外外星人 發表於 2010-9-11 12:57:15

捉到鹿都唔識脫角 益咗班福佳

湖北村民在自家后山挖出金矿 3天共采出4.5吨

青岛新闻网 2010-09-10 14:45:50 新华网-楚天都市报 现有新闻评论    新闻报料

湖北省宜昌兴山县一村民在自家后山意外发现一个金矿,3天采出金矿4.5吨。当地国土执法与警方联合出击,将金矿全部追回。昨日,该矿井已被封闭。

近日,兴山县国土资源局接到举报,反映水月寺镇龙头坪村有部分村民在自家后山上盗采金矿。当执法人员到达现场时,只发现一处盗采过后10米深的矿洞。

经询问,盗采当事人已将金矿运走。当地派出所接到通知后,立即带领执法人员赶往雾渡河镇,在半路
上将载有2.5吨金矿的农用车拦截。

经调查核实,该镇村民郝某前几日在自家后山上意外发现大量金矿,便伙同另外两个村民开始私自采挖,经过3天的洞采共开采出金矿4.5吨。

该县国土执法部门对郝某作出没收非法开采的全部金矿,勒令当事人自行封闭矿井,停止违法开采活动的行政处罚。经批评教育,郝某等人将家里存放的2吨金矿送交国土部门。(记者 陈俊)

外外星人 發表於 2010-9-11 12:58:17

佢真係傻得交關!挖金礦都使人幫嘅?!自己靜雞雞挖晒出嚟咪得囉!重分畀人咩?!

ffaaii 發表於 2010-9-11 19:46:06

開心過頭....

ffaaii 發表於 2010-9-11 19:48:32

得意忘形...

砖拍后尾枕 發表於 2010-9-11 21:47:51

哈哈,有啲咁树,条友真系荷兰银行支票。
可惜个金山益咗班匪。

包包包包 發表於 2010-9-12 00:43:13

地下执到宝~原来响天朝国系唔属于自己嘅。。

外外星人 發表於 2010-9-12 02:28:49

地下执到宝~原来响天朝国系唔属于自己嘅。。
包包包包 發表於 2010-9-12 00:43 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

普天之下,莫非皇土:funk:

我爱乌龙茶 發表於 2010-9-12 03:25:43

......地下执到宝~原来响天朝国系唔属于自己嘅。
唔使坐监咪算好采。如果喺花旗,垃圾桶入边嘅垃圾都係政府财产。你就算喺垃圾桶入边执个汽水罐,畀差佬见到梗赠送一张牛肉干罚钱兼见官,好采嘅净係罚钱,唔好采喎,再醒你一付孖叶叹吓,諗怕都要洗净个八月十五坐花厅食下大茶饭一头半个月至得。
上个礼拜纽约嘅中文报纸同电台都有讲过呢两单嘢,都係执垃圾。一单係一位台山阿姆,几十岁人,喺垃圾桶执啲胶樽汽水罐去卖(一个都係值五个仙美金嗻)帮补吓屋企,唉唔好采畀差佬见到,整张牛肉干话佢偷政府嘅嘢,要罚四百蚊美金或者见官等官判,个阿姆吓到都唔知点好。罚四百蚊美金梗係肉痛啦(我就连骨都痛埋)!不过见官可能仲死,如果阿姆仲係楂緣卡,又畀个官判佢偷政府嘅嘢重罪坐花厅,咁你呢世都唔使諗入藉啦!啲律师都劝佢畀钱买平安着数啲,如果个官啱啱同老婆炒大镬搵你出气,醒张机票遣送你返大陆都有之。
另一单仲过瘾,有个老墨同亲戚楂车经过,喺堆垃圾度执咗部窗口机(冷气机),呢条友当黑,买六合彩又唔见佢咁易中,个部窗口机啱啱搬上车,伸直条腰就见到个差佬阴阴笑企喺佢面前,揸住两张写好嘅牛肉干,一张畀佢,告佢偷政府嘅嘢,罚千二蚊,可以见官。一张畀佢嘅亲戚,告佢协同犯罪,又係罚千二蚊,都可以见官。后尾点收科,咁就关人叉事,唔理得咁多喇。

yangqi001 發表於 2010-9-12 06:35:44

乱噏24,花旗国提倡废物利用。差佬点可能会随便畀罚单过环保者架?开心都嚟唔切啦。
係淨得天朝國噉虐待專業環保者啫..

外外星人 發表於 2010-9-12 08:41:15

極罕巨鑽戒料售過億

http://202.85.162.86/images/apple-photos/apple/20100912/large/12ww10pnewap.jpg
不少女士都愛鑽戒,但這一隻會令她們雙倍興奮。一邊是鑲有一顆 10.95卡重的三角形罕有鮮藍色鑽石,另一邊是一顆 9.87卡重三角形鑽石,它下月 20日會在紐約佳士得拍賣行拍賣。
這鑽戒是 40年前由一名歐洲商人送給妻子的禮物,現在首次重現市場。有專家指,鮮藍色是所有有顏色鑽石中,顏色飽和度最高和最純的。美國寶石研究所指,這顆藍鑽是他們鑑定過最大的三角形鮮藍色鑽石。拍賣行預計鑽戒會以逾 1,500萬美元( 1.17億港元)售出。
英國《每日郵報》

我爱乌龙茶 發表於 2010-9-13 04:00:40

yangqi001:乱噏24,花旗国提倡废物利用。差佬点可能会随便畀罚单过环保者架?开心都嚟唔切啦。
我唔敢问你知唔知花旗喺边度,净敢问你喺花旗住过几多日嗻?呵呵。
頁: [1]
查看完整版本: 捉到鹿都唔識脫角 益咗班福佳