felling1 發表於 2010-8-24 10:49:55

我是中央电视台的 请用普通话回答

香港政府新闻发布会 一个央视记者居然系一群粤语记者中抢问特首话 "我是中央电视台的 请用普通话回答"

felling1 發表於 2010-8-24 11:09:42

由呢个PK记者来睇,完全突显出奴性与独裁体制下的思维,竟然系度撒野来表对主子的忠心,竟然要求一个官比省长还大的香港特首用什么话回答问题,完全不尊重人还带点霸气,个PK记者是不是应该提醒下自己身处何方?人家特首要用什么话回答要你来要求要你来教?

xiss 發表於 2010-8-24 11:13:58

咪由得佢野蠻啲囉。佢越野蠻,香港人就越反感啲北佬,再加上之前嗰場粵語運動,肯定進一步激起香港人嘅粵語保衛意識

vanoli 發表於 2010-8-24 12:42:18

返屋企瞓啦 ccav

Vncantonese 發表於 2010-8-24 12:44:32

真係離晒譜。

台山靚仔 發表於 2010-8-24 12:50:22

未見過甘大支野既記者,要提人地用咩話!

人地見你唔識廣東話,自然有翻譯嫁啦!正豬兜!

人地D鬼佬記者,會唔會提醒人地用英文?真係未見過世面。

yittgjm 發表於 2010-8-24 13:19:56

特首应该大声咁对个记者话:你条「碌七昂鸠」死仆街,唔识广东话就返屋企「含囵赖西」啦。我都费囵事听你「狗噏」啊!

ren1981 發表於 2010-8-24 15:35:45

我想知煲肽有咩反應……系咪心唸妖你老味……

UngooChan 發表於 2010-8-24 17:11:09

我想知煲肽有咩反應……系咪心唸妖你老味……
ren1981 發表於 2010-8-24 15:35 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

你錯喇,煲呔一聽係CCAV就即刻腳都震埋,好似見到阿爺噉。重即時噏咗一大堆吹屎安式嘅煲冬瓜。

ffaaii 發表於 2010-8-24 19:21:11

香港的特首和香港的官員一直都是喜歡在電視上用煲冬瓜和英語說話,做奴才的當然要用主人聽得明白的話說了...以前港英用英語,現在當然是煲冬瓜....不過用英語多過煲冬瓜好多....

外外星人 發表於 2010-8-24 19:47:26

聽講,以前嗰個總理,識講幾種語言嘅,之老周同鬼佬斟盤,唔講鬼話嘅,由得個翻譯譯返意思出嚟畀鬼佬聽,又詐聽唔明噉等個翻譯譯返鬼佬講嘅嘢過嚟佢先再講落去......嗱,呢啲就係水平嘞!

yittgjm 發表於 2010-8-24 19:49:32

你錯喇,煲呔一聽係CCAV就即刻腳都震埋,好似見到阿爺噉。重即時噏咗一大堆吹屎安式嘅煲冬瓜。 ...
UngooChan 發表於 2010-8-24 17:11 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

呢个就肯定脚仔都震晒啦~

潮裔 發表於 2010-8-24 20:07:44

特首应该大声咁对个记者话:你条「碌七昂鸠」死仆街,唔识广东话就返屋企「含囵赖西」啦。我都费囵事听你「 ...
yittgjm 發表於 2010-8-24 13:19 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

;P

潮裔 發表於 2010-8-24 20:09:47

呢个就肯定脚仔都震晒啦~
yittgjm 發表於 2010-8-24 19:49 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

梗系啦,你估佢唔驚無得撈啊?!

TsuNT(♂) 發表於 2010-8-24 21:35:39

羅支雞毛當令箭(狐假虎威)

鐤爺 發表於 2010-8-25 20:46:22

呔煲應該一招揸波龍爪手整鳩甩佢個嘜,佢滷味,共匪箇臺真係匪味十足

無他 發表於 2010-8-26 14:48:21

ccav啲记者做导演做得多,系甘嘎啦

唔知对D唔识讲普通话既老人,农民会唔会甘讲

maureen 發表於 2010-8-27 08:18:35

冇晒质素啲记者!唔识广东话就返屋企!

claracy 發表於 2010-8-28 06:24:21

不过好奇怪,真系有个北佬住响香港,然后问我,做咪香港人5识讲煲冬瓜。我当时无出声,真系好奇怪点解甘嘎问题距都问得出。

台山靚仔 發表於 2010-8-28 11:32:28

個記者好白癡,你用普通話提問,人地都會盡量用普通話回答。

要指明人地用普通話,真系有點兒那個,或者想曾特首出醜啦!
頁: [1] 2
查看完整版本: 我是中央电视台的 请用普通话回答