Vncantonese 發表於 2010-9-11 17:39:56

越南西貢華人

胡志明市華人                                                                                                                                        维基百科,自由的百科全书
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        跳转到: 导航,                                        搜索                               

胡志明市華人總共有50多萬。他們主要住在堤岸,胡志明市經濟發展要素之一。[编辑] 歷史
胡志明市華人於明末清初陸續遷入越南南部,大多數為反清復明的人士。一開始,他們在鋪洲、同奈江成立了買賣區域。1778年-1782年,阮文惠率領西山軍隊進攻阮福映的軍隊。由於鋪洲華人幫助阮映,所以鋪洲被西山軍搶奪、殘殺。鋪洲華人則遷至離鋪洲30公里的堤岸 (胡志明市),再度成立買賣區。由於貿易蓬逢發展,堤岸成為一個熱鬧買賣城市。法國統治時期,法國政府把離堤岸15公里左右的西貢規劃成西貢市 (即今天的胡志明市的中心) ,當時該城市大約有50萬人口。此時期,華人經濟位置最高。華人商人跟法國人關係友好。
1954年,北越在奠邊府戰役中贏得對法軍的決定性勝利,法國撤出越南北部,第一次印度zi naa战争結束。根據日內瓦會議的決議,南北越以北緯17度線分治,越南北部由北越的胡志明統治,南部由南越保大皇帝控制。1955年,吳廷琰在西貢發動政變,建立越南共和國(稱「南越」),首都西貢市。此時,華人與政府維持特別關係。政客常靠華人商人金融協助為奪得政治權力。
1975年4月30日南越戰敗,西貢淪陷,共產軍隊戰勝,越戰結束。1976年,越南(原北越)國會決定改名西貢為胡志明市,實施國有化政策。華人經濟經歷困難階段。1979年,中越戰爭爆發,很多華人逃離越南前往東南亞或美國。由於越南施行計劃化經濟政策,禁止私人買賣,華人經濟艱困。1986年,越南共產黨六屆大會,決定改革經濟,廢除閉關鎖港政策,華人商業受到新動力。現在,雖然華人人口僅佔胡志明市百分之十二,可是他們佔該市經濟的比例高達百分之三十。同時,華人也使胡志明市出現具特色的傳統文化。2007年,胡志明市文化廳舉辦華人文化日。[编辑] 人口构成
大多數廣東,福建各省出身。語言:廣東話,潮州話。

余OK 發表於 2010-9-11 21:30:16

西貢家陣時仲有幾成人曉講法文?

Vncantonese 發表於 2010-9-11 21:40:21

呢層我就唔係幾清楚,我只知道雖然越南正式加入咗法語國家組織但係喺西貢法文而家已經唔興喇。大家都學晒英文。

余OK 發表於 2010-9-11 22:43:30

嘥料,仲諗住近近地行過去踎返一年半載,學返口o犖o犖聲嘅法文添。噉兄台係安南邊個府人士?

Vncantonese 發表於 2010-9-11 22:53:30

我住喺越南西貢嘅,而家叫做【胡志明市】

余OK 發表於 2010-9-11 23:08:34

啲伯爺公伯爺婆應該仲有唔少曉講法文啩?

Vncantonese 發表於 2010-9-11 23:55:26

噉就一定嘅。不過唔會太多,因為都唔埞用。

chekeyguan 發表於 2010-10-31 00:58:15

噉就一定嘅。不過唔會太多,因為都唔埞用。
Vncantonese 發表於 2010-9-11 23:55 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

你好啊,我觉得西贡仲保留有广州话嘅地盘真系好难得,希望你地可以鼓励下一代继续讲啊

Vncantonese 發表於 2010-10-31 18:02:42

而家青年一代唔係幾熱情噉容廣東話喇。原因好簡單,容越南語容易融入社會(搵工,做生意等等)。再講西貢華人已經冇以前噉架勢了。

余OK 發表於 2010-11-2 19:15:31

《情人》套戲就有唔少往陣時西貢堤岸嘅場景。

外外星人 發表於 2010-11-10 14:44:18

西貢華人過咗大海,去咗其它國家囉!
頁: [1]
查看完整版本: 越南西貢華人