紮那魯剛多 發表於 2010-9-28 23:23:37

精武热映,日本K1冠军魔裟斗向甄子丹挑战

魔裟斗原话是这样:如果中国人真的敢面对现实,他们应该承认我们并没有被他们打败。又或者如果中国人真能自省再勇敢一点点,他们应该完全摒弃在影视等方面的无知,以空无一物的意yin强国影片为耻。打败一个国家,你要使用刀枪,不是口号嚷嚷。打败一个人,不是在影视里,现实擂台无疑是最好的证明。我现在向甄子丹先生挑战,看看我是否象电影里那些被设定的无知日本角色那样输得不成样子。不知道中国方面敢应战否?

TsuNT(♂) 發表於 2010-9-28 23:40:29

現實版 李連傑\張學友 <龍兄鼠弟>臺詞: "(差5多原台詞) 真係好想會一會佢, 睇下佢係咪真係咁打得"

TsuNT(♂) 發表於 2010-9-28 23:57:40

如果中国人真的敢面对现实,他们应该承认我们并没有被他们打败
----
大陸確實5係畀 當時嘅 國軍\共匪 打敗嘅, 而係畀 蘇軍 + 米軍2粒A-Bomb 打敗嘅,並因為A-Bomb而喪失 "領導層鬥志",
    大陸影視中果D國軍\共匪 幾咁英勇, 打到日本仔 一仆一碌, 又真係 意Y,(自己畀人地打到殘廢 呢D又5會講)

所謂嘅 蔣\毛"持久戰術" 未必有效, 未必會成功,當時日軍控制咗大部分中原資源(包括糧食資源\物資資源\工業資源\人口資源),應該會資源效果更加強, 統治效果增加, 內政值增大, 民心值\治安值 好有可能會趨於平穩,   時間拖得越長,被佔領區越穩定, 日方兵力更勁(包括日方華兵),   不過當時情況下, "持久戰術 + 聯蘇聯米 "最多算係 冇辦法之中嘅辦法,並且咁啱 係米國而5係德國早一步研製出A-Bomb(當時嘅高科技兵器),
      5知 日軍 1945年在中原 係咪總體失利局面, 即使失利, 亦都有可能係一時失利, 未必就最終失利,最多衹能講"各有勝負",   況且 "以華制華"係一個好好嘅戰略,當時成吉思汗\清兵 以少人數 侵略\佔領 咁大地域 (成吉思汗5淨止侵略中原) ,應該都係採用類似戰略,
    有賭未為輸,
    套用 希拉里競選言論: "(大意)未到最後一刻, 都有意外發生"

TsuNT(♂) 發表於 2010-9-29 00:43:16

5知有冇人開盤 賭 甄~點反應,

1, 公開應戰: 娜嫲升你話, 同我鬥? 放馬過嚟
2, 求和    : 私下搵人同佢講 "我拍戲搵兩餐姐, 使5使咁啊, 你日本都大把電影打低大陸佬俄國佬米國佬啦"...魔~方公開聲明撤消所言,
3, 私下應戰: 私下場合應戰(包括各自旅遊到另地), 點到即止 或者 直到對方認輸, 免拍攝,免人觀戰, 並簽署保密條約, 無論輸贏都5畀講出去, 大家都係名人,講口齒嘅, 視名節為生命, 簽咗就5會講,違言嘅話, 都有相識嘅黑道中人加以教訓,
4, 免戰牌: 你未夠班, 我又5得閒, 5得閒同你玩, 我好忙架, 分分種成百W上落,
5, 搵上門: 魔~私下搵到拍戲場合, 甄~方被迫應戰, 並在 無人 或 數人 觀戰情況下 定期約戰(需要時間補充精力及最佳狀態),(此情況下甄~蝕底D, 因為 魔~之前有大把時間研究現場擊鬥戰術)
6, 口頭求敗: 我5夠你打, 我認輸啦得未, 我真係好忙, (背後講人:都傻嘅, 現實同電影都分5清)
7, 5理   : 冇反應,當聽5倒
8, 拖      : 拖得就拖, 從規則 到場地 到時間 到公證人(現場裁判)...拖到對方冇曬心機,自動取消,
9, 暗襲    : 一個風高月黑嘅夜晚, 一個如詩如畫嘅景色, 一個冇人行嘅街道, 一個蒙面人跳出嚟講:"打劫, 銀曬D錢出嚟",如果甄~順從, 則魔~再故意冇事搵事做,提出更多要求(銀號密馬),   (不過有法律風險,做得名人嘅應該5會做)
10,特登聊交打: 乜咁啱嘅(特登嘅), 大家都一齊響某個Club中, "Fuck你個 羅蔔頭\zi naa豬 , 條女我嘅, 同我爭? 鬱你亞娜",

11, 第三方邀戰: 以適合出場費邀請雙方出戰, 第三方選定場地\時間\規則, 並接受外界落注買盤, 可網絡直播, 並要畀雙方時間研究對方錄像,以採取適合戰術,(過於公開, 冇乜可能)
....

访客 發表於 2010-9-29 06:48:03

原文未见过,未知真假。不过我非常怀疑呢段话嘅真实性。
如果系真嘅,咁佢地就真系扺屌喇,陈真唔打日本仔打边个?电影又唔系拍俾佢地市场睇,要比嘅就比两地嘅武打电影,佢认为自己咁打得嘅咪拍一部可以弘扬国际嘅武打片表现下自己啰,唔抵得香港电影拍得威过佢地啊
日本仔咁中意讲现实,叫佢只哥斯拉同恐龙战队来打中国喇笨!

xiss 發表於 2010-9-29 07:36:02

玩大咗玩大咗,中日两国今次都Laat着晒啲民族主义情结嘞,今匀有好戏睇嘞

yittgjm 發表於 2010-9-29 08:18:14

日本人~迟早要俾灭族~!

drdoom_2009 發表於 2010-9-29 09:34:04

日本人~迟早要俾灭族~!
yittgjm 發表於 2010-9-29 08:18 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

如果係噉,粵人會先過佢畀滅族。

brittanyche 發表於 2010-9-29 13:00:30

甄子丹的body。。。流晒口水。。。;P:$
頁: [1]
查看完整版本: 精武热映,日本K1冠军魔裟斗向甄子丹挑战