所使用嘅廣州電信封禁咗粵協,所以我無辦法直接鏈接到粵協,所以我最近都用代理服務器嚟到上粵協嘅。而又由於我主要使用火狐瀏覽器而唔系IE,所以我之前就只有喺火狐道設置咗代理服務器,並冇喺IE上設置(亦即此时IE无法连接到粤协),但系就出現咗「無法上傳圖片」嘅問題(準確啲嚟講應該話係喺「圖片列表」裏面睇唔到啱先上傳成功嘅圖片)

于是我就嘗試將IE都設置埋火狐所用嘅代理嘞,亦即用IE都可登陸粵協嘞。結果,無論火狐抑或IE,均可正常使用圖片上傳功能無誤。

跟住我又關閉返IE嘅代理,僅保留火狐嘅代理(亦即還原最初嘅設置),結果,又出现返「喺「圖片列表」裏面睇唔到啱先上傳成功嘅圖片」嘅問題

跟住我又開返IE個代理,結果,無論火狐抑或IE,又可正常使用圖片上傳功能無誤。

所以我想問一下管理員:論壇嘅圖片上傳功能,是否存在必須通過IE瀏覽器傳輸數據嘅環節呢?點解我單單開火狐瀏覽器嘅代理(亦即單單通過火狐鏈接粵協)嘅時候,無法正常使用圖片上傳功能呢?而必須IE同火狐都開代理嘅時候(亦即IE同火狐都能夠鏈接到粵協嘅情況下),先可以正常使用論壇嘅圖片上傳功能呢?

Ultra 發表於 2010-10-9 02:10:45

唔係啩?噉linux用戶豈不係悲劇?

xiss 發表於 2010-10-16 13:27:22

唔係啩?噉linux用戶豈不係悲劇?
Ultra 發表於 2010-10-9 02:10 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif
:'(噉我測試出嚟嘅結果真係噉吖嘛
頁: [1]
查看完整版本: 出咗故障?點解無法上傳圖片㗎!!?